Strona 227 z 378 PierwszyPierwszy ... 127177217225226227228229237277327 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 261 do 2 270 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Mamy gadać zdalnie o kolorach? Jak pisałem na PW, tego się NIE DA ustawić na oko. Jedne aspekty kolorystyki Pan ustawi to się rozjedzie co innego.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

witam,
    rozważam zakup nowego monitora. służyć ma do:
    - pracy w aplikacjach biurowych/internecie (prowadzę i redaguję strony www),
    - oglądania filmów/telewizji (karta tv),
    - obróbki grafiki (zdjęć). bardzo sporadycznie. amatorsko i bez konieczności przygotowywanie jej do druku, raczej drobne korekty, przycinanie, zmiany formatu, itp.
    - grania. jeszcze bardziej sporadycznie.

zależy mi na:
    - przekątnej 24" przy proporcjach 16:10,
    - żywych kolorach,
    - przyzwoitych kątach widzenia. zwłaszcza z dołu (tv lub filmy często ogladam leżąc poniżej stojącego na biurku monitora),
    - braku rzucającego sie w oczy efektu smużenia w trakcie oglądania obrazów dynamicznych (filmy, tv, gry).
    - przyzwoitym zakresie regulacji jasności. chodzi o to, aby w trakcie pisania tekstów np nie wypływały mi oczy. choćby kosztem naturalności barw.

ogólnie - wierność odwzorowania kolorów nie jest dla mnie rzeczą najistotniejszą (choć może być miłym bonusem). czarny nie musi być idealnie czarny, zieleń nie musi mieć w 100% takiego samego odcienia jak wzorzec itd. po prostu - kolory mają "na oko" wyglądać dobrze. zależy mi jedynie na przyzwoitej "widoczności" detali w trakcie oglądania zaciemnionych scen w filmach i na zdjęciach - np. aby ciemno szary był szary, a nie zlewał się z czarnym. to wszystko.

z bólem serca odrzuciłem eizo ev2333w. gdyby był o cal większy i miał inne proporcje - były doskonały.

biorę pod uwagę:
    hp lp2475w lub zr24w
    della u2410

skłaniam sie ku lp2475w. nawet starsze wersje miały minimalny poziom jasności zauważalnie niższy niż dell. najnowsze, produkowane od grudnia ubiegłego roku wersje spełniają normę tco 5.0. szczerze mówiąc nie wiem czy, przekłada się to na zauważalne zmiany w specyfice pracy z tym monitorem. Czy ktoś miał kontakt z wersją lp2475w produkowaną w tym roku?

wdzięczny będę również za ewentualne inne sugestie.
    z góry dzięki

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam na biurku własnie tego HP2475w - model tegoroczny. Po przesiadce ze skalibrowanego laptopa z matrycą TN bajka choć nie mogę sie przyzwyczaić do tych mocnych czerwieni, pomarańczy oraz fioletów. Teraz czekam na Spydera od kolegi i go skalibruję jak trzeba.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wymienione HP i DELL nie spełniają warunków, szczególnie w zakresie regulacji i komfortu patrzenia. Propozycja spełniająca warunki: EIZO S2433W.

Kol. "Pawel_G", Spyderem to ten monitor Pan rozreguluje bardziej niż jest.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    .
    Kol. "Pawel_G", Spyderem to ten monitor Pan rozreguluje bardziej niż jest.
    Też się tego obawiałem własnie. Próbowac można. Własnie znalazłem w sieci profil do tego monitora który był robiony przy pomocy Spidera3. Kolory się poprawiły. Zobaczę jak to wyjdzie w kalibracji, jesli niezadowalająco to przyjdzie mi poszukać kogoś z spektrofotometrem.

Domyślnie

mój problem polega na tym, że monitor muszę kupić w ciągu tygodnia. zepsuł mi sie stary, "gonię" na pożyczonym, a na eizo s2433w zwyczajnie brakuje mi kasy. cena w stosunku do hp i della jest niemal dwukrotnie wyższa. ale... mimo to gdyby spełniał warunek braku zauważalnego smużenia w multimediach i gdyby wyświetlany obraz widziany pod kątem od dołu nie ulegał na nim istotnemu pogorszeniu - rozważyłbym jego zakup.

jest jeszcze jedna rzecz - w przyszłości planuję podłączenie do monitora cyfrowego dekodera tv sieci aster. niby eizo posiada dvi, co przy wykorzystaniu przejściówki hdmi=>dvi nie jest chyba problemem. ale do czego podłączyc wówczas kartę graficzną? czy są jakieś nie degradujące sygnału przejsciówki dvi=>display port? albo hdmi=>display port... ustawiczne przełączanie wtyczek nie wchodzi w grę.

kolejne pytanie - gdybym miał wybierać TYLKO między dellem a hp, to który z tych monitorów lepiej wybrać?

i ostatnie - do pawła - czy rzeczywiście jest aż tak źle z komfortem pracy na tym monitorze? czy norma tco 5.0 to w tym przypadku jedynie marketingowy zabieg?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

TCO to towar jak każdy inny. Jak producent chce uatrakcyjnić produkt to dokupuje do niego rozmaite normy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    TCO to towar jak każdy inny. Jak producent chce uatrakcyjnić produkt to dokupuje do niego rozmaite normy.
    a odpowiedzi na pozostałe pytania?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wiem co to jest TCO ale wiem że dobrze mi się na nim pracuje i to chyba wystarczy.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Nie wiem co to jest TCO ale wiem że dobrze mi się na nim pracuje i to chyba wystarczy.
    A skąd wiesz, że to sprawka TCO? Brałeś pod uwagę, że to może być przypadek, że monitor na którym dobrze Ci się pracuje, ma TCO?

Jest ogromna różnica między relacją przyczynowo-skutkową a korelacją czy przypadkiem.

Strona 227 z 378 PierwszyPierwszy ... 127177217225226227228229237277327 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów