Witam. Jestem fotografem ślubnym i czeka mnie zakup nowego monitora. Jaki monitor polecilibyście do 1200 zł. Z góry dziękuję za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam
Witam. Jestem fotografem ślubnym i czeka mnie zakup nowego monitora. Jaki monitor polecilibyście do 1200 zł. Z góry dziękuję za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam
Witam. Proponuję na początek zapoznać się z listą: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Mam pytanie, jak wygląda jakość obrazu Dell U2410 vs HP LP2475w vs EIZO FORIS FS2331?
I drugie, może mniej sensowne, bo to bardzo subiektywne: czy na monitorze Dell U2710 pracuje się wygodnie? Ma dość niewielki rozmiar plamki, a chyba tej wielkości monitor raczej trzeba ustawić w pewnej odległości... ma ktoś doświadczenie z 27"?
Ja mam pytanie na temat wyswietlacza w laptopie
HP EliteBook 8560p Notebook PC (LG735EA)
Szlyszalem ze jeden z lepszych.
Potrzebuje dobrego laptopa ze wzgledu na wyswietlacz, na codzien pracuje na Eizo CG245W i jestem bardzo zadowolony.
Laptop ma mi sluzyc do wstepnej obrobki zdjec kiedy jestem poza domem ( lubie podrozowac z aparatem) i nie mam dostepu do mojego komputera.
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziekuje.
Ostatnio edytowane przez kendzi1 ; 10-05-2011 o 21:35
nie wiem jaki wyświetlacz jest w elitebook 8440p - jeśli taki sam to będzie porażka..
i jeszcze jedno - ostatnio w robocie kupili NEC 26'' LCD MultiSync EA261WM - do całkiem innych celów niż obróbka zdjąć ale na pierwszy rzut mojego niewprawnego oka widać że to co piszą w folderze że niby taki dobry to racji nie mają.. oprofilowanie nie pomaga - kicha i tyle, jak ktoś chciałby zdjęcia na tym obrabiać to niech sobie z głowy to wybije..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Plamka jest mała (chyba za mała) - ale po przesiadce z 24'' ciekawe wrażenie - sporo wiecej przestrzeni na obróbkę :-D. Wybrałem 27'' z myślą za stosunkowo mała kasę można robić edycję foto na czymś spoza listy Tom1(... bo U2710 miala załączony wynik kalibracji, producent wykonał interesujące "presety" ustawień tj. sRGB, AdobeRGB - wbudowane w monitor, DisplayPort, ciekawe guzicziki do obsługi menu ... ). Tyle telemarketingu.
Niestety ... nie polecam tego Della. Po paru godzinach pracy, wypala sie dziura w oczodołach. Redukcja jaskrawosci do okolo 15-20% umozliwia jako taką pracę. O ile z jaskrawością można powalczyć (odpalając za plecami wyszystkie światła w pomieszczeniu) to gorszy jest totalny rozjazd na kolorach (użyłem wbudowanych ustawień sRGB dla U2711 w porównaniu do kalibrowanego wąsko gamutowego 2490WUXi2)
W resultacie Dell służy jako miejsce na suwaczki przy obróbce, albo do net-a i pracy jako duuuuży pulpit.
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL
Zdecydowanie odradzam używanie trybu sRGB w zwykłych monitorach szerokogamutowych. Tego typu tryb ma prawo poprawnie działać tylko w monitorach z wielobitowym 3DLUT - NEC PA, Spectraview, EIZO CG, SX.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 12-05-2011 o 08:08
HP 24'' ZR24w. Co sądzicie o tym monitorze? Chodzi oczywiście o obróbkę zdjęć. Pozdrawiam