Strona 343 z 378 PierwszyPierwszy ... 243293333341342343344345353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 421 do 3 430 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czyli tylko profilowanie...W takim razie jaki zestaw z tych bardziej ekonomicznych da najlepsze rezultaty:
    -i1Display LT z oryginalnym softem,
    -i1Display 2 z oryginalnym softem,
    -i1Display z basICColor,
    -colormunki create z oryginalnym softem,
    -colormunki create z basICColor?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Żaden. Po chorobę koniecznie chce Pan wywalić w błoto kilka stów? Lepiej za równowartość nakupić piwa.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Bardzo dziękuję za pomoc. Problem jednak w tym, że nie bardzo miałby mi go kto skalibrować i wolałbym to robić sam co jakiś czas. Pan żyje zarządzaniem kolorem i myślę, że oczekujemy trochę innych dokładności takich kalibracji Ja chyba jestem skłonny trochę więcej wybaczyć takiemu np.i1Display2. Proszę jednak o doradę szczególnie użytkowników tego monitora. Jak kalibrujecie i ew. jak to się przekłada na zgodność monitor -->odbitka z labu?
    Trochę poczytałem i zastanawiam się, czy wystarczy i1D2 z oryginalnym softem (lub ew. basICColor), czy żeby to miało sens trzeba kupować droższy spektrofotometr colormunki photo? Monitor nie jest przecież szerokogamutowy.

I jeszcze jedna prośba. Zanim coś wybiorę może udałbo by się chociaż wyregulować jasność i kontrast (teraz jest 85% i 50%). Monitora używam od jakiegoś czasu. Jednak pierwsze odbitki wykonałem dopiero kilka dni temu. Niestety wszystkie za ciemne i trochę blade Ze starym CRT nigdy nie miałem tego problemu (jeśli chodzi o jasność i kontrast zdjęć).
    Monitor jest też trochę za ciepły(ustawiony na 6500K). Odbitki wyszły lekko za chłodne. Kolejna sprawa to szczegóły w cieniach. Na monitorze widac więcej - czy to wina braku kalibracji, czy raczej właściwości papieru odbitki?
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Ja chyba jestem skłonny trochę więcej wybaczyć takiemu np.i1Display2.
    Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.

Proszę jednak o doradę szczególnie użytkowników tego monitora. Jak kalibrujecie i ew. jak to się przekłada na zgodność monitor -->odbitka z labu?
    Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.

PS. Może Pan zdradzić w czym jest lepsza opinia użytkowników, mających z definicji styczność z jednym monitorem od opinii bazującej na setkach egzemplarzy? Chce Pan domorosłych rad czy ustawić to porządnie?

I jeszcze jedna prośba. Zanim coś wybiorę może udałbo by się chociaż wyregulować jasność i kontrast (teraz jest 85% i 50%). Monitora używam od jakiegoś czasu. Jednak pierwsze odbitki wykonałem dopiero kilka dni temu. Niestety wszystkie za ciemne i trochę blade:
    85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".

( Ze starym CRT nigdy nie miałem tego problemu (jeśli chodzi o jasność i kontrast zdjęć).
    Uwaga, związek przyczynowo-skutkowy opisany w poprzednim akapicie: CRT był ciemniejszy! Szczególnie że stary, świecił pewnie z 50 nitów ustawiony na max a ten wali ze 200 albo więcej.

Monitor jest też trochę za ciepły(ustawiony na 6500K).
    Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.

Na monitorze widac więcej - czy to wina braku kalibracji, czy raczej właściwości papieru odbitki?
    Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-06-2011 o 11:29

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki raz jeszcze za rzeczową odpowiedź.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.
    Spróbuję wykonać taki test

Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.
    Do tej pory byłem w stanie przygotować odbitki (na zadowalającym mnie poziomie) na tym starym CRT tutaj trochę się rozczarowałem, bo monitor jest przecież lepszy.

85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".
    No coż polegałem na opini, że ten EIZO na ustawieniach fabrycznych jest już całkiem ok. W zasadzie nic nie ustawiałem. Stąd głównie wynikł mój problem.

Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.
    No, ale czy to nie jest tak, że monitor w tej chwili wyświetla za ciepło przez co obrabiam trochę za chłodno?
    Wiem, że ustawienia temperatury w menu należy traktować "w przybliżeniu" jednak nie miałem innej możliwości ustawienia tego.

Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
    Czy dzięki i1D2 bedę w stanie ustawić poprawnie kontrast?
    Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spróbuję wykonać taki test
    Robiąc dwa zdjęcia z temperaturą bieli różniącą się o 500K pamiętaj, żeby to robić w świetle dziennym w pomieszczeniu. To znaczy najlepiej sfotografuj białą kartkę na jakimś tle w pomieszczeniu z temperaturą ustawioną np. na 6500k i 7000K. Chodzi o to, że różnica 500K w takim zakresie (6500-7000K) będzie wyraźnie mniej widoczna niż różnica 500K w zakresie 2800-3300K (czyli dla temperatury barwowej światła żarowego).

Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?
    Najtańsze będzie skalibrowanie u kogoś kto ma sprzęt do tego i potrafi go użyć.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Skala w K po pierwsze nie jest percepcyjnie równomierna (dlatego np. w fotografii wyrażano CCT w Miredach a nie w K), po drugie nie jest miarodajna w przypadku iluminantów świecących na zasadzie luminescencji.
    Ostatnio sprawdzałem klientowi i1d2 na jego szerokogamutowym EIZO - no więc po skalibrowaniu monitora i1pro testowany kolorymetr odczytał na nim punkt bieli o CCT pomylonej o nieistotne 50K, natomiast miał 18dE odjazdu w magentę. Po skalibrowaniu monitora owym przyjemniaczkiem monitor był tak buraczany, że klękajcie polscy politycy... Można to sobie zasymulować bawiąc się suwaczkiem tinty w konwerterze RAW.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-06-2011 o 13:50

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie

Przełączanie aktywnych nastaw wraz z profilem robi się wyłącznie spod ColorNavigatora. Wynik dE około 5 jest zupełnie normalny, szczególnie w cieniach. Laptopa można kalibrować czymkolwiek.
    Tom1 skalibrowałam laptopa programem załączonym do urządzenia ColorMunki, udało się uzyskać lepszy efekt, jednak zmiany po kalibracji nie zostają zapisane.
    Po kalibracji mam opcję porównania efektów z przed i po:

Widać, że jest lepiej, jednak po zapisaniu profilu i zamknięciu programu kolorystyka na laptopie powraca do pierwotnej wersji:

Sprawdzam w opcjach, teoretycznie stworzony profil został przypisany do monitora, jednak dlaczego nie jest wyświetlany? (Podświetlony na niebiesko, domyślny profil to właśnie ten z kalibracji ColorMunki).

Dodam, że przy kalibracji tego lapka, odłączyłam Eizo od komputera, ponieważ wyskakiwał mi taki monit:

Nie wiem o co chodzi, ale nie chciałam popsuć skalibrowanych ustawień Eizo, więc wybrałam "Reset", odłączyłam Eizo i kalibrowałam laptopa.

Proszę podpowiedzcie jak uaktywnić profil skalibrowanego laptopa? Czy te dwa programy (ColorNavigator i ColorMunki) gryzą się w jakiś sposób ze sobą? Dlatego też pytałam wcześniej o opcję odinstalowania pierwszego programu przed instalacja drugiego. No ale jeśli profile wczytujemy z jego poziomu to chyba tędy się nie da. W czym problem i jak mogę sobie z nim poradzić?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona Zobacz posta
    Czy te dwa programy (ColorNavigator i ColorMunki) gryzą się w jakiś sposób ze sobą?
    ColorNavigator wyładowuje korekcję z LUT karty a Windows pierdzieli który profil do czego, więc układ taki jest nieprzewidywalny w działaniu.

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie

Czyli nie mam szans tego obejść i muszę zostać z zaniebieszczonym laptopem?

Czy np. mogę odinstalować ColorNavigator (profil Eizo zapisany pod systemem teoretycznie powinien zostać tak jak jest, zgadza się?) i wtedy kalibrować laptopa - nie będzie ColorNavigatora, więc teoretycznie efekty kalibracji powinny być normalnie zapisane?

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
    Bardzo mi zależy na zrobieniu tego lapka, okazało się, że niestety dość często jestem zmuszona pracować poza domem.

Strona 343 z 378 PierwszyPierwszy ... 243293333341342343344345353 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów