Strona 309 z 378 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311319359 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 081 do 3 090 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marceleqs Zobacz posta
    Czyli to jest takie wyjście dające (o ile się faktycznie uda) wyłącznie poprawne wydruki? Skoro monitora aRGB nie da się idealnie upłycić do sRGB, to czy nie ma monitora sRGB który dało by się poprawnie skalibrować? Tak aby można było go przestawiać raz na wydruk LAB innym razem na potrzeby www?
    Przestrzenie mają drugorzędne znaczenie. Znacznie ważniejsza jest wiedza jak Pański monitor wyświetla barwy. Dzięki temu aplikacja graficzna może symulować na nim jak będzie wyglądał wydruk, jak będzie wyglądało w Internecie.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    To jest takie wyjście, dające wrażenie poprawnych wydruków.
    Mniej więcej tak. Monitor jest symulatorem.

Jeśli monitor nie jest skalibrowany sprzętowo, to wszystko będzie dawało "wrażenie".
    Nie do końca. Rodzaj kalibracji nie jest kluczowy, choć sprzętowa (wewnątrz monitora) daje mniejsze defekty nią programowa (w sterowniku karty graficznej).

Kalibracja sprzętowa to dostosowanie do wzorca.
    Też nie zupełnie. Monitor jest skalibrowany do potrzeb, tj profilu pracy i warunków oświetleniowych.

Dzięki niej, jeśli Ty wstawisz zdjęcie obrobione na skalibrowanym sprzetowo monitorze, ktoś na drugim końcu swiata bedzie je widział tak samo, równiez na skalibrowanym sprzętowo monitorze.
    Po prostu "skalibrowanym". Niekoniecznie "sprzętowo".
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Czy ktoś z was miał może okazję widzieć to na żywo ? :

Samsung 2333T
    http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1473832

23" PVA poniżej 600 zł

myslę, że dla fotografa "amatora" może być to ideale, a często jedyne rozwiązanie.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mi zależy, żeby to co wypluwał monitor, wypluł LAB, oczywiście chodzi o jak najbliższe odwzorowanie
    Monitor "kalibrujesz", żeby sprowadzić wyświetlanie kolorów, jasność i in. do określonego poziomu. Żeby to, co widzisz na monitorze odpowiadało "wydrukom" z labu, musisz mieć profil tego konkretnego labu (labu, papieru, chemii).
    CanOn Can'tOff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Czy ktoś z was miał może okazję widzieć to na żywo ? :

Samsung 2333T
    http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1473832

23" PVA poniżej 600 zł

myslę, że dla fotografa "amatora" może być to ideale, a często jedyne rozwiązanie.
    W opisie widzę matrycę SVA nie PVA

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr_Black Zobacz posta
    W opisie widzę matrycę SVA nie PVA
    ale gdzie?

2333T
    Monitor 23" panoramiczny LCD z panelem cPVA
    http://www.samsung.com/pl/consumer/p...il&tab=feature
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

To jest takie wyjście, dające wrażenie poprawnych wydruków. Jeśli monitor nie jest skalibrowany sprzętowo, to wszystko będzie dawało "wrażenie".
    Wiesz, gdybym oczekiwał, że drukarka czy LAB wypluje mi 100% tego co widzę, to musiał bym kupić jakieś super drogie EIZO, super drogi kalibrator, i jeszcze sporo się nauczyć o kalibrowaniu, musiał bym też mieć pokój z czarnymi ścianami, musiał bym mieć też oświetlenie dobrane też temperaturowo-idealne, byłby dobrze też mieć swój LAB, w końcu miał bym 100% pewności, że laborant nie podmieni marki papieru albo chemii nazajutrz..
    Oczywiście, chciało by się, tylko czy to jest konieczne?
    Ja stoję na ziemi, nie bujam w obłokach, nie wysypię z rękawa odpowiedniej sumy na te gadżety.. mam również inne wydatki ale i moje oczekiwania czy raczej nie stoją na poziomie 100% odwzorowania i "tolerancja" jest nieco szersza. Szukam monitora, który za cenę 700-1500zł spełni moje oczekiwania. Nie będę od niego wymagał 100%, będę wymagał tyle, żeby w tej granicy cenowej był najlepszy z możliwych. Dlatego właśnie podałem te kilka monitorów, bo mieszczą się w ramach. Rozmawiałem z kilkoma osobami które posiadają niektóre z nich, każdy chwali swoje, wiadomo, jeden 2311uh, drugi 2209wa, a jeszcze inny w2220p. Staram się to jakoś uszeregować, wady i zalety poszczególnych.. Póki co skłaniam się ku LG, 2209wa mógłby być, ale poziom jasności ponoć jest bardzo duży, czerń słabsza, podobnie 2311uh i dodatkowo trudny do ustawienia, wciąż zbieram opinie, bo jako takich konkretnych porównań nie znalazłem, więc uderzam do użytkowników.
    Wiem, że jeśli ja będę miał sprzętowo skalibrowany monitor, osoba po drugiej stronie Ziemi też, to zobaczymy bardzo podobny obraz, ale miliony i tak zobaczą to, "co chcą widzieć" ich sprzęty. Dlatego mi zależy na monitorku w tej granicy cenowej, który uda się możliwie najlepiej skalibrować, ustawić pod późniejszy wydruk. Dla mnie będzie akceptowalny, jeśli balans bieli będzie w miarę dobry i poszczególne kolory nie przejaskrawią się. Znam wielu ludzi, którzy na wyczucie ustawiają swoje monitory, po wielu wydrukach już wiedzą czego się spodziewać i jak na razie dobrze na tym zarabiają, klienci są zadowoleni. Ja aż takich cudów nie oczekuję, wystarczy mi dobry wybor w pewnej granicy cenowej. Ot co.
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wiesz, gdybym (...)wystarczy mi dobry wybor w pewnej granicy cenowej. Ot co.
    Nie namawiam Cię do kupienia "drogiego monitora" i "drogiego kalibratora". Tu każdy podejmuje samemu decyzję. Opisałem Ci tylko zależnośc Nie ma dobrych wydruków, bez kalibracji przyrządem. Na oko się nei da skalibrować monitora. Można go tylko zbliżyć do poprawności.
    Nie chcę radzić, który monitor lepszy/gorszy są tu lepsi ode mnie specjaliści.
    Życzę powodzenia w wyborze.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wiem, że jeśli ja będę miał sprzętowo skalibrowany monitor
    Gwoli formalności. Żaden z wymienionych monitorów nie ma możliwości sprzętowej kalibracji.

Dla mnie będzie akceptowalny, jeśli
    Tego nie wie nikt. Pan też, dopóki nie popatrzy na monitor. Obiektywnie, defekty obrazu monitorów które Pan rozważa, są BARDZO DUŻE, widoczne bez wysiłku dla laika bez żadnego doświadczenia. To czy zmieszczą się one w Pana tolerancji, jak napisałem, nie wiadomo.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Pojawił się nowy gracz, Samsung F2380. PVA. Jak narazie słabe opinie ma chociaż sprzedawca w sklepie twierdził, że nie jest gorszy od Della 2209wa, jednak on tak musiał mówić, żeby srzedać Widział ktoś z Was ten monitor w akcji?
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hej! Potrzebuje namiar na kogoś kto profesjonalnie wykalibruje monitor w Poznaniu? Ktoś pomoże?

Strona 309 z 378 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311319359 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów