Jak połaczyć wpisy ? , bo po kolejnych kilku godzinach w tym wątku mam już typy.

Właściwie doszedłem do takiego samego wniosku jak kolega Kusy jakiś czas temu:
Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
Witajcie
po (jednak dosyć pobieżnej) lekturze tego wątku wytypowałem dwa monitory, które, jak mi się wydaje są "godne" mojego zainteresowania - EIZO 2243 oraz NEC 2490 WUXI - bardzo prosze o wypowiedź, który z nich będzie lepszy do obróbki fotografii (śluby), ewentualnie prosze o inne typy w tym przedziale cenowym. Dosyć istotne jest to, że z tego co widzę, sam za kalibrację się brać nie będę, więc musze kupić skalibrowany, bądź korzystać z pomocy "jakiejś" firmy w okolicy, więc musi dać się go w miarę prosto kalibrować
no i tak myślę że Eizo może być faktycznie trochę mały jak na rozdziałkę 1920x1200, więc ciagnie w stronę NEC'a , ale zapał zaraz studzą takie posty:

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Łyżka dziegciu:

2490/2690 mają bardzo wysoki punkt czerni, właściwy monitorom graficznym. Uzyskanie względnie komfortowej czerń wymaga silnego oświetlenia miejsca pracy. Przy niskich poziomach jasności w pomieszczeniu, czerń zaczyna świecić. Z uwagi na wielkość ekranu i duże różnice kątów do przeciwległych narożników względem oka dominującego, czarny ekran zaczyna świecić w placki. Obniżenie mocy podświetlenia powoduje duży spadek kontrastowości obrazu. Sprawę pogarsza włączenie kompensacji nierówności, wówczas kontrastowość obrazu poleci bez problemu poniżej 180:1.

Reasumując, są to monitory zawodowe, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska. Kluczem przy decyzji dotyczącej zakupu jest przeanalizowanie warunków gdzie będzie docelowo pracował. Inaczej można przedobrzyć.
kurcze, w tym przedziale cenowym to coś mała konkurencja jest... do tego trochę odstarsza ta skomplkowana kalibracja szerokogamutowców...