Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Zawodowo, amatorsko....amator nie może obrabiać zdjęć profesjonalnie?
Focę imprezy, czasem jakieś śluby czy business party, wszystko w RAW,
potem obróbka w ACR/Photoshop. Wielokrotnie zdjęć jest sporo, kilkaset.
Teraz pracuje na DELLu P1130 na kineskopie SonyTrinitron 21" i raczej
nie chciałbym schodzić na coś mniejszego. Ten CRT jest całkiem spoko, tyle, że waży 30kg i podczas ostatniej przeprowadzki (a miewam je często i waga tego monitora to dla mnie jego największa wada) miał spotkanie z chodnikiem. Kineskop cały, ale obudowa popękała tu i tam. Monitor zarobił już na siebie kilkakrotnie, więc myślę o przesiadce na jakiś LCD.
Gram bardzo rzadko, może raz do roku, więc ten wątek nie wchodzi w rachubę. Może jakiś film od czasu do czasu, ale filmy oglądam raczej na laptopie leżąc na wyrku.
Więc monitor raczej do pracy z fotkami.
Ostatnio edytowane przez Teo ; 15-03-2008 o 23:04
Proponuję odrobinę zwiększyć budżet na Eizo CG19.
a co powiesz o Iiyama ProLite H511S ?
powiem, że powinieneś poczytać uważniej ten wątek i go bezsensownie nie zapętlać - dobre monitory do grafiki robią Nec, Eizo i Quato. Tu masz listę wszystkich sensownych:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
ok, poczytałem i już przestawiłem się na właściwą "religię"
Tom - jesteś super gościem, że chce Ci się to wszystko pisać.
Dzięki, jednak będzie coś z menu Eizo. Na nic innego nie patrzę.
Poza tym oszczędności lubią się mścić, a mnie na to nie stać.
do 4tyś ten powinien być ok chyba też Eizo FlexScan S2431W, ale to chyba bardziej amatorsko. cena jego spadła poniżej 4tyś.
mam pytanko: ja na oku mam ten: Eizo FlexScan S2231W - ile dodatkowo muszę wydać na jego kalibrację? chyba nie muszę kupować kalibratora za kilkaset złotych, mogę to komuś zlecić?
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
Wszystkie monitory z ofery Eizo z końcówkami 21, 31 i 32 to monitory domowo-uniwersalne. Monitory amatorskie do zastosowań z grafiką mają końcówki 10, 11, a niektóre początek SX. Monitory graficzne dobrej klasy, mają 9 w środku trzycyfrowego symbolu, a najlepsze początek CE i CG.
Można zlecić, choć znacznie wygodniej posiadać własny przyrząd. Koszt w firmach świadczących taką usługę od 100 do 350 zł zależnie od zaawansowania i dokładności.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-03-2008 o 13:04
dzięki Tom
najtańszy na ALLE, http://www.allegro.pl/item327093967_...awa_sklep.html
a jak bardzo źle są ustawione monitory Eizo z paczki? no mój budżet nie zakłada wydatków, a drugi monitor benq 19" 91gp(mistrzostwo świata toto nie jest ale od TN lepszy) zosatwić i na 2 szkła pracować...
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
Monitory, nawet dobre, nie są kalibrowane do konkretnych warunków. Domowe dodatkowo świecą przypadkowo. Użytkowanie w takim stanie do fotografii to niezbyt szczęśliwy pomysł.
Kalibratory Spyder to ostatnie padło, obok Huey. Wersja Express jest najgorszą z możliwych. Profiler dołączony w komplecie nie pozwala nawet na regulację monitora, zdejmuje tylko profil z tego co jest. To tak jakby prędkość samochodu ograniczałby Pan stale zaciągniętym hamulcem ręcznym, zamiast zdjąć nogę z gazu.