Strona 3 z 303 PierwszyPierwszy 123451353103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ustawienie 100% jasności to IMO hardcore ...
    No i gamma 2,6? W idealnych warunkach powinno być (dla PC) 2.2. Kalibrator poradzi sobie i gammą 3.0 ustawioną na monitorze, bo sprowadzi do poprawnej krzywej (w zasadzie wypadkowej prostej).
    Proponuję ustawić 2.2.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 20-11-2007 o 19:57

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

tez mi sie tak wydawało na początku bo po CRTku to oczy mi przy tym lcd wysiadały..ale w ustawieniach fabrycznych na trybie PICTURE jasność jest też 100%. Oczywiście gdy siedze przy zapalonym świetle.

Porażką jest natomiast fabryczne ustawienie eizo na TEKST...nie dość że ciemno to i żółto....

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Czy ten kalibrator pozwala na prekalibracje monitora?
    Tzn. pomaga przy ustaleniu punktu bieli (6500K) i jasność (80-120 cd/m2) na samym monitorze?
    Pytam, bo przykładowo Spyder2Express nie pozwala na taką prekalibracje.
    Ja na swoim EZIO (inny model) mam ustawioną podajrze jasność na 38% - kalibracja na 115 cd/m2.

Antonina2
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Czy ten kalibrator pozwala na prekalibracje monitora?
    Tzn. pomaga przy ustaleniu punktu bieli (6500K) i jasność (80-120 cd/m2) na samym monitorze?
    Pytam, bo przykładowo Spyder2Express nie pozwala na taką prekalibracje.
    Ja na swoim EZIO (inny model) mam ustawioną podajrze jasność na 38% - kalibracja na 115 cd/m2.
    Witam napisze wszystkie kroki jakie robię to o co pytasz to pokazuje ale dla światła w pokoju

Najpierw ustawiasz parametry
    u mnie to było tak
    White point (6500)
    Gamma 2,2
    następny krok to kalibracja kalibratora zakłada się taką białą jak by osłonkę i wciska kalibrate,
    po tym przykładasz do monitora z tą osłonką w stronę pomieszczenia i znowu wciskasz measure po tym pokazują się dwie skale takie jak na zdjęciu które tu wstawiłam z kanałami Color Temperature K i Illuminace LUX u mnie pokazało 5100 K i 138 Lux
    następna czynność to ustawienie kontrastu a że nie ma tego ustawieniach w monitorze to ustawiam jasnością i skala pokazuje na( 0 ) środku między jasnością 90% a 100% jeśli zejdzie się poniżej 90% to miernik gwałtownie spada na minus
    po tym u stawiasz kanały koloru i na koniec wyświetlają się kwadraciki z różnymi kolorami trwa to około 5 min koniec to tylko zapis profilu

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To nie tak

Ustaw parametry zadane w programie do kalibracji:
    Jasność: 80-120 cd/m2 (ja mam np. 115 cd/m2)
    Gamma: 2.2
    Temperatura: 6500K

Nie wybieraj opcji z pomiarem otoczenia (napewno jest możliwość tego wyłączenia) bo IMO jest to bez sesnu (raz że nie jest to dokładne, dwa tylko wytrawni wyjadacze kalibracji którzy wiedzą z "czym to się je" mogą sobie na to pozwolić).
    Jak zmierzy otoczenie to nie ma czemu się dziwić że będzie próbował skalibrować do np. 200 cd/m2, nie mówiąc o tym jaką przyjmię temperaturę
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 21-11-2007 o 12:03

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Nie wybieraj opcji z pomiarem otoczenia
    Tomek ma zupełną rację. Zabawa luksomierzem ma na celu oszacowanie przydatności oświetlenia w pomieszczeniu do pracy polegającej na ocenie wydruków, fotek, proof'ów. Monitora, broń Boże, nie ustawia się na wzór pomieszczenia. Jedyny warty uwagi związek polega na skorelowaniu jasności pomieszczenia z jasnością monitora. Czym ciemniej w pomieszczeniu, tym ciemniej kalibrujemy monitor. Oczywiście jeśli ktoś chce, może się doktoryzować z wpływu oświetlenia na ocenę i komfort pracy przy monitorze, oraz percepcję barw przy różnych zestawach temperatura_otoczenia/temperatura_monitora. Bezsprzecznie taka zależność istnieje, ale w sytuacji jeśli mamy fundamentalne problemy z kolorem i jasnością monitora, dajmy sobie spokój.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar kamilos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witam,

ośmielę się zapytać mam nadzieję że dostanę odpowiedź

szukam monitora, koniecznie musi być 1920x1200 i w cenie do 3000zł zastosowanie grafika 2D. najbardziej mi zależy na tym aby jednokolorowe (pełnoekranowe) tło było widoczne jako jednolite tło a nie gradient zaciemniony na dole i górze odwzorowanie kolorów również dość istotne.

jaki model moglibyście polecić oraz dlaczego?

pozdrawiam,
    Kamil

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilos Zobacz posta
    najbardziej mi zależy na tym aby jednokolorowe (pełnoekranowe) tło było widoczne jako jednolite tło a nie gradient zaciemniony na dole i górze
    W najbardziej uciążliwej wersji, wystarczy że nie będzie to monitor z TN, choć duże monitory z PVA też nie mają idealnych kątów. Nie dość że zmienia się luminancja to i kolor.

odwzorowanie kolorów również dość istotne.
    To już zależy od kryterium jakościowego. Jak bardzo istotne?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-11-2007 o 11:27

Coś już napisał Awatar kamilos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W najbardziej uciążliwej wersji, wystarczy że nie będzie to monitor z TN, choć duże monitory z PVA też nie mają idealnych kątów. Nie dość że zmienia się luminancja to i kolor.
    Godzę się z faktem że za taką cenę nie będę miał super jakości ale duży obszar roboczy jest ważniejszy niż lekko ciemniejsze brzegi.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To już zależy od kryterium jakościowego. Jak bardzo istotne?
    Na pewno nie będę obrabiał fotek do druku w gazetach itp. a więc 100% odwzorowanie nie jest konieczne.

Ma to być monitor na którym przygotuję grafikę pod www oraz zdjęcia do zrobienia papierowych odbitek w labie.

Przeglądając ofertę komputronika:
    24" LG Flatron L245WP BN
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,42270/

Co o nim sądzicie?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Godzę się z faktem że za taką cenę nie będę miał super jakości ale duży obszar roboczy jest ważniejszy niż lekko ciemniejsze brzegi.
    Uważam, że waga powinna być zastosowana odwrotnie. Lepiej mieć mniejszy i jako tako wyświetlający kolory niż duży byle jak.

Na pewno nie będę obrabiał fotek do druku w gazetach itp. a więc 100% odwzorowanie nie jest konieczne.
    Piszą ludzie o procentach w odwzorowaniu koloru, bez urazy, ale chyba tylko po to aby uspokoić własne samopoczucie. Wszak nie kupuję 100, ale jednak 90%. Do tego, bierze się często, sprzęt zapewniający minimalne wymagania jakościowe, jako odnośnik ze "100% odwzorowania". Jak w tym, pożal się Boże, opisie "S1931 dla profesjonalistów". Subiektywnego kryterium akceptowalności defektów kolorystycznych nie da się przełożyć na liczbę procentów. Jednak są pewne normy obiektywne. Mierzalne. W cenie 3 tys zł po prostu nie ma monitorów o podanych przez Pana kryteriach, nawet traktowanych bardzo liberalnie. Jest tylko słaba koreańska masówka. Za rzeczoną kwotę można co najwyżej mówić o przyzwoitej 20-tce. Wcale nie bardzo dobrej, tylko stanowiącej rozsądne, w naszych realiach rynkowych, optimum pomiędzy ceną a błędami obrazu. Niestety nadal takiej, w której przedmiotowe "100% odwzorowanie" jest tylko pobożnym życzeniem.

Strona 3 z 303 PierwszyPierwszy 123451353103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów