Strona 341 z 378 PierwszyPierwszy ... 241291331339340341342343351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 401 do 3 410 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dziękuję Czornyj...
    Czadzik tylko po co kupowałem mychę (drugą G700 bo tak mi spasowała)...
    Nie mogę coś skonfigurować - podpiąłem klawiaturę i działa zarówno na laptopie jak i pececie, ale drugi komputer (pecet) nie może być włączony, bo jak się włączy to klawiatura automatycznie przepina się na niego niego i nie działa na laptopie.
    Chyba coś źle skonfigurowałem, będę próbował dojść jak to ugryźć..

Działa:-D
    Ostatnio edytowane przez grzbiet ; 20-06-2011 o 22:29

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wejdź w podstawowe menu OSD>Tools, ustaw USB Selection dla pierwszego monitora, potem przełącz INPUTem na drugi monitor i ustaw USB Selection dla drugiego monitora. Albo poustawiaj to w Multiprofilerze.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ktoś się orientuje gdzie można w polskiej dystrybucji najtaniej kupić neca P221W ?
    Były jeszcze miesiąc temu po 1300pln a już skoczyły na 1500 ...
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Odpowiadając na oczekiwania milionów czytelników lista została uaktualniona zgodnie z sugestią: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152&p=721#p721 Przy okazji nieco przeredagowana.
    szkoda że nie ma tych wycofanych już na liście...
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GMHusky Zobacz posta
    szkoda że nie ma tych wycofanych już na liście...
    Przecież są! Oznaczone kursywą, co jest opisane w legendzie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Pytanie mam do obeznanych z CG243W - w color navigatorze do nowotworzonego profilu zadać jakiego rzędu jasność dla obróbki pod druk w pokoju z oknami na zachód, godziny 15.00-18.00, słonecznie, bardzo jasno?!

Na monitorze założony kaptur, okna przysłonięte roletkami (średnio przepuszczają, kolor piaskowy). Zadałem D50 przy 120cd/m2, czujnik to colormunki, drukarka (a bardziej to imitacja drukarki) canon iX7000, profil papieru SG2 od producenta, materiały oryginalne.
    Przy takiej kombinacji mam wrażenie, że monitor wyświetla za "ciemno" (mam tendencję do rozjaśniania obrazów i odbitki wychodzą prawie że wypalone w światłach), oraz wyświetla je jednocześnie bardzo kontrastowo! Podczas gdy ta drukarka daje dość mgliste i wyprane odbitki - to się też potwierdza, na zestawie domowym, gdzie S2233W mam pomierzony i oprofilowany do 5500K, jasność 80 lub 120 (dzień, lub wieczór). Zaś CG trochę mnie "oszukuje" i podbija kontrast. Włączę paper simulation w soft proofie to kontrast spada do nieco bardziej realnego ale za to obraz mocno ciemnieje i kółko się zamyka - rozjaśniłbym za bardzo. Na pewno coś źle robię, tylko nie wiem gdzie popełniam błąd...

I pytanie pomocnicze - dla tego typu atramentówki jaką temp. barwową najlepiej zadać do obróbki? 5500? Mam wrażenie że 5000 to trochę za nisko, odbitki w świetle dziennym wychodzą dość "chłodne"...
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 24-06-2011 o 21:19
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Pytanie mam do obeznanych z CG243W - w color navigatorze do nowotworzonego profilu zadać jakiego rzędu jasność dla obróbki pod druk w pokoju z oknami na zachód, godziny 15.00-18.00, słonecznie, bardzo jasno?!
    Jest tu kilka różnych możliwych przyczyn problemu, ale najbardziej prawdopodobną wydaje mi nieprawidłowy profil do drukarki. Skoro masz do dyspozycji ColorMunki (rozumiem, że Photo, a nie Create czy nowy Display), to spróbuj wykonać profil dla kombinacji drukarki, papieru i tuszów, z których korzystasz. Następnie zrób wydruki testowe z użyciem tego profilu posługując się mapowaniem tonów spoza gamutu drukarki metodą relatywną kolorystyczną.

Co do monitora, to sugerowałbym zbudowanie profilu na bazie standardowych ustawień, tj. punkt bieli D65, jasność około 90-100 cd, gamma 2,2.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Jak wspomniałem używałem wyłącznie profili Canona, tych ze sterownika - to fakt. Myślałem już sam o zrobieniu profilu małpą, jutro spróbuje. Nie wspomniałem, że używałem cały czas konwersji z metodą percepcyjną. Ale osobliwe jest to, że odnoszę wrażenie iż na S2233W osiągam dużo większe zbliżenie obrazu do odbitki niż na tym CG! Chyba mnie przerósł ;-) ... albo kombinacja średniego monitora, cieniutkiej drukarki i takich tam profili działa lepiej niż porsche na oponach malucha

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Jak wspomniałem używałem wyłącznie profili Canona, tych ze sterownika - to fakt. Myślałem już sam o zrobieniu profilu małpą, jutro spróbuje. Nie wspomniałem, że używałem cały czas konwersji z metodą percepcyjną. Ale osobliwe jest to, że odnoszę wrażenie iż na S2233W osiągam dużo większe zbliżenie obrazu do odbitki niż na tym CG! Chyba mnie przerósł ;-) ... albo kombinacja średniego monitora, cieniutkiej drukarki i takich tam profili działa lepiej niż porsche na oponach malucha

Metoda percepcyjna również może być winna :-) A czym robiłeś profil do S2233W? Bo domyślam się, że raczej nie ColorNavigatorem.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

no nie, CN nie bardzo ...a szkoda
    do S2233W użyłem duetu: małpka + argylll

Strona 341 z 378 PierwszyPierwszy ... 241291331339340341342343351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów