Cześć
Przeczytałem ten wątek, i wiem jakie monitory nadają się do obróbki grafiki, niestety tych w cenie 2-3 tyś nie moge w tej chwili kupić.
Mam na to 1000+kilkaset zł i plan jest taki że chcę kupić sobie monitor tak na 1 - 1,5 roku, a potem kupić jakiś lepszy a ten wyląduje jako dodatkowy ekran na narzędzia. Zajmuję się wizualizacjami architektonicznymi, czyli render + PS.
Nie wchodzi też w grę NECp221w, bo jest w praktyce droższy przez kalibrację i Dell 2209a, bo mimo że chcę kupić monitor w sumie przejściowy zależy mi jednak na minimalnym komforcie pracy a to rzekome "wypalanie oczu" go dyskwalifikuje. Do tego podobo nie ma czerni w praktyce.
Generalnie chcę kupić coś co będzie miało w tym zakresie cenowym najlepszą jakość w sensie przejść, czerni itp.
Znalazłem taki monitor - NEC Multisync EA 191M 19'VA - ma matrycę PVA więc jeśli będzie miał w miarę sensowne przejścia, "czarną" czerń i nie będzie miał jakiś wielkich przekłamań, to dam radę. Co sądzicie o tym modelu? Czy to jest jakiś wariant 3:4 jednego z monitorów o których była mowa? (mam na myśli te 22'' itp ).