Panowie załóżcie sobie osobny temat o tych odtwarzaczach w Hydeparku skoro sprawa tak Was interesuje ale tu proszę nie śmiecić.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-09-2011 o 19:40
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
czy kolega Tom01 ma jakąś wiedzę na temat 27' monitorze od Apple, te nowe na thunderbolcie ?![]()
Panowie spece, widze ze nie mozna dostac odpowiedzi na pytanie ktore dreczy wiekszosc pytajacych. Jakie 24" na IPS'ie do 2000zl bedzie najlepsze?
Wiem te monitory sa do bani wedlug was ale znacie sie wiec pytam ktory bedzie najmnie do bani?
Z gory dziekuje.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Czy ktos uzywal HP ZR24W? Mam okazje kupic go za mniej niz polowe ceny sklepowej z gwarancja.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Macie doświadczenie z gorącymi subpikselami? Pojawiły mi się dwa: czerwony i zielony po tygodniu używania PA241W.
Wg NEC Polska monitor opisano jako (pixel failure class I), czy jest możliwa różna interpretacja? TZn. ktoś stwierdzi że to klasa I a ktoś inny ustali że klasa II? Jak to właściwie jest?
Nowego Apple Cinema Display jeszcze nie widziałem. Nie sądzę żeby się jakoś znacząco różnił od poprzednich oprócz nowego interfejsu. Ogólnie monitory ACD i to samo wsadzone w iMacu są piękne, cud, miód, malina. Tak piękne że wszystko co na niego się rzuci jest upiększone. Jeśli ktoś chce żeby wszystkie swoje zdjęcia były pokazywane jako cudnie nasycone i kontrastowe to akurat sprzęt dla niego.
NEC PA podlega 2 klasie wg ISO 13406-2. Jeśli te dwa subpiksele są obok siebie, w kwadracie 5x5 podlegają gwarancji. Inaczej nie.
PS. Klasa I wg ISO 9241-307 (wymieniana coraz częściej w danych producentów) jest dokładnie tym samym co klasa II wg ISO 13406-2. Pytanie skąd taka zmiana? Ano "Klasa I" brzmi lepiej.
Przecież odpowiedziałem.
Czerwone z lewej to normalne zachowanie LCD. Tak jest zrobiony ekran. Bardzo rzadko, ale niektórzy to widzą. Intensywność zjawiska można zmniejszyć obcinając gamut montiora.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-09-2011 o 10:56 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Masz rację. [NIESTETY PEWNIE JAK ZWYKLE]
Dla paneli LCD klasy I norma ISO 9241-307 dopuszcza:
- 1 trwale świecący piksel
- 1 trwale nieświecący piksel
- 3-5 uszkodzonych pojedynczych subpikseli (dokładna ilość jest zależna od poszczególnych ilości świecących
i nieświecących subpikseli)
Należy zanznaczyć, że norma ISO 9241-307 określa ilość dopuszczalnych uszkodzeń pikseli/subpikseli na jeden
milion pikseli. Zatem dla monitora PA241W posiadającego ponad. 2,3 mln pikseli (1920 x 1200 = 2304000 pikseli),
dopuszczalne ilości uszkodzeń są następujące:
- 2 trwale świecące piksele
- 2 trwale nieświecące piksele
- 7-11 uszkodzonych pojedynczych subpikseli (dokładna ilość jest zależna od poszczególnych ilości świecących
i nieświecących subpikseli)