Strona 291 z 378 PierwszyPierwszy ... 191241281289290291292293301341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 901 do 2 910 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie

Panowie to z innej beczki teraz zapytam. Z tego co widzę to cenimy/testujemy dwie firmy - Wszyscy wiemy jakie. Pytanie moje dlaczego tylko te? Przecież zarówno Eizo jak i NEC korzystają z matryc innych producentów - wiem, że wisienka na torcie w postaci odpowiedniego ekranowania/zastosowania odpowiedniej elektroniki itd. itd. daje końcowy efekt ale czy na pewno mamy tylko tych dwóch liderów? Pytam z czystej ciekawości, bo pomogliście mi już podjąć decyzję co do zakupu.

tak w gwoli formalności mamy następujących producentów matryc w przykładowych rekomendowanych modelach:

EIZO FlexScan S2433W - Samsunga
    EIZO ColorEdge CG243W - LG-Philips

NEC MultiSync 2690WUXi2 - LG-Philips
    NEC MultiSync PA241W - nie znalazłem ale zakładam iż również jest to LG-Philips
    3voQ

Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast

----------------------------------------------------------------
    Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3voQ Zobacz posta
    Z tego co widzę to cenimy/testujemy dwie firmy - Wszyscy wiemy jakie. Pytanie moje dlaczego tylko te?
    Bo praktycznie nie mają konkurencji?

Przecież zarówno Eizo jak i NEC korzystają z matryc innych producentów
    Matryca to tylko jeden z komponentów. W oparciu o dokładnie ten sam ekran można zrobić 10 różnych monitorów od badziewia po profesjonalny i odwrotnie w 10 monitorach profesjonalnych mogą siedzieć różne ekrany.

A gwoli ścisłości, dla EIZO produkuje ekrany 3 wytwórców i są to osobne linie technologiczne wyłącznie dla EIZO.

- wiem, że wisienka na torcie w postaci
    Ta wisienka to 5-10 kilo zaawansowanej elektroniki, specjalizowane układy DSP strzeżone patentami, cholernie dokładne i skomplikowane układy sterowania, wszystko pomierzone i polepione do kupy z indywidualnym zaprogramowaniem każdej sztuki monitora w przypadku najlepszych serii.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie

takiej odpowiedzi oczekiwałem - teraz mogę spokojnie iść spać. Dzięki Tom01!
    3voQ

Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast

----------------------------------------------------------------
    Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Producenci monitorów mają generalnie w bardzo ciemnej, głębokiej d... - gdzieś pomiędzy okrężnicą wstępującą a wyrostkiem robaczkowym - użytkowników monitorów do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy. Produkcja jest upierdliwa, klientela jest upierdliwa, koszty są upierdliwe, support jest upierdliwy, a tymczasem można sobie radośnie rąbać masówę i sprzedawać ją taczkami w sklepach nie-dla-idiotów.

Efekt tego jest więc taki, że monitory na jako-takim, pieprzonym poziomie produkuje tylko NEC, EIZO i chyba Quatographics.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ale ja nie miałem na myśli nowych monitorów, tylko pewne rozwiązania techniczne stawiające na głowie obecny rynek monitorów klas uniwersalnych i półprofesjonalnych. W stricte profesjonalnych z tego co mi wiadomo nie są planowane żadne rewolucje, co zresztą jest normalne i pożądane z uwagi na specyfikę rynku. Ale skoro jesteśmy przy mierzeniu, to faktycznie, niedługo będą dwa nowe, bardzo ciekawe modele EIZO CG271W i SX2762W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=189&p=1050#p1050
    Faktycznie, fantastyczna sprawa i już nie mogę się doczekać Może nie stawia na głowie obecnego rynku, ale wprowadza normalność - od dawna aż się o to prosiło i EIZO należą się za to wielkie brawa!

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Troszke sie zmeczylem kalibrowaniem swojego NEC PA 271W, kolory nadal sa nieznacznie zielonkawe i zimne a podnoszenie temperatury nic nie poprawia. Kalibruje go firmowa Spectra View II, eye one firmowanym przez NEC-a. Wydalem kupe pieniedzy na Nec-a, a stojacy obok cztery razy tanszy Dell 2407 wfp odzwierciedla kolory z odbitek WHCC po prostu idelanie. Sa podlaczone do tego samego komputera. Czy cos moge jeszcze z nim zrobic zanim bede go reklamowal?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze ze o ciekawostko, ustawienie Adobe RGB z poziomu monitora daje juz znacznie lepsze efekty niz pozycja Spectra View z tego samego menu monitora. To co Nec ma fabrycznie zapisane jest lepsze od wynikow kalibracji....Szok.
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 09-11-2010 o 21:43 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Bo Eye One firmowanym przez Neca bardziej go rozkalibrowałeś niż skalibrowałeś najprawdopodobniej...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Troszke sie zmeczylem kalibrowaniem swojego NEC PA 271W, kolory nadal sa nieznacznie zielonkawe i zimne a podnoszenie temperatury nic nie poprawia. Kalibruje go firmowa Spectra View II, eye one firmowanym przez NEC-a. Wydalem kupe pieniedzy na Nec-a, a stojacy obok cztery razy tanszy Dell 2407 wfp odzwierciedla kolory z odbitek WHCC po prostu idelanie. Sa podlaczone do tego samego komputera. Czy cos moge jeszcze z nim zrobic zanim bede go reklamowal?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze ze o ciekawostko, ustawienie Adobe RGB z poziomu monitora daje juz znacznie lepsze efekty niz pozycja Spectra View z tego samego menu monitora. To co Nec ma fabrycznie zapisane jest lepsze od wynikow kalibracji....Szok.
    Widać kolorymetr się nie sprawdza - NEC robił dwa rodzaje, z optymalizacją pod szeroki gamut i bez. Ustawienie Adobe RGB z poziomu monitora daje 6500K jak w mordę strzelił, bo te monitory są fabrycznie kalibrowane spektroradiometrem. Ustaw w targecie punkt bieli na custom, pomierz go z bieli monitora ustawionego w trybie AdobeRGB i kalibruj do tak uzyskanych koordynatów chromatycznych.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ustaw w targecie punkt bieli na custom, pomierz go z bieli monitora ustawionego w trybie AdobeRGB i kalibruj do tak uzyskanych koordynatów chromatycznych.
    Jak zrobic ten pomiar?

calamus
    Guest

Domyślnie

Witam,

Mam pytanko odnośnie NEC-a PA271W - czy to prawda, że podłączając go do komputera kablem DVI będę w stanie osiągnąć rozdzielczość maximum 1920x1080, a 2560x1440 uda się wyświetlić dopiero przy podłączeniu go poprzez DisplayPort? Bo ktoś mnie w ten sposób nastraszył i chciałbym się upewnić, czy przypadkiem oprócz zmiany monitora nie czeka mnie również zmiana karty graficznej.

Strona 291 z 378 PierwszyPierwszy ... 191241281289290291292293301341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów