3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
Najtańszy Spyder nie ma możliwości regulacji monitora. Zdejmuje tylko profil z tego co jest. Wyniki są dużo gorsze niż mogłyby być. Ponadto ma duże błędy, szczególnie w cieniach.
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy kupujemy byle co, byle mieć, czy narzędzie? Eye ma do kitu oprogramowanie, choć sam czujnik jest w porządku. Pełnię możliwości uzyskamy dokupując profiler, np bardzo dobry basICColor Display4. Inaczej nie widzę sensu kupna uproszczonych wersji. Lafot nad nimi ma ogromną przewagę, ponieważ sam sobie ustawia monitor (ale tylko Eizo, inne robi się zwyczajnie) do profilowania. Procedura jest dużo łatwiejsza, szybsza. Pomija błąd i lenistwo użytkownika, który chętnie naciska tryb "easy", czy inny "wizard", zdając się na moc, zamiast pomyśleć i ustawić po ludzku. Zakres pomiarowy, dokładność i procedura obliczania korekcji, jest na dość zaawansowanym poziomie. Lepsze są tylko spektrofotometry.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
czy x-rite i Lafot chodzą pod XP x64 oraz Vista x64 ?
okej, poszlo PW. Eizo bede bral w przyszlym miesiacu, musze jeszcze gdzies te S2111W pomacac bo nie jestem przekonany do panoramicznego (nigdy na takim nie pracowałem, jedynie w laptopach ale nie te przekątne).
Mam pytanie dotyczące praktyki użytkowania laptopa z zewnętrznym monitorem.
Czy po oprofilowaniu obu monitorów i przypisaniu do nich profili Windows tak w miarę sprawnie trzyma te parametry? (w sensie, czy automatycznie ładuje odpowiedni profil do aktualnie używanego wyświetlacza)
Jeśli tak to czy dotyczy to również wybudzania z hibernacji? (przy założeniu, że monitor zewnętrzny podłączyliśmy w stanie hibernacji)
Zakładam oczywiście użytkowanie jednego wyświetlacza w danym momencie (mam stację dokującą).
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Czyli w efekcie, po włączeniu laptopa do stacji dokującej (czyli podłączeniu zewnętrznego monitora), praktycznie trzeba będzie ręcznie załadować profil tego monitora i vice versa po odłączeniu monitora zewnętrznego, trzeba będzie ręcznie przeładować profil na ten monitora wbudowanego?
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II