Strona 292 z 378 PierwszyPierwszy ... 192242282290291292293294302342 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 911 do 2 920 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Jak zrobic ten pomiar?
    Edit>Target>Whitepoint:[Measure]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    Witam,

Mam pytanko odnośnie NEC-a PA271W - czy to prawda, że podłączając go do komputera kablem DVI będę w stanie osiągnąć rozdzielczość maximum 1920x1080, a 2560x1440 uda się wyświetlić dopiero przy podłączeniu go poprzez DisplayPort? Bo ktoś mnie w ten sposób nastraszył i chciałbym się upewnić, czy przypadkiem oprócz zmiany monitora nie czeka mnie również zmiana karty graficznej.
    Bzdura - potrzebny jest tylko kabel Dual-link DVI (załączony do monitora). Gdyby to była prawda, to moja 3090WQXi wogóle by nie była w stanie chodzić w natywnej rozdzielczości, bo wogóle nie ma DP a jedynie łącza DVI,
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-11-2010 o 16:36 Powód: Automerged Doublepost

calamus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Bzdura - potrzebny jest tylko kabel Dual-link DVI (załączony do monitora). Gdyby to była prawda, to moja 3090WQXi wogóle by nie była w stanie chodzić w natywnej rozdzielczości, bo wogóle nie ma DP a jedynie łącza DVI,
    No tak mi się właśnie wydawało że bzdura, bo pamiętam że jeszcze za czasów monitorów kineskopowych były modele, które przez d-sub wyświetlały rozdzielczość 2000+ pixeli.

Martwi mnie tylko ten dual-link DVI... rozumiem, że będę musiał zająć nim oba wyjścia DVI i tym samym nie zostanie mi nic, czym mógłbym wyprowadzić sygnał na plazmę (do oglądania filmów)? Jeśli tak, to chyba jednak trzeba będzie poszukać jakiegoś radka z DP + 2xDVI + HDMI... kolejny wydatek

P.S.
    Żeby było ciekawiej, to tę bzdurę sprzedano mi w naziemnym salonie Cortlandu na Bitwy Warszawskiej...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kabel Dual-Link DVI to jeden kabel podłączany do jednej wtyczki, więc nie zajmie dwóch wyjść, spokojna głowa. Znajduje się w komplecie z monitorem, więc jeśli tylko karta nie jest archaiczna i obsługuje tą rozdzielczość, to wogóle nie będzie problemu.

Kortlandowi może się pomyliło z podłączeniem Dual-Linka do przejściówki mDP->DVI, bo tu faktycznie są cyrki - potrzebna jest taka porąbana przejściówka Appla z dodatkowym zasilaniem przez USB, która kosztuje ponad 4 stówy.

calamus
    Guest

Domyślnie

więc jeśli tylko karta nie jest archaiczna
    Gigabyte 8800GTS 320MB. Nie jest to ostatni krzyk mody, delikatnie mówiąc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale spoko - właśnie doczytałem, że kartka ma oba wyjścia dual-link, więc problem z tak zwanej bańki
    Ostatnio edytowane przez calamus ; 10-11-2010 o 17:59 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Kortlandowi może się pomyliło z podłączeniem Dual-Linka do przejściówki mDP->DVI, bo tu faktycznie są cyrki - potrzebna jest taka porąbana przejściówka Appla z dodatkowym zasilaniem przez USB, która kosztuje ponad 4 stówy.
    O jakiej koncowce mowa, mozna link?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    O jakiej koncowce mowa, mozna link?
    Niesławny Apple mDP to Dual-Link DVI Adapter
    http://store.apple.com/us/product/MB571Z/A

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Widać kolorymetr się nie sprawdza - NEC robił dwa rodzaje, z optymalizacją pod szeroki gamut i bez. Ustawienie Adobe RGB z poziomu monitora daje 6500K jak w mordę strzelił, bo te monitory są fabrycznie kalibrowane spektroradiometrem. Ustaw w targecie punkt bieli na custom, pomierz go z bieli monitora ustawionego w trybie AdobeRGB i kalibruj do tak uzyskanych koordynatów chromatycznych.
    Dziekuje za wskazowki Czornyj ! Zrobilem pomiar jak zalecales i jak stalem tak usiadlem.. Z monitora ustawionego na AdobeRGB 6500 z pomiaru kalibratora (Custom Calibrated for Wide Gamut Nec-Displays), wyszlo ze White point - Black body to 5828K a nie 6500K. Dla znacznie bardziej niebieskiego obrazu z kalibracji Spectra View II, pokazuje 7109K. Chyba powinno byc conajmniej na odwrot, prawda? Padniety kalibrator czy jak?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na pewno sensor - w przypadku zwykłego i1d2 byłoby to zachowanie normalne, mylą się na szerokim gamucie. W przypadku NEC-a teoretycznie sądziłem, że powinno być lepiej, ale nigdy nie testowałem, więc nie mam pewności - być może korekta ma tylko wpływ na pomiary do profilu, a nie na kalibrację punktu bieli.

Sądzę, że tak czy owak kalibracja powinna być ok, tylko musisz wprowadzać korektę punktu bieli - wchodzisz w menu Edit, White Point: Edit, Measure, wykonujesz pomiar bieli monitora ustawionego w tryb Adobe RGB i uzyskujesz wartości CIE coordinates, których używasz jako targetu do kalibracji. Dzięki temu powinieneś uzyskać netrualną szarość pozbawioną zielonkawo-niebieskich dominant.

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie

wiemy kiedy będzie następca PA241W? i jeszcze jedno, czy równoległym i jedynym konkurentem jest CG243W? pytam bo caly czas mam rozterki co do tego neca..wiekszym zaufaniem darze tego drugiego producenta..
    3voQ

Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast

----------------------------------------------------------------
    Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3voQ Zobacz posta
    wiemy kiedy będzie następca PA241W? i jeszcze jedno, czy równoległym i jedynym konkurentem jest CG243W? pytam bo caly czas mam rozterki co do tego neca..wiekszym zaufaniem darze tego drugiego producenta..
    Następca? Przecież to nowy sprzęt! A konkurentem EIZO jest SX2462W nie CG.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 292 z 378 PierwszyPierwszy ... 192242282290291292293294302342 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów