Strona 342 z 378 PierwszyPierwszy ... 242292332340341342343344352 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 411 do 3 420 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    no nie, CN nie bardzo ...a szkoda
    do S2233W użyłem duetu: małpka + argylll
    No nie wiem czy tak szkoda - ja na przykład wolę Argylla :-) (przynajmniej jeżeli chodzi o ustawianie monitorów bez programowalnego LUT-a).

Z jakimi ustawieniami kalibrowałeś S2233W? (nie mam na myśli wyłącznie celów kalibracyjnych, ale również budowę profilu - jest typu cLUT czy matrycowy, z dodanym mapowaniem tonów dla metody percepcyjnej/nasycenia, etc.)

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Dlaczego studiujemy kalibrację S2233W?
    robiona w większości na domyślnych nastawach, docelowa temp. 5500, 80dcm2 i 120 (dwa profile), gamma 2.2 typ: 3xkrzywe+matryca więc bez mapowania, MQ
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Dlaczego studiujemy kalibrację S2233W?
    robiona w większości na domyślnych nastawach, docelowa temp. 5500, 80dcm2 i 120 (dwa profile), gamma 2.2 typ: 3xkrzywe+matryca więc bez mapowania, MQ
    Zapytałem, bo całkiem często słyszę z różnych stron, że ludzie miewają problemy z dopasowaniem jasności obrazu na monitorze do jasności obrazu na wydruku - i zastanawiam się co jest tego przyczyną. U siebie korzystam z dalece słabszego monitora, ale za to chyba lepszej drukarki niż jest u Ciebie. Jedno i drugie profilowałem/kalibrowałem sam i w zasadzie nie mam żadnego problemu z dopasowaniem jasności i barw (co więcej, nie miałem problemów od początku - po prostu wszystko "siadło" jak powinno). Przy czym oczywiście mam w głowie, że z racji właściwości papieru i wyświetlacza, zmiennych warunków oświetleniowych, braku oświetlenia referencyjnego do oceny wydruków, etc, pewne różnice muszą pojawić się na zdjęciach.

Moje ustawienia monitora są następujące: temperatura 6000K, gamma natywna (w okolicach 2.0 jeżeli dobrze pamiętam), jasność 90 cd. Okno mam północne. Pracuję i w dzień, i w nocy, jednak staram się nie korygować fotek przed 15-16 (wiosną/latem). Wybór parametrów jest oczywiście pewnym kompromisem, ale uznałem, że nie chce mi się bawić w zamienianie profili w trakcie pracy.

Jak chce Ci się pobawić, to możesz oprócz budowy profilu do druku, oprofilować ColorEdge przy pomocy Argylla - ale w taki sposób, że najpierw wykonujesz profilowanie/kalibrację ekranu w ColorNavigatorze, tak aby oprogramowanie ustaliło odpowiednie wartości tablic LUT w pamięci wyświetlacza, a następnie Argyllem wykonujesz sam profil bez kalibracji (z upewnieniem się, że nic nie siedzi w VideoLUT karty graficznej). Lub też kilka profili - na przykład matrycowy i cLUT. Mając taki zestaw profili można popróbować wydruków lub soft-proofingu w PS i zobaczyć co się będzie działo.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jak chce Ci się pobawić, to możesz oprócz budowy profilu do druku, oprofilować ColorEdge przy pomocy Argylla
    Jaki miałby być cel powyższego?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie

Przepraszam, jeśli podobne problemy już się przewijały, ale pożyczony spektrofotometr mam tylko do jutra, więc nie dam rady przeczytać tylu postów. Cześć z nich przerobiłam, ale nic na poniższy temat nie znalazłam.

Mam zatem pytanie odnośnie kalibracji EIZO CE210W oraz matrycy laptopowej za pomocą ColorMunki.

1. Jeśli chodzi o EIZO CE210W to skalibrowałam go zgodnie z instrukcją przez soft Eizo ColorNavigator. Wyniki poniżej.

Mam pytanie odnośnie podświetlonego na żółto elementu, bo podobno świadczy on o tym, że coś z niebieskościami jest nie tak. Możecie mi Panowie wyjaśnić o co dokładnie chodzi i jak można ewentualną przypadłość zniwelować? Jeśli mógłby ktoś również przybliżyć pojęcie i cel procesu samej walidacji z którą mamy tu do czynienia, byłabym wdzięczna.

Dodam tylko, że przeprowadziłam ją 10 razy i wyniki dla tego koloru wahały się w granicach 3.1 - 4.6

Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś uwagi do wyżej przeprowadzonej kalibracji to bardzo proszę o komentarz.

2. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób zabrać się za kalibrację matrycy laptopowej. Wiem, że generalnie efekty będą niewielkie, ale póki co rozbieżność między Eizo i matrycą laptopa (Dell E6410) jest tak ogromna, że każde zbliżenie jej choć trochę do poprawności bardzo mi pomoże.
    Sprawa wygląda mniej więcej tak:

W skróconej instrukcji ColorMunki wyczytałam, że jak najbardziej można nim również kalibrować laptopy. W zestawie jest załączony soft, czy powinnam go użyć? Czy lepiej zastosować do laptopa coś pokroju BasICColor? Czy przed instalacją nowego softu powinnam najpierw odinstalować ColorNavigatora? I co jeśli efekty kalibracji będą mizerne, czy jest szansa jakoś ręcznie wyregulować/podciągnąć jej wyniki? Bo z tego co mi wiadomo w niektórych monitorach można wyciągnąć efekty zmieniając wartości RGB w samym monitorze. Oczywiście w matrycy laptopowej nie mamy do tego bezposrednich przycisków, ale może jakoś z poziomu softu?

Kolejne pytanie mam odnośnie generowania i załączania profili. Jeśli chodzi o ColorNavigator to czy są one generowane i podpinane automatycznie pod system? Po wykonaniu kalibracji nie mogłam znaleźć żadnej opcji zapisania stworzonego profilu, ale znalazłam profile te pod ścieżką:

I teraz pytanie brzmi, jak poruszać się między takimi profilami pod systemem Win7? Z poziomu programu ColorNavigator nie ma problemu, jeśli chodzi o wygenerowane przez ten program profile. Jednak, gdy w zakładce windowsowskiej "Zarządzanie Kolorami" próbuję zmienić załadowany tam wcześniej profil (niekoniecznie stworzony przez ColorNavigator), nie ma żadnych efektów.

Wybrane profile próbowałam ustawiać jako domyślne, ale nic nie zostało wczytane. Bardzo proszę zatem o informację jak wczytywać profile pod Windowsem.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona Zobacz posta
    Wybrane profile próbowałam ustawiać jako domyślne, ale nic nie zostało wczytane. Bardzo proszę zatem o informację jak wczytywać profile pod Windowsem.
    Przełączanie aktywnych nastaw wraz z profilem robi się wyłącznie spod ColorNavigatora. Wynik dE około 5 jest zupełnie normalny, szczególnie w cieniach. Laptopa można kalibrować czymkolwiek.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Proszę o doradę w następującej kwesti. Mam Eizo S1932 i chciałbym go skalibrować sprzętowo. Z tego co znalazłem w sieci można to zrobić (tylko?) przy użyciu programu basICColor i kolorymetru. Tu mam 2 pytania. Wiem, że monitor jest dosyć budżetowy, czy faktycznie sprzętowo mogę kalibrować tylko basICColor-em, czy inny soft też wchodzi w grę? W kilku miejscach znalazłem informację, że najlepiej będzie się nadawał kolorymetr X-Rite i1Display(LT lub 2), a co z Colormunki Create http://allegro.pl/kalibrator-monitor...53914780.html? Wiem, że część osób poleci LAFOTA, ale na razie mam ograniczony budżet
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Z tego co znalazłem w sieci można to zrobić (tylko?) przy użyciu programu basICColor i kolorymetru.
    Nie można.

czy inny soft też wchodzi w grę?
    Dokładnie, ale taki którego na razie oficjalnie nie ma.

ale na razie mam ograniczony budżet
    Wobec tego proponuję zrobić to usługowo raz na rok, bo swój sprzęt do optymalnego ustawienia będzie kosztował min 1700 zł.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czyli tego monitora w ogóle nie da się skalibrować sprzętowo?
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czyli tego monitora w ogóle nie da się skalibrować sprzętowo?
    Niby da, zestawem EasyPix, ale efekt jest poniższej możliwości monitora. Dobrze wyłącznie narzędziami które posiadają serwisy.

Strona 342 z 378 PierwszyPierwszy ... 242292332340341342343344352 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów