Strona 34 z 378 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie [Monitor] Problem z rozdzielczoscia

Witam,

mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mial podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac ... otoz walcze w robocie z nowym monitorem (emachines Gateway E19T5W 19" , problem polega na tym ze niby wykrywa go jako 20" (?!) i za cholere nie moge ustawic rozdzielczosci, obraz jest albo rozciagniety albo powiekszony (proporcje sie zgadzaja ale dojezdzajac do krawedzi kursowerm pulpit przesowa mi sie na "ukryta"czaec obrazu) ... podobno zalecana rozdzielczosc dla tego monitora to 1440x900 ale objawia sie totalnym brakiem czytelnosci ... niestety sterownikow do tego monitora nie znalazlem, na stronie producenta g*** napisali :/ karta graficzna to Asusowy Radek X300 128mb ...

Z gory dzieki za pomoc, juz mnie krew zalewa :/

Pozdrawiam

casTLe
    Guest

Domyślnie

Może nie bardzo mój wpis pasuje do tego wątku, ale nie chcę niepotrzebnie tworzyć nowego. Wątek moją uwagę przyciągnął przez przewijające się wpisy o monitorze firmy LG - W2600hp-bf. Planuję zakup monitora 24-26 cali i biorę ten model pod uwagę. Po przeczytaniu sporej liczby wpisów na forach i kilkunastu recenzji ustaliłem, że najbardziej przydatny będzie dla mnie monitor 24-26 cali. Podobno ta wielkość jest najbardziej optymalna - i ze względu na ergonomię pracy i wielkość pixeli. Pozostaje tylko wybór konkretnego modelu. Lektura wpisów i recenzji trochę mnie ostudziła. Każdy z omawianych monitorów ma wady utrudniające podjęcie ostatecznej decyzji. Poszukuję dla siebie monitora uniwersalnego do różnorodnych zastosowań - praca biurowa z edytorami tekstu, arkuszami kalkulacyjnymi i bazami danych, obróbka zdjęć (ale niezbyt zaawansowana - amatorska), oglądanie filmów, w tym HD oraz gry. Domyślam się, że łatwiej znaleźć monitor do konkretnego zadania, a taki do wszystkiego, jest tak naprawdę do niczego, ale cóż mi pozostaje. Szczególnie liczę na zdanie forumowego mądrali Toma01. Mam nadzieję, że ma sporą wiedzę również o mało profesjonalnych monitorach. Proszę o ocenę pod moje potrzeby wspomnianego monitora LG i oczywiście innych dostępnych na rynku. Na pewno zainteresowanych taką oceną będzie więcej osób. Proszę też o informację w przypadku LG, czy ocena (wyjątkowo niepochlebna co do zastosowań fotograficznych) oparta jest na znajomości konkretnego egzemplarza, czy wypływa ze znajomości wbudowanego panelu czy też oceny firmy jako takiej.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Witam Pana

Cytat Zamieszczone przez casTLe Zobacz posta
    Szczególnie liczę na zdanie forumowego mądrali Toma01. Mam nadzieję, że ma sporą wiedzę również o mało profesjonalnych monitorach. Proszę o ocenę pod moje potrzeby wspomnianego monitora LG i oczywiście innych dostępnych na rynku.
    Wiedzę mam o promieniu łuku, jakim należy obchodzić monitory tej klasy. Proszę sobie nie robić wielkich nadziei, że powiem coś pochlebnego. Ja jestem rąbnięty na punkcie szanowania swoich oczu i pośrednio jakości obrazu. Taki monitor mie ma nic wspólnego z jakością. Ma czarować ludzi wielką jaskrawością i przewalonym nasyceniem, podbitym jeszcze przez elektroniczne kombinacje w sterowaniu i ew błyszczącą powierzchnią ekranu. Nawet przy zastosowaniach zupełnie przeciętnych, nie wymagających specjalnie jakości, jest męczący, agresywny, przekontrastowany. Jakiekolwiek zmniejszanie świecenia wieczorem to mydło na ekranie, drastyczna utrata postrzeganego kontrastu. Kąty widzenia wołają o pomstę do nieba, przejścia tonalne są w schody, nie istnieje neutralna szarość. Czasem nawet są nieostre, choć to podobno było niemożliwe na LCD.

Monitory lepszych klas, znam dogłębnie. O monitorach klasy masowej, informacje czerpię przez zapoznanie się z losowymi modelami. Staram się obejrzeć jak najwięcej, ale całości oferty z reguły nie mam czasu ani nerwów. Na bazie swojego doświadczenia, twierdzę jednak, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy różnymi modelami takich producentów jak LG. Czasem wystarczy 1 minuta na obejrzenie monitora, żeby wiedzieć co sobą reprezentuje, gdyż z reguły jest to kopia innych, podobnych modeli.

Cytat Zamieszczone przez ToSemJa Zobacz posta
    podobno zalecana rozdzielczosc dla tego monitora to 1440x900 ale objawia sie totalnym brakiem czytelnosci .
    Co to znaczy?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-04-2008 o 23:06 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

casTLe
    Guest

Domyślnie

>Tom01

Dziękuję za opinię, chociaż nie posuwa mnie za bardzo do przodu. W takim razie proszę o wskazanie mi 24 calowego monitora, który choćby minimalnie spełniał wymagania, byleby nie kosztował fortuny - spróbuję się do niego przymierzyć. Przypominam: aplikacje biurowe (edytory, arkusze i bazy danych), filmy, w tym HD (w więc HDCP) przygotowanie zdjęć i na koniec gry.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez casTLe Zobacz posta
    W takim razie proszę o wskazanie mi 24 calowego monitora, który choćby minimalnie spełniał wymagania, byleby nie kosztował fortuny - spróbuję się do niego przymierzyć. Przypominam: aplikacje biurowe (edytory, arkusze i bazy danych), filmy, w tym HD (w więc HDCP) przygotowanie zdjęć i na koniec gry.
    Najtańsza naprawdę przyzwoita uniwersalna 24-ka Eizo S2431W to 4 tys zł. Dobra, z obsługą sygnałów HD, dekoderem HDCP, wejsciem HDMI i elektroniką pozwalającą na manipulację obrazem zarówno do zastosowań ogólnych, amatorskiej grafiki i rozrywki to już wydatek 5,5 tys zł. Tym cudem techniki jest Eizo HD2441W. Jest to jedyny na rynku naprawdę uniwersalny monitor, oferujący komfortowy obraz w aplikacjach biurowych, mocny, agresywny w rozrywce i jednocześnie przyzwoitą reprodukcję. Z tańszych polecam biznesowego Neca 2470WNX za niecałe 2,5 tys zł lub lepszy ale mniejszy uniwersalny 22" Eizo S2231W za podobne pieniądze.

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ze względu na brak wiedzy na temat właściwości kabli połączeniowych karta>monitor CRT proszę o podpowiedź. Jakim kablem (będzie lepiej) połączyć mój zastaw: wymieniam modele choć myślę że ważniejsze są gniazda wejścia/wyjścia
    karta HIS radeon 9200 Excalibur wyjścia D-Sub oraz DVI-I <-> Monitor DELL 1626HT wejścia D-Sub oraz BNC ? (jestem przygotowany do ew. zmiany okablowania - na razie monitor podłączony jest standardowo D-Sub)

Pozdrawiam Tomek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek S. Zobacz posta
    Jakim kablem (będzie lepiej) połączyć mój zastaw
    Wystarczy dobrym DSUB.

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dziękuje Tom01 za odpowiedź.
    Wiesz znowu w głowie pojawiło się pytanie. :-D Sam się do siebie śmieje. Kurcze już "myślisz że skończyłeś a jeszcze nie zacząłeś" - taka myśl mi przez głowę przeszła. :-D
    Jestem audiofilem również. Więc trochę na temat kabli audio wiem, ale świat przesyłu "0110010100101011101010" tu, trochę się mogę pomylić w mojej ocenie. Ze wględu na fakt że tutaj prawdopodobnie występują bardzo wysokie częstotliwości co za tym idzie "efekt naskórkowy" i zapewne jeszcze wiele innych czynników o których nie mam bladego pojęcia. Więc budowa jak i dodatkowe części (np rdzenie ferrytowe spełniające rolę filtra) mają znaczenie.

UWAGA SEDNO - co przemawia za tym że kabel jest dobry? Jak go ocenić, sklasyfikować? Czym Masz może jakiegoś faworyta? Lub napisz jakie kryteria powinien spełniać dobry kabel. To pomoże mi i myślę że także innym osobom w wyborze.

Potraktuj to na luzie. Nie ma rzeczy idealnych. Wybacz ilość pytań rozpisałem się.

Jeszcze raz bardzo dziekuje za podpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich pstrykających. Tomek

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Po przeczytaniu całego wątku pozostało mi tylko jedno pytanie:
    S1921
    S1931
    S1932
    S1961
    L788
    który z w/w wybrać do edycji foto video (bardziej foto)
    z góry dzięki
    Ostatnio edytowane przez LemonR ; 13-04-2008 o 13:23

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek S. Zobacz posta
    co przemawia za tym że kabel jest dobry?
    Tak po prostu? Cena. Dobry kabel DVI kosztuje około 100 zł i nie ma problemów z nawiązaniem transmisji, nic się nie zrywa, nie ma dziwnych problemów z obrazem.

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    Po przeczytaniu całego wątku pozostało mi tylko jedno pytanie:
    S1921
    S1931
    S1932
    S1961
    L788
    który z w/w wybrać do edycji foto video (bardziej foto)
    z góry dzięki
    S1932.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-04-2008 o 13:52 Powód: Automerged Doublepost

Strona 34 z 378 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów