Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Chyba naprawdę powinienem przestać czytać testy i porównania. Proszę o ostatnią (mam nadzieję poradę) Eizo CG243 czy Quato Intelli Proof 242 ex? Nec SpectraView 241 odpada.
EIZO oczywiście. Co to w ogóle za pytanie?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=273
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-07-2011 o 23:54
Pytam, bo w Pańskim spisie, również te monitory się pojawiają. Poza tym w niewielu testach, które udało mi się znaleźć zdarzają się twierdzenia, że Quato jest lepsze od Eizo. Zdecyduję się chyba jednak na Eizo, jako że Pan i wielu innych poleca, są popularniejsze i jednego już mam. Pozostało tylko kasę dozbierać i kupować. Dziękuję za linka i odpowiedź. Pozdrawiam.
Chce oprofilować matrycę od laptopa. Próbuję użyć do tego BasICC Display 4. Rozumiem, że kanały RGB nie mam jak się pobawić, a jedynie trochę jasnością ekranu. Czy w związku z tym jedyne co mogę zrobić to wygenerować profil? Pomiar mówi mi że mam 6900K aktualnie.
Czyli mam wybrać "No calibration (profile only)" ? Wtedy to nie mogę ustawić jaką chciałbym temperaturę barwową uzyskać..
Normalną "software calibration" tylko przy "measure" RGB nic nie przestawiać. Tylko jaskrawość dać na naturalną i zmniejszyć dostępnym regulatorem. Program stworzy krzywe korekty w rekordach vcgt profilu i będzie je ładował za każdym startem systemu do LUT karty graficznej.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 23-07-2011 o 23:12
Dziękuję.
Całkiem nieźle to wygląda w porównaniu ze stojącym obok Eizo.
Mam tylko jeden problem, Snow Leopard nie chce utrzymywać mi jasności i co restart wrzuca mi na maksa (a to wg. kalibratora 325cd/m2). Da się to jakoś zablokować w OSX?