Strona 353 z 378 PierwszyPierwszy ... 253303343351352353354355363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 521 do 3 530 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie mówiłem o PA231W tylko o monitorze, którego jeszcze nie ma w sprzedaży - prawdopodobne oznaczenie to P241W.
    Którego na razie nie ma. Poza tym, logicznie rozumując "degradacja" oznaczenia z PA na P coś oznacza. Jest już pewne, że zastosowany będzie "modny" ostatnio, zubożony panel produkcji LG Display. Pisałem jakiś czas temu o "rewelacjach" na rynku wyświetlaczy. Obserwujemy pierwsze tego skutki. Tanie IPS'y goszczą już w monitorach marketowych. Szczerze mówiąc nie jestem optymistycznie nastawiony do eksperymentowania na swoim portfelu a tym bardziej polecenia tego komuś.

Niemniej ciągle przewaga jest po stronie stabilizacji podświetlenia, rozmiaru i prawdopodobnie możliwości konfiguracji w menu (które mają być takie, jak w PA241W, nie wiem na ile stać to Eizo).
    Jasne, ale "przewaga" jeśli będzie to wynika z porównania profesjonalnej linii NEC'a z domowym EIZO. Trochę to jakby nie fair. Pomimo jednak tego, amatorskie EIZO w wielu polach przewyższa NEC'e z pozornie 2 klas wyższej półki. Podświetlenie bez stabilizacji niewiele ustępuje stabilizowanym NEC'om. Chcąc porównać "surową" jakość, proszę skonfrontować niestabilizowanego P221W. Żenada i masakra. Podpowiem Panu ciekawostkę, że stabilizacja nie jest wieczna. Odzwierciedla tylko nierówność ekranu nowego. Kto wie jak się te fabrycznie zdegradowane ekrany będą wyglądać jak zaczną się degradować z upływem czasu? Choć może tego nie zobaczymy, panele LG do długowiecznych nie należą. Znane są przypadki wysiadki takich po 2,5-3 latach.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-07-2011 o 01:17
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niesamowite! Monitora faktycznie jeszcze nie ma, ale Ty już wiesz jakiej jakości ma panel i kiedy przestanie działać! Gwoli ścisłości: nic nikomu nie wciskam. Poddaję jedynie pod rozwagę jeszcze jedną, potencjalnie interesującą opcję. A teraz: dobranoc!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Niesamowite! Monitora faktycznie jeszcze nie ma, ale Ty już wiesz jakiej jakości ma panel i kiedy przestanie działać!
    Za to mi płacą.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie mówiłem o PA231W tylko o monitorze, którego jeszcze nie ma w sprzedaży - prawdopodobne oznaczenie to P241W. Fakt, akurat ten Eizo ma sprzętową kalibrację, co jest moim przeoczeniem.
    Oznaczenie P241W jest mz. niezbyt szczęśliwe - monitor ten jest 24-o calowym odpowiednikiem PA231W, a od PA241W różni go jedynie zastosowanie tańszej matrycy o normalnym gamucie. Matryca normalnogamutowa nie wymaga kosztownych filtrów, specjalnego podświetlenia i 10-o bitowego sterowania, co pozwala obniżyć jej koszt. Sugestie tyczące się jej niższej trwałości to czyste spekulacje - w kwestii faktów proponuję zapoznanie się z dokumentacją udostępnioną przez p. Wojtka Koska z NEC Display Solutions:
    http://mva.pl/viewtopic.php?f=42&t=327#p2403

Pod względem homogeniczności obrazu testowany przeze mnie P241W również nie odróżniał się od serii PA i wyraźnie deklasuje dowolne EIZO serii S.

Również co się tyczy precyzji kalibracji czy charakterystyki kątowej seria S dostaje od P241W potworny łomot - NEC umożliwia przeprowadzenie pełnej, sprzętowej kalibracji z wykorzystaniem chirurgicznie precyzyjnego, 14-o bitowego 3DLUT z wewnętrznym 16-o bitowym przeliczaniem. Seria S ma rachityczny LUT 10-o bitowy, a tzw. "sprzętowa kalibracja" przy użyciu EasyPIX to zwykły chwyt marketingowy i nabieranie gości.

O charakterystyce kątowej przez litość nie wspomnę. Tak, tak, IPS ma gorszą czerń - co w przypadku fotografowania czarnych dziur ma fundamentalne znaczenie...

Konkludując - nawet oddając EIZO co EIZOwskie biurowy panel serii S w starciu z dopieszczoną, profesjonalną konstrukcją do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy nie ma najmniejszych szans, pod względem jakości P241W po prostu wciąga go nosem i wgniata w glebę.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-07-2011 o 10:41

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Również pod względem precyzji kalibracji czy charakterystyki kątowej seria S dostaje od P241W potworny łomot - NEC umożliwia przeprowadzenie pełnej, sprzętowej kalibracji z wykorzystaniem chirurgicznie precyzyjnego, 14-o bitowego 3DLUT z wewnętrznym 16-o bitowym przeliczaniem. Seria S ma rachityczny LUT 10-o bitowy, a tzw. "sprzętowa kalibracja" przy użyciu EasyPIX to zwykły chwyt marketingowy i nabieranie gości.
    Dzięki Marcin za szersze wyjaśnienie. Dysponowałem jedynie podstawowymi informacjami dotyczącymi specyfikacji tego urządzenia.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sugestie tyczące się jej niższej trwałości to czyste spekulacje
    Niestety moje źródło jest bardzo wiarygodne, pochodzi wprost od LG Display. Spekulacjami nazwać to łatwo, bo wielokrotnie przy takich informacjach jestem proszony o zachowanie anonimowości. Tak czy siak, informacje o zaplanowanej niższej trwałości pewnej grupy paneli są niepokojące.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jak możesz to poczekaj dwa miesiące. NEC ma mieć w ofercie nowy monitor
    Niestety nie mogę muszę oddać neca a robota czeka i nie chcę wracać do obróbki na lapku.

Wybór padł na EIZO EIZO S2243W-H BK - udało mi się kupić na gwarancji do 2015 z polskiej sieci sprzedaży ( 5 letnia gwarancja czyli monitor z 2010 roku ) z przepracowanymi 1153h od fotografa za 1850 z przesyłką.
    Myślę że będę zadowolony...

Dzięki za pomoc!
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Monitor dojechał jest skalibrowany, dostałem razem z nim profil w pliku... pytanie do znawców... co z tym zrobić?
    Dzieki!

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GMHusky Zobacz posta
    ...dostałem razem z nim profil w pliku... pytanie do znawców... co z tym zrobić?
    Podpiąć go w systemie.
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Podpiąć go w systemie.

i nic więcej nie ruszać?

Strona 353 z 378 PierwszyPierwszy ... 253303343351352353354355363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów