Strona 316 z 378 PierwszyPierwszy ... 216266306314315316317318326366 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 151 do 3 160 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No cóż, czas pokaże - może to jakiś chytry plan Samsunga, bo np. eIPS w "ściśle tajnych" źródłach ma deklarowaną tą samą samą żywotność co H-IPS/P-IPS.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    No cóż, czas pokaże
    Dokładnie tak. Swoją drogą ów czynnik spowodował ujawnienie się niesławnych duchów na IPS'ach od LG, przez co opóźniło się wprowadzenie tych matryc do EIZO o ponad 1,5 roku.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    może to jakiś chytry plan Samsunga, bo np. eIPS w "ściśle tajnych" źródłach ma deklarowaną tą samą samą żywotność co H-IPS/P-IPS.
    Moja źródło opiera się o dane z umów między dostawcą paneli a producentem monitorów i wymagania techniczne w nich zawarte. Ponoć, przy niektórych typach producent paneli deklaruje wersje z połowę (!) krótszym czasem użytkowania. Takie "podwójne" oferty dotyczą dostaw ekranów 23" 16x9, 24" 16x10, 27" 16x9. Można więc zaryzykować hipotezę, że w przeciwieństwie do starszych konstrukcji, tańszej i droższej wykorzystującej ten sam panel, w obecnych będzie (jest) różna cała konstrukcja monitora.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam dwa pytania dotyczące HDMI.

1) Jak podłączam monitor, to nie ma znacznie, zgodnie ze specyfikacją, czy robię to przez DVI, czy HDMI. Komputer automatycznie wie jaką natywną rozdzielczość ma ekran LCD, obraz idealnie wypełnia ekran etc. Standard. Myślałem, że jak podłączę się do TV LCD czy plazmowego za pomocą HDMI, będzie tak samo, to znaczy, automatycznie wykryje rozdzielczość i dopasuje obraz. Tymczasem jest jak na dawnych monitorach analogowych. Rozdzielczość 1920x1080 powoduje, że obraz nie mieści się na TV, z każdego boku obcięte jest na grubość ikony/paska start. Mniejsze rozdzielczości też nie wyglądają dobrze. Czcionki są zawsze niewyraźne, nieostre, rozmyte z cieniami. Sprawdzałem na kilku różnych TV, i efekt zawsze ten sam. A może to wina kabla, albo karty graficznej laptopa? Ale wtedy z monitorem byłby problem, a nie ma.

2) Sygnał HDMI jak i DVI to sygnał cyfrowy, nie analogowy, w przeciwieństwie do kabli VGA i kabli od głośnika. Ekranowanie nie jest kluczowe dla efektu, sygnał albo jest, albo go nie ma. Każdy kabel HDMI powinien być równie dobry, jeśli idzie o jakość sygnału. Tymczasem oferowane są kable HDMI w cenach od kilkudziesięciu złotych, po wręcz kilkaset, z pozłacanymi końcówkami i cholera wie czym jeszcze. Różnica w cenie potrafi być kilkunastokrotna (!). Skąd bierze się ta różnica w cenie kabli? Czy to tylko marketing i oszustwo, pic na wodę? Czy coś w tym jest?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1) Moje kontakty z TV ograniczają się do prowadzenia na nich wykładów...
    ...aliści z problemem się zetknąłem - grzebiąc w menu znalazłem opcję, która przełącza na FullHD 1:1 i nie obcina obrazu. Natomiast na cień często nie ma bata - tiviki mają w standardzie grubo przywalone USM i na ostrych krawędziach widać przestrzelenie, jak na razie w TV LCD nie udało mi się tego gówna wyłączyć.

2) Kabel ewentualnie i dla świętego spokoju można kupić przyzwoicie ekranowany - na cienkim syfie udało mi się złapać ducha z innego źródła, przykładając go blisko odbiornika, ale trzeba się naprawdę postarać. Oczywiście kupno platynowych kabli z brylantowymi wtyczkami i inszymi fiu-bździu za milionpięćsetstodziewięćset to skrajny debilizm - cyfra jest cyfra i albo kabel będzie dobrze, albo będzie kaszana - tertium non datur.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem. Wychodzi na to, że nie tylko ja spotkałem się z tymi problemami ;-)

Z ciekawości, jeśli to nie tajemnica, gdzie i co wykładasz? Może można przyjść jako wolny słuchacz ;-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Akurat toto na zdjęciu to "Fotografia XXIw" - warsztaty realizowane w ramach projektu UE, więc jest trochę komplikacji. Natomiast w planach są też otwarte imprezki "Koalicji dla koloru" - na początek w Krakowie 26.04, będziemy też na 14-16. 04. na targach w Łodzi.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Monitor DELL do 1000zł

Witam. Przymierzam się do zakupu jednego z tych trzech monitorów, który będzie najlepszy?
    http://www.x-kom.pl/p/55979-monitor-...1h-czarny.html
    http://www.x-kom.pl/p/55980-monitor-...ll-u2211h.html
    http://www.x-kom.pl/p/42919-monitor-...wa-czarny.html
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Domyślnie

Może trochę dozbierać do NEC P221W?
    pkt 8 regulaminu
    www.wykrota.wordpress.com

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

U2311 i U2211H mają dobrą regulację jaskrawości, ale są na 6-o bitowej matrycy - 2209WA jest na 8-o bitowej matrycy, ale ma gorszą regulację jaskrawości i mniejszą rozdziałkę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dokleiłem do istniejącego wątku.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 316 z 378 PierwszyPierwszy ... 216266306314315316317318326366 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów