Witam
Rozważam zakup monitora, i nie mogę się zdecydować pomiędzy :
Dell U2410
HP ZR24w
Monitor ma byc 24' generalnie do obrobki zdjec i do internetu.
Chyba ze polecicie cos innego w podobnych pieniadzach ( do 2 tys zl )
Czekam na odp
Pozdrawiam
Witam
Rozważam zakup monitora, i nie mogę się zdecydować pomiędzy :
Dell U2410
HP ZR24w
Monitor ma byc 24' generalnie do obrobki zdjec i do internetu.
Chyba ze polecicie cos innego w podobnych pieniadzach ( do 2 tys zl )
Czekam na odp
Pozdrawiam
5Dmk2, 50D, 24-70L, 50 1.4 i cos tam jeszcze
Bez związku. Uszkodzony jest układ sterujący ekranem. Nie wiem co to za monitor, ale w przypadku tanich, gdzie wszystkie funkcje realizuje jeden scalak sprawa jest beznadziejna.
Odradzam. Oba to monitory mocno fałszujące obraz, niekomfortowe, ze słabą regulacją. Lepiej wybrać dobry 22" niż kiepski 24". W okolicach 2 tys zł ma Pan do wyboru NEC P221W, EIZO S2233W.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-09-2011 o 10:51
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Kalibracja nie poprawia właściwości monitorów tylko je pogarsza!
Przedstawianie wyników po kalibracji programowej jest takim samym maskowaniem problemu jak nastawianie pachołków przed każdą dziurą na jezdni. Jadąc slalomem pomiędzy nimi niby jedziemy po równym, ale droga jest nadal dziurawa.
A co z Apple iMac 24' ? Bo tak naprawde to jesli dołożę trochę pieniędzy jestem w stanie kupić takiego appla, dodatkowo zyskam komputer. Tylko jak wyświetla taki apple ? Czy łatwo go konfigurować ? Nigdy nie pracowalem na Macu.
Czy lepiej kupic monitor ? Generalnie monitor chciałem spinać z laptopem zeby miec wiekszy komfort pracy.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-09-2011 o 12:29
Analizujac twoje odpowiedzi do fotografii nie nadaje sie nic procz eizo lub necow.
Moze zbyt onanistycznie do tego podchodzisz?
Pracuje na monitorze za 600zl i na klientow nie narzekam i nikt mi jeszcze nic nie powiedzial ze kolory nie takie jak trzeba.
Ludzie tacy jak ja chca miec cos lepszego ale musza zadowolic sie ta srednia polka.
Czy PVA neca jest rzeczywiscie lepsza niz IPS della?
Mam chrapke na U2711 ewentualnie U2411 lub nowego asusa na IPSie.
Nie jestem onanista, nie jestem specjalista nie potrzebuje monitora ktory bedzie idealem a takiego ktory bedzie oddawal kolory na tyle dobrze zeby klienci byli szczesliwi nawet ci bardziej wymagajacy.
Kupe ludzie robi fotki na laptopach, mnustwo znanych swiatowej klasy fotografow pracuje na imacach. Jak to wyjasnisz?
Zaznaczam ze ja na polu monitorow jestem dosc zielony wiec nie traktuj moich pytan jako atak.
Pozdrawiam
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
To proste: do skutecznego przygotowania zdjęcia do druku nie potrzeba wielgachnego gamutu, dużych kątów widzenia i wypasionej elektroniki pod panelem. To wszystko ułatwia sprawę, ale nie jest niezbędne fotografowi. Wielokrotnie o tym pisałem, że można sobie pomagać numerycznymi odczytami z obrazu w celu sprawdzenia co jest co, ale prywatnie wątpię by wielu z fotografów, którzy osiągnęli sukces rynkowy, korzystało systematycznie z takich metod. Myślę, że sprawa się rozmywa między umiejętnościami i technicznymi możliwościami po stronie fotografa a oczekiwaniami zamawiającego zdjęcia - zwłaszcza kiedy po stronie klienta te wymagania nie są zbyt wygórowane.
Dzieki za szybka odpowiedz panowie.
Poprostu wydaje mi sie ze do moich potrzeb tanszy monitor na IPS wystarczy.
Powiedzcie mi tylko prosze czy np do tegiogo della oplaca sie kupic colormunki display?
Czy ma sens profilowanie takiego sprzetu czy odpuscic?
Jeszcze jedno pytanie. Co do jasnosci monitora bo przeciez eizo i nec'i nie wychodza w standardzie z jasnoscia 80-120. Czy poprostu sciemniacie brightnes na monitorach by uzystac tak niskie podswietlanie?
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK