i teraz pewnie mnie zbiczują bo przerywam dyskusję ale gdzie mam napisac jak nie tu ?
Eizo S2233W czy Eizo S2243W ??
i teraz pewnie mnie zbiczują bo przerywam dyskusję ale gdzie mam napisac jak nie tu ?
Eizo S2233W czy Eizo S2243W ??
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
W gruncie rzeczy jedyna róznica pomiędzy tymi monitorami to podwyższona rozdzielczość (1920*1200) w modelu S2243W. Dla S2233W to 1680*1050.
S2233W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=11
S2243W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=30
ee czyli nie będę przepłacał...1680*1050 wystarczy
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Ok, jeszcze jedno pytanko. Zamówiłem i w poniedziałek jadę odebrać tego Eizo... Na co w sklepie zwrócić uwagę ? Ustawić czarne tło czy jakieś białe i patrzeć czy nie ma przebarwień tak ? Oraz pod jakie wejście najlepiej podpiąć monitor DisplayPort czy DVI-I ?
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Sprawdzić białe tło i przebarwienia, czarne tło i piksele. Ale proszę się nie martwić, jakby coś miało wyskoczyć to na nowym nie, dopiero po paru dniach w domu. Dlatego odbierać osobiście powinno się monitor wygrzany, który ma min 100 godzin na liczniku. Port nie ma znaczenia, byle nie VGA.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Kiedyś rozmawiałem z Panem Tomkiem z Alstor i powiedział mi sam, że w tych monitorach to jak najbardziej naturalne.
Miałem jedną sztukę S2433W która ewidentnie górna i dolna część miała zafarb w strone czerwonego albo zielonego (nie pamietam co było na górze, a co na dole).
Druga sztuka jaką mam na początku nie wykazywała nic, teraz lewa strona idzie lekko w stronę czerwonego, prawa w stronę zielonego. Różnica są minimalne, ale są. Przy obróbce zdjęć tego nie widać, przy pracy na białym/szarym kolorze czasami jest widoczne.
Spanikowalem bo mialem tylko czas do piatku rozwiazac ta sprawe (wymiana monitora na nowy) pozniej tylko naprawy.
Rozmawialem z serwisem sklepu w ktorym kupilem i pozniej z serwisem Eizo i sprawa rozwiazana oprogramowanie sciagnelem najnowsze ze strony Eizo i wszystko dziala. Kolory co prawda roznia sie na pulpicie wzgledem obrazu w PS ale teraz profile skalibrowane przez wbudowany kalibrator sa super porownywalem je do zdjecia z labu i prawie identyczne.
Dzisiaj jeszcze raz ide do innego labu poprosic o profil i wydrukowac kilka zdjec zeby porownac obraz z ps do odbitki. Stworzylem 2 profile jeden do obrobki i internetu (gama 2.2, 6500k) drugi do porownywania zdjec (gama 1.8, 5000k i to bylo standartowy profil)