Stało się. Zagościł u mnie NEC PA241W.
W tym miejscu podziękowania dla wszystkich, którzy nakierowali mnie na niego. Począwszy od Tom01, dzięki któremu mogłem w Alstorze porównać matryce PVA i IPS, skończywszy na Marcinie vel Czornyj, który przypieczętował mój wybór
Trzeba mu przyznać, że obsługa i szybkość reakcji była błyskawiczna. Od napisania PW, poprzez zamówienie, kalibrację i wysyłkę kurierem nie minęło więcej jak z 5 godzin
Monitor prezentuje się wyśmienicie. Bardzo dobrze rozwiązana jest podstawa monitora, która schodzi niemal na sam dół, a co w Eizo było wg mnie bolączką bo musiałem się zastanawiać czy brać FlexStand (tylko 22") , czy EasyUp.
Co do wyświetlacza, nie wiem, nie znam sięJakość rewelacyjna. Faktycznie dość mocno świeci ale tylko wtedy gdy mamy odpaloną jasną albo wręcz całą białą stronę (np startową google) , a w innych przypadkach miód malina. Ja będę go używał tylko i wyłącznie do zdjęć więc matryca IPS mi nie straszna. Do netu mam laptopa i komórkę ;-)
Jak ktoś chce zobaczyć i skomentować ustawienia panelu to wyglądają tak:
Liniowości nie mam jak pokazać, ale wiadomo... jest idealna
Od razu mówię, że ten szeroki gamut nie taki straszny jak mi się wydawało. Po ustawieniu profili wszystko gra i buczy, nawet moje poprzednie zdjęcia (sRGB) z Belinei nie tak źle wyglądają jak myślałem. Tzn, te dobrze naświetlone, bo tam gdzie był sajgon z balansem bieli, to teraz jakby ten sajgon bardziej widać ;-)
Polecam wszystkim ten panel. Na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie.
Nieocenione jest również wsparcie kolegi Czornyj - Marcin - pełen SZACUN :grin: