Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Witam.
Właśnie kupiłem PA241w i jestem jeszcze przed kalibracją. Mam jedną męczącą mnie niepewność. Obraz ma jakby o pół piksela rozjazd, to znaczy biała kreska na czarnym tle nie jest biała a świeci (czerwony z lewej i delikatniej niebieski z prawej). Czy kalibracja to zniweluje, czy raczej coś jest nie tak i trzeba go reklamować? Dziękuję z góry za wszelkie uwagi i sugestie.
Przyznam że póki go nie skalibruję trochę mnie to martwi. Tego normalnie aż tak nie widać, ale kiedy stoi obok mój stary i poczciwy iMac 24 to różnica jest mocno zauważalna. Najprościej to dostrzec odpalając Lightrooma i patrząc na winietkę lub białe literki z menu po prawej czy lewej.
Z góry dzięki...
Piksel monitora LCD wygląda mniej więcej tak:
To co Pan widzi to "krawędź" piksela. Akurat czerwony najbardziej rzuca się na oczy bo monitor ma szeroki gamut i czerwony jest mocno "oczojebny". Nie wiem jak ma Pan system, ale prawdopodobnie Windows, który nie ma obsługi zarządzania barwą i kolory są nienaturalnie zbyt nasycone. Kalibracją można przyciąć gamut, przez co najbardziej nasycone kolory przygasną i efekt będzie mniej widoczny. W aplikacjach z modułem zarządzania barwą w ogóle nie jest to zauważalne. Chyba że z lupą.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-09-2011 o 08:41
Tymczasowo stoi to podpięte pod white iMac 24, jako drugi monitor przez złącze DVI. System MacOS 10.6.8, raczej dobrze sobie radził, a widać to i pod LR i szopą. Z nasyconymi barwami sobie chwilowo poradziłem, fabryczne ustawienia były z kosmosu. Teraz jest lepiej, ale te krawędzie mnie martwią, bo nie wiem czy to wymaga reklamacji.
Wygląda to tak:
Góra: iMac
Dół: PA241w
Witam
Czy waszym zdaniem warto kupić ten monitor do amatorskiej obróbki zdjęć?
Cena monitora to 800zł w skelpach MM, natomiast w tej cenie można mieć jeszcze samsunga 24'' ale już z matrycą TN.
Monitor LG jest z matrycą IPS
Monitor LG i Samsung są w technologii LED.
Opinie osób są przyzwoite a narzekania głównie dotyczą niezadowolenia z czeni, za tem czemu ten monitor dostał nagrodęTIPA 2011 za najlepszy z najtańszych do fotografii?
Proszę o wasze sugestie i rady
dziękuję
link do produktu
http://www.lg.com/ae/it-products/lcd...or-IPS236V.jsp
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Pewnie tylko marketing Panie, jak zwykle większość się złapie na to to podają ale jest to szokujące, że faktycznie tani monitor ma nagrodę a profesjonalny nie musi mieć
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---