Nie wiem, czy moja opinia będzie Ci pomocna, ale przed 3 tygodniami sam zmieniałem monitor i miałem podobne dylematy, co Ty. Z tym, że wybierałem pomiędzy Eizo S2233, a NEC P221W. NECa widziałem, w jednej z sieciówek był jeden egz. na magazynie - w jednym rogu zielono, w drugim czerwono (co może potwierdzać tezę o dużym rozrzucie pośród tego modelu). Eizo 2233 był ok, ale...wybrałem Eizo S2243. Nie ukrywam, że po części za poradą forumowicza - Toma01. Nie żałuję - odpalam "pse" i mam teraz "lotnisko" na ekranie. Masa miejsca i niesamowity komfort pracy. Wiem, wiem...Eizo 2333, to koszt ok. 1770zł, a Eizo S2243, to osiem stówek więcej. Ale gdybym miał wybierać raz jeszcze, to myślę, że warto dopłacić "parę złotych", by cieszyć się sporym komfortem. No i jeszcze jeden aspekt przemawiający za Eizo: 5 lat gwarancji (zwracaj tylko uwagę na sprzedawcę, bo nie wszyscy mogą udzielić 5 letniej gw.).
Ostatnio edytowane przez tomek1976 ; 12-08-2011 o 10:30
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Witam,
No i mnie podkusilo, zeby sprawic sobie szeroki gamut. A tyle opini w necie, ze ubogiemu w wiedze o CM sprawi wiecej problemow niz przyjemnosci...
Ale do rzeczy
1) Monitor HP LP2465 plus spyder3express - stosujac sie do wskazowek z ekranu powitalnego softu spydera nalezy ustawic temp na 6500K. Wygenerowany w ten sposob profil icc ma gamut niewiele szerszy od sRGB. Pytanie brzmi czy ustawiajac temp na 6500K nie obcinamy na dzien dobry gamutu? (prosze nie bic, gdyz moge nie wiedziec o czym mowie)
2) Standardowy profil icc dostarczony wraz z monitorem ma jeszcze wezszy gamut niz sRGB. Jednakze podpinajac profil pod Firefoxa wyswietla on poprawne barwy (te same co w innych aplikacjach obslugujacych CMS), natomiast inne przegladarki i aplikacje bez CMS maja kolorki jednak podkrecone. (???)
Czy ma ktos jakies sugestie jak sie do tego zabrac, czy w tym wypadku szeroki gamut oznacza niewiele wiecej niz sRGB i juz?
Gorny w zestawieniu z aRGB, dolny z sRGB.
Nie jestem ekspertem ale wiem że szerokogamutowców nie kalibrujemy kolorymetrem , chyba że wcześniej ustawisz balans bieli spektrometrem... ale to już wyższa szkoła jazdyDEA napisał
No i mnie podkusilo, zeby sprawic sobie szeroki gamut. A tyle opini w necie, ze ubogiemu w wiedze o CM sprawi wiecej problemow niz przyjemnosci...
Ale do rzeczy
1) Monitor HP LP2465 plus spyder3express - stosujac sie do wskazowek z ekranu powitalnego softu spydera nalezy ustawic temp na 6500K.![]()
Mam problem i mam nadzieję ze ktoś w końcu rozwieje moje wątpliwości...
juz byłem zdecydowany na określony model i po rozmowach z kilkoma osobami znowu zgłupiałem(((
który byście wybrali i dlaczego??
1. EIZO S2243W
2. NEC 2490WUXI2
jeśli chodzi o zastosowania w fotografii.... który?
EDIT: Na razie nie instaluję - poczekamy ze dwa - tygodnie na wersję 6.0.1 ;-)
Edit2:
Obsługuje stanowiska dwumonitorowe i jak niżej:
Measurement device*3*4
• EIZO ColorEdge CX1
• X-Rite Eye-One series
• ColorMunki
• Spyder3 EX1
• MonacoOPTIXXR / DTP94 / X-RiteOPTIXXR2 / DTP94B*5
• Built-in calibration sensor
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-09-2011 o 19:50
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.