Może nie bardzo mój wpis pasuje do tego wątku, ale nie chcę niepotrzebnie tworzyć nowego. Wątek moją uwagę przyciągnął przez przewijające się wpisy o monitorze firmy LG - W2600hp-bf. Planuję zakup monitora 24-26 cali i biorę ten model pod uwagę. Po przeczytaniu sporej liczby wpisów na forach i kilkunastu recenzji ustaliłem, że najbardziej przydatny będzie dla mnie monitor 24-26 cali. Podobno ta wielkość jest najbardziej optymalna - i ze względu na ergonomię pracy i wielkość pixeli. Pozostaje tylko wybór konkretnego modelu. Lektura wpisów i recenzji trochę mnie ostudziła. Każdy z omawianych monitorów ma wady utrudniające podjęcie ostatecznej decyzji. Poszukuję dla siebie monitora uniwersalnego do różnorodnych zastosowań - praca biurowa z edytorami tekstu, arkuszami kalkulacyjnymi i bazami danych, obróbka zdjęć (ale niezbyt zaawansowana - amatorska), oglądanie filmów, w tym HD oraz gry. Domyślam się, że łatwiej znaleźć monitor do konkretnego zadania, a taki do wszystkiego, jest tak naprawdę do niczego, ale cóż mi pozostaje. Szczególnie liczę na zdanie forumowego mądrali Toma01. Mam nadzieję, że ma sporą wiedzę również o mało profesjonalnych monitorach. Proszę o ocenę pod moje potrzeby wspomnianego monitora LG i oczywiście innych dostępnych na rynku. Na pewno zainteresowanych taką oceną będzie więcej osób. Proszę też o informację w przypadku LG, czy ocena (wyjątkowo niepochlebna co do zastosowań fotograficznych) oparta jest na znajomości konkretnego egzemplarza, czy wypływa ze znajomości wbudowanego panelu czy też oceny firmy jako takiej.