Strona 278 z 378 PierwszyPierwszy ... 178228268276277278279280288328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 771 do 2 780 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Mi sie wydaje ze to wogole nie jest kosmiczna technologia skoro mierzy Tom01 kolo 5500K mierzy czornyj kolo 6000K. 300-400K rozrzutu w sprzecie do ogladania odbitek ktory z zalozenia ma byc powtarzalny hmm teraz sie nie dziwie czemu w specyfikacji nie ma podanej temp barwowej.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Mi sie wydaje ze to wogole nie jest kosmiczna technologia skoro mierzy Tom01 kolo 5500K mierzy czornyj kolo 6000K. 300-400K rozrzutu w sprzecie do ogladania odbitek ktory z zalozenia ma byc powtarzalny hmm teraz sie nie dziwie czemu w specyfikacji nie ma podanej temp barwowej.
    Nie jest to kosmiczna technologia, ale do podświetlenia ściany takowa nie jest potrzebna. Do oceny barw na zdjęciach polecam Soluxy - nie ma sztucznego źródła światła, które lepiej imitowałoby iluminant D50.

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    Witam
    Mam dosyć nietypowy problem... po podłączeniu do laptopa monitora zewnętrznego przestaje mi działać internet (a jeżeli zdecyduje się działać to muli jak by miał łącze 256)
    Laptop połączony z siecią bezprzewodowo , system Vista (32) , monitor Nec 2190uxi. Kabel połączeniowy hdmi-dvi-d

Jako ciekawostkę podam że przy innych monitorach podłączonych w identyczny sposób wszystko( czyli internet) działa bez zastrzeżeń .
    Ma któryś z szanownych Kolegów pomysł z czego może wynikć problem i jak go rozwiązać

Pozdrawiam
    Nie zauważyłem, żeby padła jakaś odpowiedz na ten temat, więc cytuję całość. Miałem kiedyś bardzo podobny problem. Połączenie WiFi padało przy przełączeniu na 2 monitory (ext. LCD+ int.). Nie pamiętam czy sprawdzałem na różnych modelach zewn. LCD. HW/SW: IBM T42/Win XP. Problemem było jakieś uszkodzenie lub wada sprzętu. Rozwiązanie: wymiana płyty gł.
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Domyślnie Prośba o pomoc

Witam jest to mój pierwszy post na forum więc się przywitam.

Mam prośbę czy znacie może jakieś alternatywne oprogramowanie do SPYDERA 3 elit...
    Nie wiem coś porobiło się z oryginalnym, a re-instalacja programu nie pomaga... prosi mnie o wpisanie kodu ... a program mam oryginalny który był w zestawie... próbowałem również ściągnąć ze strony producenta ale sytuacja wygląda identycznie jak w przypadku mojej płyty z programem...
    Za każde info będę bardzo wdzięczny...
    Monitor jaki profiluję to NEC 1980, system WINDOWS 7 (64)

Z góry dziękuję...
    Pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Witamy

Właściwe do tego monitora to NEC Spectraview II, ale nie można go normalnie kupić. Inne dobre to basICColor Display 4.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Witamy

Właściwe do tego monitora to NEC Spectraview II, ale nie można go normalnie kupić. Inne dobre to basICColor Display 4.
    A czy gdzieś w sieci można znaleźć NEC spectraview II wersję trialową...
    Sciągnąłem jakiś czs temu oile się nie mylę z Pana strony ale pod moim systemem nie działa...
    Z góry dzięki pozdrawiam

Domyślnie

Stało się. Zagościł u mnie NEC PA241W.

W tym miejscu podziękowania dla wszystkich, którzy nakierowali mnie na niego. Począwszy od Tom01, dzięki któremu mogłem w Alstorze porównać matryce PVA i IPS, skończywszy na Marcinie vel Czornyj, który przypieczętował mój wybór
    Trzeba mu przyznać, że obsługa i szybkość reakcji była błyskawiczna. Od napisania PW, poprzez zamówienie, kalibrację i wysyłkę kurierem nie minęło więcej jak z 5 godzin

Monitor prezentuje się wyśmienicie. Bardzo dobrze rozwiązana jest podstawa monitora, która schodzi niemal na sam dół, a co w Eizo było wg mnie bolączką bo musiałem się zastanawiać czy brać FlexStand (tylko 22") , czy EasyUp.

Co do wyświetlacza, nie wiem, nie znam się Jakość rewelacyjna. Faktycznie dość mocno świeci ale tylko wtedy gdy mamy odpaloną jasną albo wręcz całą białą stronę (np startową google) , a w innych przypadkach miód malina. Ja będę go używał tylko i wyłącznie do zdjęć więc matryca IPS mi nie straszna. Do netu mam laptopa i komórkę ;-)

Jak ktoś chce zobaczyć i skomentować ustawienia panelu to wyglądają tak:

Liniowości nie mam jak pokazać, ale wiadomo... jest idealna

Od razu mówię, że ten szeroki gamut nie taki straszny jak mi się wydawało. Po ustawieniu profili wszystko gra i buczy, nawet moje poprzednie zdjęcia (sRGB) z Belinei nie tak źle wyglądają jak myślałem. Tzn, te dobrze naświetlone, bo tam gdzie był sajgon z balansem bieli, to teraz jakby ten sajgon bardziej widać ;-)

Polecam wszystkim ten panel. Na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie.
    Nieocenione jest również wsparcie kolegi Czornyj - Marcin - pełen SZACUN :grin:
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Dobry,

Mam być może trochę głupie pytanie, acz! Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem Eizo S2243W (upolowanym w Saturnie za równe 2k), do tego mam jeszcze OneEye Display 2 i basICCcolor. Ten ostatni twierdzi iż potrafi skalibrować monitor sprzętowo, co mnie trochę zdziwiło, bo na liście obsługiwanego sprzętu nie występuje. Pytanie jest następujące - wierzyć mu? (bo nie chciałbym czegoś zepsuć ;P)

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Stało się. Zagościł u mnie NEC PA241W...
    Jak ktoś chce zobaczyć i skomentować ustawienia panelu to wyglądają tak:
    Arek za jasno , do zdjęć ustaw monitor na 80 góra 90cd/m2 , odbitki będą za ciemne...

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    Arek za jasno , do zdjęć ustaw monitor na 80 góra 90cd/m2 , odbitki będą za ciemne...

Po czym stwierdzasz ze za jasno ?? byles u Arek_Gd i wiesz jakie ma oswietlenie jak skonfigurowane stanowisko pracy, stwierdzenie za jasno bez takiego kontekstu nie ma sensu.

Arek_Gd gratulacje !!! ;-)

Strona 278 z 378 PierwszyPierwszy ... 178228268276277278279280288328 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów