Strona 367 z 378 PierwszyPierwszy ... 267317357365366367368369377 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 661 do 3 670 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Co do jasnosci monitora bo przeciez eizo i nec'i nie wychodza w standardzie z jasnoscia 80-120. Czy poprostu sciemniacie brightnes na monitorach by uzystac tak niskie podswietlanie?
    W Necach i Eizo jak najbardziej. W Dellu się nie da. :P

PS. EIZO CG w standardzie "wychodzi" ustawiony na 80.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Witam.
    Właśnie kupiłem PA241w i jestem jeszcze przed kalibracją. Mam jedną męczącą mnie niepewność. Obraz ma jakby o pół piksela rozjazd, to znaczy biała kreska na czarnym tle nie jest biała a świeci (czerwony z lewej i delikatniej niebieski z prawej). Czy kalibracja to zniweluje, czy raczej coś jest nie tak i trzeba go reklamować? Dziękuję z góry za wszelkie uwagi i sugestie.
    Przyznam że póki go nie skalibruję trochę mnie to martwi. Tego normalnie aż tak nie widać, ale kiedy stoi obok mój stary i poczciwy iMac 24 to różnica jest mocno zauważalna. Najprościej to dostrzec odpalając Lightrooma i patrząc na winietkę lub białe literki z menu po prawej czy lewej.

Z góry dzięki...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Piksel monitora LCD wygląda mniej więcej tak:

To co Pan widzi to "krawędź" piksela. Akurat czerwony najbardziej rzuca się na oczy bo monitor ma szeroki gamut i czerwony jest mocno "oczojebny". Nie wiem jak ma Pan system, ale prawdopodobnie Windows, który nie ma obsługi zarządzania barwą i kolory są nienaturalnie zbyt nasycone. Kalibracją można przyciąć gamut, przez co najbardziej nasycone kolory przygasną i efekt będzie mniej widoczny. W aplikacjach z modułem zarządzania barwą w ogóle nie jest to zauważalne. Chyba że z lupą.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-09-2011 o 08:41

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Piksel monitora LCD wygląda mniej więcej tak:

To co Pan widzi to "krawędź" piksela. Akurat czerwony najbardziej rzuca się na oczy bo monitor ma szeroki gamut i czerwony jest mocno "oczojebny". Nie wiem jak ma Pan system, ale prawdopodobnie Windows, który nie ma obsługi zarządzania barwą i kolory są nienaturalnie zbyt nasycone. Kalibracją można przyciąć gamut, przez co najbardziej nasycone kolory przygasną i efekt będzie mniej widoczny. W aplikacjach z modułem zarządzania barwą w ogóle nie jest to zauważalne. Chyba że z lupą.
    Tymczasowo stoi to podpięte pod white iMac 24, jako drugi monitor przez złącze DVI. System MacOS 10.6.8, raczej dobrze sobie radził, a widać to i pod LR i szopą. Z nasyconymi barwami sobie chwilowo poradziłem, fabryczne ustawienia były z kosmosu. Teraz jest lepiej, ale te krawędzie mnie martwią, bo nie wiem czy to wymaga reklamacji.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Teraz jest lepiej, ale te krawędzie mnie martwią, bo nie wiem czy to wymaga reklamacji.
    Skoro widzi Pan jak jest zbudowany ekran to nie jest to podstawą do reklamacji. Raczej oczy, bo ma Pan za ostry wzrok.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Wygląda to tak:
    Góra: iMac
    Dół: PA241w

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie NowośćLG

Witam

Czy waszym zdaniem warto kupić ten monitor do amatorskiej obróbki zdjęć?

Cena monitora to 800zł w skelpach MM, natomiast w tej cenie można mieć jeszcze samsunga 24'' ale już z matrycą TN.

Monitor LG jest z matrycą IPS

Monitor LG i Samsung są w technologii LED.

Opinie osób są przyzwoite a narzekania głównie dotyczą niezadowolenia z czeni, za tem czemu ten monitor dostał nagrodęTIPA 2011 za najlepszy z najtańszych do fotografii?

Proszę o wasze sugestie i rady

dziękuję

link do produktu

http://www.lg.com/ae/it-products/lcd...or-IPS236V.jsp
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    czemu ten monitor dostał nagrodęTIPA 2011 za najlepszy z najtańszych do fotografii?
    Zagadka: Dlaczego żaden z profesjonalnych monitorów nie ma na koncie takiej "nagrody"?

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pewnie tylko marketing Panie, jak zwykle większość się złapie na to to podają ale jest to szokujące, że faktycznie tani monitor ma nagrodę a profesjonalny nie musi mieć
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Pewnie tylko marketing Panie, jak zwykle większość się złapie na to to podają ale jest to szokujące, że faktycznie tani monitor ma nagrodę a profesjonalny nie musi mieć
    Kiedyś w magazynie CHIP zestawiono odtwarzacze DVD. Najwięcej punktów i główną nagrodę otrzymała Manta. Daleko na końcu uplasował się Pioneer z odtwarzaczem 4-krotnie droższym i w rzeczywistości 3 klasy lepszym.
    Ot marketing. Zapłacisz, wygrasz konkurs.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 367 z 378 PierwszyPierwszy ... 267317357365366367368369377 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów