Strona 282 z 378 PierwszyPierwszy ... 182232272280281282283284292332 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 811 do 2 820 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam Serdecznie,

Czytam ten ogromny wątek i mówiąc szczerze nie wiem, czy powinienem pisać tu czy założyć nowy wątek o monitorach 'nie profesjonalnych' (może to byłby dobry pomysł?)

Otóż, zamierzam kupić monitor do laptopa (HDMI), do tej pory radziłem sobie starym CRT na którym rzeźniki wypadały jako tako - dotąd wszystko było proste... :neutral:

Zastanawiam się nad trzema modelami, które mają matrycę pseudo IPS, w niskim przedziale cenowym, kolejność nie przypadkowa:

1. LG Flatron W2220P / s-ips 1680 x 1050
    2. Dell 2209wa / s-ips 1680 x 1050
    3. HP zr22w / s-ips 1920 x 1080

Monitor ma służyć, głównie do amatorskiej ew. stockowej obróbki fotografii, codziennej pracy biurowej, ostatecznie, aby 2-3 razy w miesiącu obejrzeć też jakiś film...

Pytania:
    1. czy ta różnica rozdzielczości ma jakiekolwiek dla mnie znaczenie, czy można całkiem olać fullhd?
    2. czy są osoby, które używają tych monitorów, lub widziały jak pracują?

Domyślam się, że padną tu opinię jak w poprzednich latach (wątek zaczął się w 2007), że za 1000 zł to kompletnie nic nie można kupić, ALE
    trafiłem w sieci na wiele pozytywnych opinii dot. szczególnie pozycji 1 i 2
    i dlatego mimo wszystko odważyłem się zapytać.

Czytając ten wątek zauważyłem, że nie raz pojawia się pyt. o monitor w granicach 1000 pln - może więc rzeczywiście wydzielić wątek, dot. tej grupy sprzętu i tej grupy konsumentów, np. monitory w przedziale 1000-1500 PLN (pytam bo wcześniejsze próby założenia takiego topika przez innych kończą się wskazaniem na google, wskazaniem na TEN wątek, zamknięciem tematu)

Nie każdy przeznaczy na monitor 2000-3000 zł, szczególnie jeśli ten nie zarobi na siebie, a niejeden woli inwestować w szkła... więc może jest sens przeczesać trochę ten segment produktów i ten przedział cenowy - może coś da się z tego wykrzesać... :-D
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goobie Zobacz posta
    nie wiem, czy powinienem pisać tu czy założyć nowy wątek o monitorach 'nie profesjonalnych'
    Przecież obecny tego właśnie dotyczy w ogromnej większości.

1. czy ta różnica rozdzielczości ma jakiekolwiek dla mnie znaczenie, czy można całkiem olać fullhd?
    FullHD to termin telewizyjny, nie ma żadnego związku z monitorami. Rozdzielczość im większa tym lepiej, ale proszę zwrócić uwagę na rozmiar w pionie, bo to on decyduje o wrażeniu wielkości.

Domyślam się, że padną tu opinię jak w poprzednich latach (...) że za 1000 zł to kompletnie nic nie można kupić
    Bingo!

trafiłem w sieci na wiele pozytywnych opinii dot. szczególnie pozycji 1 i 2
    W Internecie znajdzie Pan pozytywne opinie dosłownie o wszystkim.

a niejeden woli inwestować w szkła...
    Skoro, ów "niejeden" widzi sens w kupnie lepszych szkieł to dlaczego nie widzi w lepszym monitorze? Przecież właśnie na nim po raz pierwszy zobaczy wyniki swojej pracy. A trzeba wiedzieć, że tani monitor daje nawet gorsze zniekształcenia obrazu niż tani obiektyw.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Arrow

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bingo!
    tego się właśnie obawiałem... ??:

Skoro, ów "niejeden" widzi sens w kupnie lepszych szkieł to dlaczego nie widzi w lepszym monitorze?
    uwierz proszę, że sens ów niejeden na pewno widzi...
    nie widzi za to środków na koncie... :-P

A czy widział Pan może mimo wszystko jak świeci ten LG?

Tak czy owak dziękuję za opinię! nie wiem co ze mną będzie...
    a trafo w CRT już coraz dziwiniejsze odgłosy wydaje
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pozwolę sobie zapytać o jeszcze jeden model
    NEC EA191M
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

uwierz proszę, że sens ów niejeden na pewno widzi...
    nie widzi za to środków na koncie... :-P
    Dlaczego zatem napisał Pan cyt: "a niejeden woli inwestować w szkła...". Jak rozumiem szkła rozdają za darmo?

A czy widział Pan może mimo wszystko jak świeci ten LG?
    Widziałem większość monitorów jakie są na rynku i powtarzająca się opinia "nie ma nic godnego uwagi poniżej ok 1500-1700 zł" się nie zmienia. Oczywiście jak Pan jakiś w nich wbije do głowy to i zakupi, ale będzie to zły zakup.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

2. Dell 2209wa / s-ips 1680 x 1050
    uzywam tego della ponad rok i jestem bardzo zadowolony, do mojej podstawowej obrobki (crop, rotate, exposure) wystarcza

nawet do tego stopnia, ze jakbym mial kupowac monitor obecnie do 2k to wzialbym i tak della tylko, ze 27"

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak rozumiem szkła rozdają za darmo?
    Świetnie Pan to sobie wydedukował... gratuluję!

Dzięki Andrus!
    a z tą czernią jak to jest? rzeczywiście mocno srebrzy?
    bo czytałem, że ten LG miał być konkurencją właśnie dla owego DELL'a, i czerń mieli tam poprawić... (choć wiadomo, że ta technologia ma swoje ograniczenia) stąd zastanawiam się również nad LG...

ktoś jeszcze używa podobnych monitorów?
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Świetnie Pan to sobie wydedukował... gratuluję!
    To nawet nie dedukcja tylko obserwacja faktów i priorytetów. Przecież Pan wie, jakie każdy ma "ciśnienie" jak się pojawiają się nowe zabawki foto. Nikt nie ma oporów przed wydaniem kilku tys na body, prawda?

PS. Główną wadą 2209 jest potworna jaskrawość. Na minimum ma ok 140-150 nitów, czyli gotuje oczy na twardo. To są monitory zaprojektowane do pracy w dzień, w jasno oświetlonych biurach.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Dzięki Andrus!
    a z tą czernią jak to jest? rzeczywiście mocno srebrzy?
    bo czytałem, że ten LG miał być konkurencją właśnie dla owego DELL'a, i czerń mieli tam poprawić... (choć wiadomo, że ta technologia ma swoje ograniczenia) stąd zastanawiam się również nad LG...
    no srebrzy, srebrzy, pod katem nawet jak dla mnie bardzo, siedzac na wprost jest ok (albo sie juz przyzwyczailem)

do della skusily mnie tez rewelacyjne warunki gwarancji
    odnosnie lg to nic niestety nie wiem

PS. Główną wadą 2209 jest potworna jaskrawość. Na minimum ma ok 140-150 nitów, czyli gotuje oczy na twardo. To są monitory zaprojektowane do pracy w dzień, w jasno oświetlonych biurach.
    to fakt Zapomnialem przed kalibracja, ze jest cos takiego jak "przywroc ustawienia fabryczne". Bylem swiecie przekonany, ze w standardzie kontrast jest na 50 i tak sie skalibrowalo do 120 nitow (a ze spektrofotometr jest ponad 100km ode mnie... to tak zostalo)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    to fakt Zapomnialem przed kalibracja, ze jest cos takiego jak "przywroc ustawienia fabryczne". Bylem swiecie przekonany, ze w standardzie kontrast jest na 50 i tak sie skalibrowalo do 120 nitow (a ze spektrofotometr jest ponad 100km ode mnie... to tak zostalo)
    Regulator kontrastu jest fabrycznie na 50 i tak powinien zostać. Jeśli jednak kalibracja "zbiła" jaskrawość z minimalnej o 20% to oznacza jednocześnie że bardzo dużą korektę wprowadzono do karty graficznej. W skrócie: Źle. Monitor w takim stanie nie wyświetla poprawnie płynnych gradientów ani szarości.

Strona 282 z 378 PierwszyPierwszy ... 182232272280281282283284292332 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów