Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tak sie zmagam z monitorem i wychodzi ze kalibracja byla OK. Problem jest inny:
Otwartego mam szopa na jednym monitorze, klikam i przytrzymuje ramke ze zdjeciem na drugi monitor - jest OK, a po zwolnieniu myszki nagle przyciemnia mi sie zdjecie na Samsungu, zatem obrabiajac na nim mam od gory przyciemnione zdjecie, ktore za bardzo rozjasniam. Problemu tego nie ma np. na otwartym w oknie przegladarki internetowej zdjeciu, ktore na obu monitorach wyglada dobrze.
Czyzby cos bylo nie tak w ustawieniach szopa?
Macie jakies sugestie? Z gory dziekuje za pomoc!
Dziś na moim biurku zagościł PA271W (przedprodukcyjny). Niestety, nic ciekawego - ta sama diabelska perfekcja co w PA241W, tylko w nieco większym wydaniu
Monitorek ten powinien natomiast cholernie zainteresować wielbicieli możliwie małej plamki - pierwotnie wydawało mi się, że 27" to to samo co 30" tylko bardziej płaskie, ale byłem w błędzie.
30-tka przy rozdzielczości 2560 ma 64cm na szerokość co daje plamkę 0,25mm - natomiast 27" na szerokość ma ok. 59,5cm - czyli legitymuje się rekordowo małą plamką - ok. 0,23mm!!!
Co jednak istotniejsze - dziś na stronach NEC Display Solutions America pojawiła się finalna wersja Multiprofilera i Spectraview II rewizja 1.1.04 - z wsparciem kalibracji sprzętowej w serii PA!
http://members.chello.pl/m.kaluza/NEC-PA.jpg
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-04-2010 o 06:58 Powód: IMG off
...i jeszcze mały pokaz potencjału doskonałego zakresu regulacji lamp - kalibracja do 80cd/m^2 nie robi na tym wyświetlaczu najmniejszego wrażenia:
http://members.chello.pl/m.kaluza/NEC-PA2.jpg
Witam.
Nie wiem czy jestem we właściwym wątku. Jeśli nie to sorry
Mam zwykłego LG model w2253tq. Chciałbym zaopatrzyć się w kalibrator do niego i zastanawiam się jaki wybrać. Z tego co wyczytałem u Was to Spydery są nie teges. Więc wystarczy mi i1 Display LT czy lepiej wziąć i1 Display 2 ?
Witam!
Ślędzę ten wątek od paru dobrych miesięcy, przeczytałem cały przynajmnej raz. Wreszcie nadszedł ten dzień, w którym kupię monitor. tylko nie wiem, który jeszcze
Monitor ma służyć głównie do obróbki zdjęć i montowania filmów. Niedawno kupiłem 5DmkII, będę kręcił filmy i klipy amatorskie maksymalnej rozdzielczości (1980x1080)i w związku z tym zastanawiam się czy wybrać monitor full hd czy niekoniecznie. Docelowo do ich oglądania mam TV 40" full HD. Jednak monitor to podstawa. Sporo czasu spędzam przy kompie i nie wiem czy wielkość 24" i 26" cali to nie będzie za dużo.
Który z poniższych będzie najlepszym wyborem biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena? Czy warto dopłacać do droższych modeli?
Czy ISTOTNA jest różnica w maksymalnych rozdzielczościach pomiędzy EIZO S2232W (1680x1050) a S2243WH 1920x1200 i czy warto dopłacić 500zł?
1500zł to dla mnie granica bólu, ale ponieważ z monitora korzystać będę parę dobrych lat, mogę dołożyć jeśli jest tego wart.
Poniżej ceny modeli używanych:
1) NEC 2170NX za 800zł
2) EIZO S2232W za 1500zł
3) EIZO S2243WH za 2000zł
4) Nec 2690 WUXi zarysowany za 2500zł
który z nich powinienem kupić? A może coś jeszcze innego. Proszę o radę))
Pozdrawiam serdecznie!
Bartek
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Dwa środkowe jak najbardziej, choć nie do podglądu. Ogólnie monitor komputerowy do podglądu filmu się nie nadaje. Są oczywiście specjalizowane monitory do tego celu ale to dużo wyższe pieniądze. Poza tym praca nad filmem, montaż korekcja jak najbardziej. Do takiego zastosowania lepsza rozdzielczość jest bardzo wskazana.
może ktoś zerknąć na to zdjęcie i powiedzieć jak sie prezenentuje kolorystycznie na innych lepszych monitorach, trochę męczę się z ustawienien neca p221w, szczególnie chodzi mi czerwień i biel i ogólną jasność.
http://yfrog.com/1nimg5403nj
dzięki
Heniek