Stało się. Zagościł u mnie NEC PA241W.

W tym miejscu podziękowania dla wszystkich, którzy nakierowali mnie na niego. Począwszy od Tom01, dzięki któremu mogłem w Alstorze porównać matryce PVA i IPS, skończywszy na Marcinie vel Czornyj, który przypieczętował mój wybór
Trzeba mu przyznać, że obsługa i szybkość reakcji była błyskawiczna. Od napisania PW, poprzez zamówienie, kalibrację i wysyłkę kurierem nie minęło więcej jak z 5 godzin

Monitor prezentuje się wyśmienicie. Bardzo dobrze rozwiązana jest podstawa monitora, która schodzi niemal na sam dół, a co w Eizo było wg mnie bolączką bo musiałem się zastanawiać czy brać FlexStand (tylko 22") , czy EasyUp.

Co do wyświetlacza, nie wiem, nie znam się Jakość rewelacyjna. Faktycznie dość mocno świeci ale tylko wtedy gdy mamy odpaloną jasną albo wręcz całą białą stronę (np startową google) , a w innych przypadkach miód malina. Ja będę go używał tylko i wyłącznie do zdjęć więc matryca IPS mi nie straszna. Do netu mam laptopa i komórkę ;-)

Jak ktoś chce zobaczyć i skomentować ustawienia panelu to wyglądają tak:

Liniowości nie mam jak pokazać, ale wiadomo... jest idealna

Od razu mówię, że ten szeroki gamut nie taki straszny jak mi się wydawało. Po ustawieniu profili wszystko gra i buczy, nawet moje poprzednie zdjęcia (sRGB) z Belinei nie tak źle wyglądają jak myślałem. Tzn, te dobrze naświetlone, bo tam gdzie był sajgon z balansem bieli, to teraz jakby ten sajgon bardziej widać ;-)

Polecam wszystkim ten panel. Na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie.
Nieocenione jest również wsparcie kolegi Czornyj - Marcin - pełen SZACUN :grin: