Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
A co z gammą w przypadku ProPhoto? Pytałem o to w poprzednim poście..
Nic mi nie wiadomo o zmianach gammy.

Czytam specyfikacje S2433W (to W to Wide podejrzewam, bo w FAQ na Mastiff nie ma tego skrótu) i nasuwa mi się kilka pytań.
W - (wide), szeroki w sensie rozmiaru.

Czy to monitor z poszerzonym gamutem?
Tak. Jak niemal wszystkie nowe.

Czy jest w nim stabilizacja podświetlenia?
Częściowa. W Eizo są dwa rodzaje. W serii S jest to stabilizacja poziomu.

Czy to to samo co stabilizcja elektroniczna?
Tak, choć elektroniczna oznacza sposób a nie zakres działania.

Czy jakość podświetlenia jest lepsza od 22" czy od 26"? Bo podejrzewam, że na jakimś poziomie wielkości matrycy jest skok technologiczny.
Akurat S2433W jest jednym z najrówniejszych monitorów w historii. Pomimo braku stabilizacji równości podświetlenia. Dzięki temu jest bardzo uniwersalny i niewrażliwy na poziom oświetlenia. Jedynie CG241W może z nim stawać w konkury w tej kategorii a kosztuje 2x tyle.

Jaki kalibrator/spektrofotometr zalecany jest do tego monitora?
Jakikolwiek spektrofotometr, choć różnią się poważnie obsługą. Z racji że to urządzenia nawet powyżej wartości monitora bardziej zalecam zlecać to usługowo. Robi się to tak rzadko, że przyrząd będzie się zwracał latami.

W specyfikacji wymienione są 2 porty wejściowe DVI/DSUB. W opisie mowa jest o trzech (DisplayPort). Jak jest w końcu naprawdę?
DVI-I, DSUB, DP.

Szczerze mówiąc jeśli chodzi o NECi to rozważam NEC 2490WUXi2. Nie wiem jakie różnice (poza ceną) są na korzyść PA241
Oba to klasa graficzna, wybredne jeśli chodzi o miejsce pracy i zdecydowanie mniej wygodna do pracy innej niż z kolorem. Z dwóch powyższych PA241W zarzyna jednym ruchem 2490WUXi2 i triumfalnie ciąga za sobą sponiewierane zwłoki poprzednika.