Panowie i Panie potrzebuje monitora do mega amatorskiej obróbki zdjęć, kwota jaką mogę wydać to około 1000zł za panel 22". Proszę o jakieś konkretne modele.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze odpowiedzi będą treściwe
Proszę zapoznać się z tym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Ok no to musze napisać ze potrzebuje produkt monitoropodobny który da jakiekolwiek mozliwosci amatorskiej obróbki
Czy np DELL 2311H bedzie odpowiedni ??
Witam,
może zadam głupie pytanie.. zastanawiam się nad zakupem NEC PA231, a PA241. Czym one się różnią oprócz ceny i wielkości matrycy ? Czy jest sens dopłacić prawie 1000zł do PA241. Jakoś w specyfikacji poza tą różnicą innych nie widzę. Monitor służył będzie tylko do zdjęć, najczęściej portretów.
PA241W to wyświetlacz szerokogamutowy do pracy w przestrzeniach Adobe/ECI, co za tym idzie wyposażony w możliwość 10-o bitowego wyświetlania koloru oraz bardziej zaawansowaną korektę kompensacji stabilności podświetlenia w funkcji czasu. Jest to monitor, który zalecam do pracy w projektowaniu graficznym, pre-press, fotografii drukowanej na drukarkach, ponieważ ma on dobre pokrycie palety barw druku offsetowego, atramentowego barwnikowego i pigmentowego, oraz skali PANTONE.
PA231W to wyświetlacz o normalnym gamucie zbliżonym do sRGB, idealny do pracy z fotografią publikowaną w internecie oraz odbitek tradycyjnych, wykonywanych w minilabach pracujących w procesie mokrym.
Jeśli użytkownik nie planuje druku barwnych fotografii na drukarkach, nie projektuje zleceń do druku offsetowego, to może z powodzeniem przeznaczyć ten tysiąc złotych na gorzałę i niewiasty.
Proszę o informację od posiadaczy Nec P221W o maksymalnej jasności jaką udało się Wam uzyskać. Do pracy przygotowane mam presety kalibracyjne 120cd/m2 i 180cd/m2. Próbowałem jednak jakiś czas temu ustawić na potrzeby filmu 250cd/m2, ale monitor maksymalnie wydał z siebie 200cd/m2. Podejrzewam, że jest tak od nowości. Chciałbym też wykluczyć ewentualną usterkę ColorMunki, ale musiałbym pewnie wskoczyć do kogoś z tym samym spektrofotometrem i sprawdzić zbieżność pomiarów.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
Proszę o poradę jaki kupić spektrofotometr, którym będę w stanie oprofilować/skalibrować monitor Eizo S2433W, NEC PA241W (to raczej tym samym da sie) i ekran w laptopie (zarówno matowy jak i błyszczący, jeżeli to ma znaczenie).
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
A jakieś orpogramowanie specjalne do tego potrzebuję czy wszystko dostarczone jest z urządzeniem?