Strona 22 z 378 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dokładnie. Kalibrację można zamówić jako usługę. Zawsze to ułamek ceny rozsądnego kalibratora. Na zabawki szkoda pieniędzy. Wcześniej czy później dojrzeje Pan do normalnego i Spyder trafi ze stratą na Allegro.
    Z czystej ciekawości zapytam - jaka jest różnica między takim Spyderem a np Lafotem czy Eye-One?
    Czy najprostszy Eye-One za złotych 700 z hakiem będzie już tym prawdziwym kalibratorem a nie zabawką?
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Z czystej ciekawości zapytam - jaka jest różnica między takim Spyderem a np Lafotem czy Eye-One?
    Najtańszy Spyder nie ma możliwości regulacji monitora. Zdejmuje tylko profil z tego co jest. Wyniki są dużo gorsze niż mogłyby być. Ponadto ma duże błędy, szczególnie w cieniach.

Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Czy najprostszy Eye-One za złotych 700 z hakiem będzie już tym prawdziwym kalibratorem a nie zabawką?
    Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy kupujemy byle co, byle mieć, czy narzędzie? Eye ma do kitu oprogramowanie, choć sam czujnik jest w porządku. Pełnię możliwości uzyskamy dokupując profiler, np bardzo dobry basICColor Display4. Inaczej nie widzę sensu kupna uproszczonych wersji. Lafot nad nimi ma ogromną przewagę, ponieważ sam sobie ustawia monitor (ale tylko Eizo, inne robi się zwyczajnie) do profilowania. Procedura jest dużo łatwiejsza, szybsza. Pomija błąd i lenistwo użytkownika, który chętnie naciska tryb "easy", czy inny "wizard", zdając się na moc, zamiast pomyśleć i ustawić po ludzku. Zakres pomiarowy, dokładność i procedura obliczania korekcji, jest na dość zaawansowanym poziomie. Lepsze są tylko spektrofotometry.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

czy x-rite i Lafot chodzą pod XP x64 oraz Vista x64 ?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kane66 Zobacz posta
    czy x-rite i Lafot chodzą pod XP x64 oraz Vista x64 ?
    Nie mam pojęcia. Mogę Panu udostępnić oprogramowanie do sprawdzenia.

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

okej, poszlo PW. Eizo bede bral w przyszlym miesiacu, musze jeszcze gdzies te S2111W pomacac bo nie jestem przekonany do panoramicznego (nigdy na takim nie pracowałem, jedynie w laptopach ale nie te przekątne).

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Mam pytanie dotyczące praktyki użytkowania laptopa z zewnętrznym monitorem.

Czy po oprofilowaniu obu monitorów i przypisaniu do nich profili Windows tak w miarę sprawnie trzyma te parametry? (w sensie, czy automatycznie ładuje odpowiedni profil do aktualnie używanego wyświetlacza)

Jeśli tak to czy dotyczy to również wybudzania z hibernacji? (przy założeniu, że monitor zewnętrzny podłączyliśmy w stanie hibernacji)

Zakładam oczywiście użytkowanie jednego wyświetlacza w danym momencie (mam stację dokującą).
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczące praktyki użytkowania laptopa z zewnętrznym monitorem.
    Tylko ekran główny można oprofilować. Dwa ekrany+profile na jednej karcie w windowsach to się nie da.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tylko ekran główny można oprofilować. Dwa ekrany+profile na jednej karcie w windowsach to się nie da.
    Ale ja nie chcę pracować na dwóch, tylko na jednym. Problem polega na tym, że się będą zmieniały i pytanie czy się automatycznie odpali odpowiedni profil do ekranu w danym momencie używanego.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Ale ja nie chcę pracować na dwóch, tylko na jednym. Problem polega na tym, że się będą zmieniały i pytanie czy się automatycznie odpali odpowiedni profil do ekranu w danym momencie używanego.
    Z mojej praktyki wynika, że sie to pierdzieli jak tylko może.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Czyli w efekcie, po włączeniu laptopa do stacji dokującej (czyli podłączeniu zewnętrznego monitora), praktycznie trzeba będzie ręcznie załadować profil tego monitora i vice versa po odłączeniu monitora zewnętrznego, trzeba będzie ręcznie przeładować profil na ten monitora wbudowanego?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 22 z 378 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów