A jak myślisz co jest na pozostałych 268 stronach wątku?
Padało już kilka razy to pytanie, resztę sam sobie dopowiedz...
A jak myślisz co jest na pozostałych 268 stronach wątku?
Padało już kilka razy to pytanie, resztę sam sobie dopowiedz...
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Generalnie na temat "psucia" wzroku krąży wiele legend, jak choćby ta, że od czytania po ciemku, czy w słabym świetle wzrok się psuje. To są legendy nie mające nic wspólnego z prawdą.
Generalnie wzrok się męczy od wpatrywania w równoległą powierzchnie przez dłuższy czas, ale to dotyczy każdego monitora, z dowolną rozdzielczością. Dlatego poleca się ćwiczyć wzrok odrywając go od monitora i patrzeć w dal, np. przez okno. Dodatkowo można zakraplać oczy jakąś neutralną substancją, np. solą fizjologiczną, żeby poprawić komfort patrzenia.
No a jeżeli to nic nie pomaga i literki są za małe i nie jest to kwestia przyzwyczajenia, to nie pozostaje nic innego jak wybrać monitor o większej przekątnej/mniejszej rozdzielczości, tak aby wyświetlany obraz był większy.
Ustawienie innej niż natywnej rozdzielczości, zawsze będzie powodowało mniejsze, lub większe rozmycie obrazu. Okna Windows można powiększyć, bo rozdzielczość nie jest zmieniana, tylko system wyświetla po prostu większe elementy. Ze zwykłymi aplikacjami, jeśli nie są w ten sposób przewidziane, nie da się tak zrobić.
Witam
Mam dosyć nietypowy problem... po podłączeniu do laptopa monitora zewnętrznego przestaje mi działać internet (a jeżeli zdecyduje się działać to muli jak by miał łącze 256)
Laptop połączony z siecią bezprzewodowo , system Vista (32), monitor Nec 2190uxi. Kabel połączeniowy hdmi-dvi-d
Jako ciekawostkę podam że przy innych monitorach podłączonych w identyczny sposób wszystko( czyli internet) działa bez zastrzeżeń .
Ma któryś z szanownych Kolegów pomysł z czego może wynikć problem i jak go rozwiązać
Pozdrawiam
Ale nieco inaczej to wygląda przy patrzeniu się z większej odległości na duże rzeczy a inaczej na mniejsze, kiedy wzrok trzeba "wytężać". Zresztą Pańska, słuszna zresztą, porada o spoglądaniu w dal, ma za zadanie zmuszenie mięśni sterujących akomodacją do treningu.
Mój okulista, dobry fachowiec, twierdzi, że wspomaganie oka kropelkami powoduje "odzwyczajanie" od pracy naturalnego nawilżania. Poddałem się jego sugestii w kontekście soczewki kontaktowej którą noszę. Kiedyś*miałem kilka razy na dzień tak suche oko, że musiałem zakroplić bo był duży dyskomfort. Po rozmowie z okulistą przestałem i po okresie przejściowym odstawiłem krople zupełnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziwny przypadek. Może monitor zakłóca pracę radiowej karty sieciowej? Proszę spróbować odsunąć laptopa od monitor maksymalnie daleko. Ewentualnie zmienić kanał łączności na AP.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-09-2010 o 22:41 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jutro będę w Warszawie, i o ile dzięki Panu Tomaszowi nie ma problemu z obejrzeniem Eizo, tak nie wiem gdzie się udać aby "obmacać" NEC'a PA241. Doradzi ktoś?
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Cortland ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7A
Blisko charaktertystyczny punkty to hala banaha, lasy panstwowe (nie jestem pewny).
lub
Astrol czy jakoś tak.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pomyłka z tym astrolem
http://monitory.mastiff.pl/kontakt_css.php
Ostatnio edytowane przez retter ; 26-09-2010 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost
widzę że już jest dostępny PA231W http://monitory.mastiff.pl/opisy.php...isync%20PA231W spodziewałem się trochę niższej cenyzobaczymy czy się coś zmieni w tej kwestii
pzdr
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
Witam.
Po lekturze wielu artykułów topiców etc. zdecydowałem sie na zakup samsunga F 2380M (niestety na nic lepszego budżet mi nie pozwolił), proszę o kilka rad, jakiś odsyłajnik, link do informacji w jaki sposób ustawic monitor, żeby w miarę wiernie odzorowywał kolory.
Z góry dzięki za wszlką pomoc w tej sprawie.
Pozdr.
Naprawdę nikt?