Strona 270 z 378 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280320370 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 691 do 2 700 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

A jak myślisz co jest na pozostałych 268 stronach wątku?

Padało już kilka razy to pytanie, resztę sam sobie dopowiedz...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Ja też pracowałem. Aż kilka lat temu zauwazyłem, że mi się wzrok posypał.
    Przy 27" 2560x1400 moj wzrok jest bezpieczny?? Szkoda ze nie da sie powiekszac, bez straty jakosci okien programow DPP czy CS, tak jak to mozna robic z oknami win7...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie na temat "psucia" wzroku krąży wiele legend, jak choćby ta, że od czytania po ciemku, czy w słabym świetle wzrok się psuje. To są legendy nie mające nic wspólnego z prawdą.

Generalnie wzrok się męczy od wpatrywania w równoległą powierzchnie przez dłuższy czas, ale to dotyczy każdego monitora, z dowolną rozdzielczością. Dlatego poleca się ćwiczyć wzrok odrywając go od monitora i patrzeć w dal, np. przez okno. Dodatkowo można zakraplać oczy jakąś neutralną substancją, np. solą fizjologiczną, żeby poprawić komfort patrzenia.

No a jeżeli to nic nie pomaga i literki są za małe i nie jest to kwestia przyzwyczajenia, to nie pozostaje nic innego jak wybrać monitor o większej przekątnej/mniejszej rozdzielczości, tak aby wyświetlany obraz był większy.

Ustawienie innej niż natywnej rozdzielczości, zawsze będzie powodowało mniejsze, lub większe rozmycie obrazu. Okna Windows można powiększyć, bo rozdzielczość nie jest zmieniana, tylko system wyświetla po prostu większe elementy. Ze zwykłymi aplikacjami, jeśli nie są w ten sposób przewidziane, nie da się tak zrobić.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam
    Mam dosyć nietypowy problem... po podłączeniu do laptopa monitora zewnętrznego przestaje mi działać internet (a jeżeli zdecyduje się działać to muli jak by miał łącze 256)
    Laptop połączony z siecią bezprzewodowo , system Vista (32) , monitor Nec 2190uxi. Kabel połączeniowy hdmi-dvi-d

Jako ciekawostkę podam że przy innych monitorach podłączonych w identyczny sposób wszystko( czyli internet) działa bez zastrzeżeń .
    Ma któryś z szanownych Kolegów pomysł z czego może wynikć problem i jak go rozwiązać

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Generalnie wzrok się męczy od wpatrywania w równoległą powierzchnie przez dłuższy czas, ale to dotyczy każdego monitora, z dowolną rozdzielczością.
    Ale nieco inaczej to wygląda przy patrzeniu się z większej odległości na duże rzeczy a inaczej na mniejsze, kiedy wzrok trzeba "wytężać". Zresztą Pańska, słuszna zresztą, porada o spoglądaniu w dal, ma za zadanie zmuszenie mięśni sterujących akomodacją do treningu.

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Dodatkowo można zakraplać oczy jakąś neutralną substancją, np. solą fizjologiczną, żeby poprawić komfort patrzenia.
    Mój okulista, dobry fachowiec, twierdzi, że wspomaganie oka kropelkami powoduje "odzwyczajanie" od pracy naturalnego nawilżania. Poddałem się jego sugestii w kontekście soczewki kontaktowej którą noszę. Kiedyś*miałem kilka razy na dzień tak suche oko, że musiałem zakroplić bo był duży dyskomfort. Po rozmowie z okulistą przestałem i po okresie przejściowym odstawiłem krople zupełnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    Mam dosyć nietypowy problem... po podłączeniu do laptopa monitora zewnętrznego przestaje mi działać internet
    Dziwny przypadek. Może monitor zakłóca pracę radiowej karty sieciowej? Proszę spróbować odsunąć laptopa od monitor maksymalnie daleko. Ewentualnie zmienić kanał łączności na AP.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-09-2010 o 22:41 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Jutro będę w Warszawie, i o ile dzięki Panu Tomaszowi nie ma problemu z obejrzeniem Eizo, tak nie wiem gdzie się udać aby "obmacać" NEC'a PA241. Doradzi ktoś?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Jutro będę w Warszawie, i o ile dzięki Panu Tomaszowi nie ma problemu z obejrzeniem Eizo, tak nie wiem gdzie się udać aby "obmacać" NEC'a PA241. Doradzi ktoś?
    Cortland ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7A
    Blisko charaktertystyczny punkty to hala banaha, lasy panstwowe (nie jestem pewny).

lub

Astrol czy jakoś tak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pomyłka z tym astrolem

http://monitory.mastiff.pl/kontakt_css.php
    Ostatnio edytowane przez retter ; 26-09-2010 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

widzę że już jest dostępny PA231W http://monitory.mastiff.pl/opisy.php...isync%20PA231W spodziewałem się trochę niższej ceny zobaczymy czy się coś zmieni w tej kwestii pzdr
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam.

Po lekturze wielu artykułów topiców etc. zdecydowałem sie na zakup samsunga F 2380M (niestety na nic lepszego budżet mi nie pozwolił), proszę o kilka rad, jakiś odsyłajnik, link do informacji w jaki sposób ustawic monitor, żeby w miarę wiernie odzorowywał kolory.

Z góry dzięki za wszlką pomoc w tej sprawie.

Pozdr.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Naprawdę nikt?

Strona 270 z 378 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280320370 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów