Strona 322 z 378 PierwszyPierwszy ... 222272312320321322323324332372 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 211 do 3 220 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zadziwiające się jak w polemikach łatwo ludzie popadają w skrajności.
    Jesteś pewien, że Ciebie to nie dotyczy :cool To dlaczego prowadzisz tę krucjatę :cool:.

BTW: skończ z tymi Panami, bo my tu na forum nie Pany :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

a ja mam zdrowy wzrok, kalibrator i zdjęcia z labu 1:1 z monitorem

... pozdrawiam :-D

("poniemiecki zajechany szrot" z przebiegiem 5kh) EIZO L768 :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr Dundersztyc Zobacz posta
    ("poniemiecki zajechany szrot" z przebiegiem 5kh) EIZO L768 :wink:
    5Kh to żaden przebieg dla EIZO. Gwarancja się dopiero kończy po 30Hh. Ale pod dwoma warunkami:
    1. Jest prawdziwy.
    2. Nie działał przez ten czas nastawiony na 100% jaskrawości.

Reasumując "poleasingowy szrot" trzeba oglądać przez zakupem. Inaczej można trafić na niekoniecznie fajną niespodziankę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Oczywiście, wszystko się da. Sam też tak zaczynałem - na monitorze z matrycą SPVA, tylko możliwość obróbki zdjęć była zerowa- bo efekt mojej pracy znacząco odbiegał od tego co zobaczyłem na papierze a ktoś inny na monitorze.
    mowisz ze sPVA nie daje rady? czemu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    5Kh to żaden przebieg dla EIZO. Gwarancja się dopiero kończy po 30Hh. Ale pod dwoma warunkami:
    1. Jest prawdziwy.
    2. Nie działał przez ten czas nastawiony na 100% jaskrawości.

Reasumując "poleasingowy szrot" trzeba oglądać przez zakupem. Inaczej można trafić na niekoniecznie fajną niespodziankę.
    masz rację Tom01 :-D

w moim przypadku dopiero trzecia przysłana sztuka była ok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolory do pewnego stopnia to "fikcja literacka" szczególnie kolory zapamiętane z momentu fotografowania. nie tak dawno (jeszcze pamietam) odbitki KOLOROWE uzyskiwałem zanosząc film do labu - laboludek robił czary i oddawał odbitki w kolorach takich jakie wyszły laboludkowi i było dobrze - nie było, dlatego robiłem czarno-białe bo mogłem wszystko zrobić bez laboludka. Watek ostro napędzający kasę - "get real" jak to mówi mój sąsiad na wsi. Jakby sie kto pytał to używam eizo.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Kolory do pewnego stopnia to "fikcja literacka" szczególnie kolory zapamiętane z momentu fotografowania.
    Nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Przecież chodzi o to, żeby kolory (i nie tylko) które widzimy na monitorze pokrywały się z tym, co widzimy na odbitkach/wydrukach. Impresje fotografa z chwili wyzwolenia migawki nie mają tu kompletnie znaczenia.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Przecież chodzi o to, żeby kolory (i nie tylko) które widzimy na monitorze pokrywały się z tym, co widzimy na odbitkach/wydrukach. Impresje fotografa z chwili wyzwolenia migawki nie mają tu kompletnie znaczenia.
    i potrzebujemy do tego monitora za 5kilo kasy i kalibratora i softu za drugie tyle, tymczasem większość problemów można rozwiązać za pomocą wyświetlacza na aparacie bo zwykle łatwo można ocenić czy zdjęcie można skasować bezpośrednio po zrobieniu - o tym mówię - że często ten wyświetlacz to jedyny monitor jaki jest potrzebny.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    i potrzebujemy do tego monitora za 5kilo kasy i kalibratora i softu za drugie tyle, tymczasem większość problemów można rozwiązać za pomocą wyświetlacza na aparacie bo zwykle łatwo można ocenić czy zdjęcie można skasować bezpośrednio po zrobieniu - o tym mówię - że często ten wyświetlacz to jedyny monitor jaki jest potrzebny.
    Znam osobę, zresztą całkiem przyjemne zdjęcia czyni, która twierdzi, że RAW jest marnotrastwem czasu i miejsca na dysku, bo jpg prosto z puchy wychodzi takie samo. I również żyje, i również na zdjęciach coś czasem zarabia.

Można żyć bez dobrego monitora, tak samo jak bez fulfrejma i torby elek. W zimnej, wilgotnej piwnicy tez się da żyć dziesiątki lat. Wszystko jest kwestią indywidualnego wyboru.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Znam osobę, zresztą całkiem przyjemne zdjęcia czyni, która twierdzi, że RAW jest marnotrastwem czasu i miejsca na dysku, bo jpg prosto z puchy wychodzi takie samo. I również żyje, i również na zdjęciach coś czasem zarabia.

Można żyć bez dobrego monitora, tak samo jak bez fulfrejma i torby elek. W zimnej, wilgotnej piwnicy tez się da żyć dziesiątki lat. Wszystko jest kwestią indywidualnego wyboru.
    Ah nie ma to jak te absurdalne analogie. Nie każdy potrzebuje wydawać wagonów pieniędzy na sprzęt żeby po prostu cieszyć się udanymi zdjęciami. Ani po to, żeby klienci byli bardziej zadowoleni, bo ci dostrzegają różnego rodzaju subtelności w naprawdę nie tak licznych przypadkach.

Strona 322 z 378 PierwszyPierwszy ... 222272312320321322323324332372 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów