Strona 324 z 378 PierwszyPierwszy ... 224274314322323324325326334374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 231 do 3 240 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Czy ktoś z Was widział gdzieś pokrowce z folii antystatycznej na monitory o ekranie 24" i więcej?
    Googlam od kilku dni i nie moge namierzyć. Na CRT są do 19", a na LCD są, ale nie da się nimi przykryć monitora z osłoną.
    A może ktoś wie, gdzie kupić elastyczną folię antystatyczną, żebym mógł sobie taką osłonę samemu wydziergać? Google wypluwa linki do hurtowni, albo folii zbyt sztywnych.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Niekoniecznie.
    Przy obróbce na (najczęściej) lecącym w niebieski i świecącym kilka razy za mocno monitorze? Jaki masz na to patent? Pipetka i sprawdzanie wartości RGB w odpowiednich miejscach?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przy obróbce na (najczęściej) lecącym w niebieski i świecącym kilka razy za mocno monitorze? Jaki masz na to patent? Pipetka i sprawdzanie wartości RGB w odpowiednich miejscach?
    To plus kalibrator. Zdarza mi się poprawiać zdjęcia na moim 4-letnim lapku, który nie potrafi wyświetlić pełnego sRGB i od nowości jest właśnie zaniebieszczony. Przydatne jest doświadczenie i - boję się tego słowa żeby nie zarzucono mi jakiegoś ślepego trafu - ale chodzi o intuicję. Tak skorygowane fotki dla lepszego samopoczucia sprawdzam jeszcze później na większym ekranie z panelem IPS, ale nie przypominam sobie żebym musiał coś poprawiać ze względu na odchyłki kolorów. Bardziej ze względu na światła i cienie, co wynika z ograniczonych kątów widzenia ekranu w laptopie.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to ja już wolę "marketingowe" rady Tom01 niż "intuicyjne" od strideer

ale co ja tam mogę wiedzieć o monitorach
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    No to ja już wolę "marketingowe" rady Tom01 niż "intuicyjne" od strideer

ale co ja tam mogę wiedzieć o monitorach
    I pewnie nie zrobi Ci różnicy fakt, że normalnie posługuję się dobrym ekranem z matrycą IPS, ustawionym z pomocą kalibratora?

Wiesz, odezwałem się w tym wątku bo nie zgadzam się z zasadniczym twierdzeniem początkowym - że się nie da na tanim ekranie, postawionym bez wskazania co jednak użytkownik może zrobić mając ograniczony budżet. Przytoczyłem też kilka przykładów, które uzasadniają moje przekonanie, że znajomość parametrycznych metod pracy z obrazem jest niezwykle ważną częścią fachu fotograficznego. Nawet Tom, którego rady wolisz, z nimi nie dyskutował.

A co do intuicji - tym razem to może ja się posłużę analogią. Jak jedziesz na rowerze i słyszysz znajomy odgłos tarcia z tyłu, to czy intuicyjnie możesz domniemywać, że to łańcuch haczy o klatkę przerzutki i wymaga regulacji, czy też potrzebujesz do stwierdzenia tego faktu oddawać rower do autoryzowanego serwisu, gdzie powiedzą Ci za skromną opłatą, że tak właśnie jest jak się spodziewałeś? Moim zdaniem jest tak, że im więcej się zajmuje pewną dziedziną, tym prościej i szybciej dostrzega się pewne rzeczy - na przykład zafarby, utratę szczegółów w cieniach i tak dalej.

Powtórzę jeszcze raz: nigdzie nie neguję sensowności zastosowania dobrego sprzętu do realizacji zamierzonych celów. Wiadomo, że zazwyczaj droższy sprzęt zapewnia różne właściwości, brakujące tańszym urządzeniom: z większą precyzją i wygodą na czele. Ale nie można mówić, że tanie monitory nie są do zdjęć. Wielu ludzi korzysta z zadowoleniem z tego co ma i ładowanie im do głowy, że potrzebują czegoś droższego żeby naprawdę poczuli się szczęśliwymi, jest trochę bez sensu. Bardziej zasadne wydaje mi się doradzenie jak efektywnie skorzystać z tego, co już jest do dyspozycji.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przy zakupie monitora tak się zastanawiam trochę nad miejscem (kierunek światła) postawienia go?
    czy wściekle zielona ściana za nim i wielkie okno z lewej strony nie przeszkadzają jakoś strasznie w pracy przy nim? jakie macie oświetlenie w czasie pracy na monitorze? i czy to ma jakiekolwiek znaczenie?

wiem, że niektórzy z Was pracują na laptopach, więc sam już nie wiem... nie panikuję za bardzo z tym monitorem?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Okno z boku będzie dawać odblaski więc przydałaby się osłona.

Za monitorem mam podświetlenie żarówką 8W o temp. 5000 K, nadal szukam 5500 K. Na ścianę przyczepiony arkusz gładkiego papieru o szarości zbliżonej do 18%.

Dyskusja o dobrych i słabych monitorach była tu całkiem niedawno. Jak Ci zależy na pewności, przydąłby się dobry monitor. Jeśli nie do końca przewidywalne efekty artystyczne, możliwe że wystarczy laptop. Sam musisz zdecydowac
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na nowy monitor już się zdecydowałem :P wybrałem nawet model: Eizo FlexScan S2433. teraz się martwię o kalibrację
    tak właśnie też niedawno wymyśliłem, że machnę ścianę za biurkiem na na szaro i pod tym względem nie będzie problemu
    a gdzie kupiłeś taką lampkę z temperaturą 5000k?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

W Praktikerze. Czy ona ma na 100% 5000K nie wiem, ale tak było napisane

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    W Praktikerze. Czy ona ma na 100% 5000K nie wiem, ale tak było napisane
    Oprócz samej temperatury ważne jest widmo, czyli z czego "składa się" jej światło. Proszę zauważyć że wiele świetlówek, pomimo bieli zbliżonej do dziennej, no w każdym razie bardziej niż żarówki, dają trupi odcień skóry. Jeśli ktoś ma ochotę zrobić sobie światło dzienne w pokoju, musi przygotować się na takie niespodzianki.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 324 z 378 PierwszyPierwszy ... 224274314322323324325326334374 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów