... to może poradzi Pan jakiś monitor do 3k (22-24 cale) który będzie lepszy od posiadanego neca najlepiej taki żebym nie musiał kupować spektrometru (czyli dający się sensownie oprofilować eye one display 2)
... to może poradzi Pan jakiś monitor do 3k (22-24 cale) który będzie lepszy od posiadanego neca najlepiej taki żebym nie musiał kupować spektrometru (czyli dający się sensownie oprofilować eye one display 2)
Do każdego będzie Pan musiał zastosować spektrofotometr. Wszystko co nowe to szerokogamutowe. Był do niedawna wyjątek, NEC 2490WUXi2 o standardowym gamucie, ale ten model ma tyle wad, że ja np nie podjąłbym się ryzyka dostarczenia takiego i zagwarantowania że będzie sprawny. Godny uwagi, choć nieco przekraczający 3 tys zł jest EIZO S2433W. Ewentualnie mniejsze S2233W, S2243W. Ewentualnie nowość NEC PA231W też sRGB, niecodzienny jak na dzisiejsze standardy, ale jeszcze go nie ma w sprzedaży.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
witam zna ktoś jakiś fajny LCD do obróbki zdjęć do 600 zł wiem że to nie za dużo ale budżet ;/
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
nie miałem coś innego w zamiarze ale auto się posypało przez co sie budżet zmniejszył![]()
Nie będę pisał że "do obróbki zdjęć" bo koledzy mnie pobiją :-D
ale przez kilka lat miałem monitor Balinea 101751 i porównując go z biurowymi LCD-ekami, nawet nowszymi, mogę powiedzieć, że był lepszy do fotografii.
Był na matrycy MVA: można było ustawić dosyć niski poziom jasności - nawet 80 lub 90 luxów i biel doprowadzić do względnej poprawności, a szybkość do zdjęć nie jest potrzebna.
Jak będziesz szukał jakiegoś tymczasowego monitorka to rozglądaj się za czymś podobnym na MVA, powinieneś zmieścić się w budżecie.
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
Patrząc na pozostałe monitory z serii PA jestem pewien, że będzie się nadawał do fotografii i to bardzo![]()
BenQ G2420HDB ktoś miał do czynienia z tym monitorem??