Nie jest to wogóle upierdliwe o ile ma się świadomość co jest grane. Może to być problematyczne dla osób, którym nagle zdjęcia inaczej wyglądają tu a inaczej tam i nie wiedzą o co kaman.
Nie jest to wogóle upierdliwe o ile ma się świadomość co jest grane. Może to być problematyczne dla osób, którym nagle zdjęcia inaczej wyglądają tu a inaczej tam i nie wiedzą o co kaman.
Moj poprzedni watek zostal odeslany tutaj, dlatego ponawiam pytanie. Lepiej lupic jakis lcd np samsung t220 czy jakis starszy kineskop na trinitronie? Do dyspozycji max 600zl...
Witam wszystkich...
Mam jedno pytanie odnośnie wyboru monitora LCD...nie stac mnie na wielki wydatek rzedu 2-3 tys ale z wszystkich monitorów o ktorych byla mowa w tym wątku w oko wpadł mi NEC P221w. Wiele postów zostało napisanych o kalibracji...rozumiem ze "moj" NEC nie wywinie sie bez kalibracji?
Brałem również po uwage monitor DELL 2209WA.
Czy można was prosić o jakieś wskazówki co do wyboru między tymi dwoma? Ewentualnie jak to jest z kalibracją...czy jest absolutnie konieczna?
No chyba że jest jeszcze jakiś inny panel LCD w cenie do 1,5 tys który jest wart zastanowienia się...
Oczywiście chodzi mi głównie o amatorskę obróbkę foto, również dodatkowo: AutoCAD, filmy, sporadycznie gry.
pozdrawiam!
piątka eMKa dwa, siedemnaście czterdzieści, osiemdziesiątka piątka jeden osiem, siedemdziesiąt dwieście eF cztery IeS, kilka eM czterdzieści dwa
wejście np. na stronę:
http://www.dobreprogramy.pl/AutoCAD-...osc,10496.html
koszt w wysokości abonamentu za net, powiedzmy 60 zł.
indeks uczelni - koszt rekrutacji ok 100 zł.
to mniej niż najtańszy monitor. dlaczego, tak w ogóle, filozofie łączysz tak odległe tematy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w sumie mnie również interesuje monitor della, chętnie przeczytam opinie o nim.
Ostatnio edytowane przez narkoleptyk ; 11-02-2010 o 18:20 Powód: Automerged Doublepost
Nie wiem czy wiesz że istnieją firmy które używają legalnie AutoCad'a, może to wydawać się niepojęte ale tak właśnie jest. Więc jako pracownik takiej firmy mam legalną wersję na swoim laptopie. I nie stać mnie na wydatek 2-3 na monitor bo szczerze wolę zainwestować w obiektyw.
Pytam o monitor do 1,5 tys max bo tyle jestem w stanie na niego wydać.
P.S. Jeśli można to poproszę o nie komentowanie ani mojego nicka ani awatara, a komentarz o RUBINIE, cóż... żałosne.
piątka eMKa dwa, siedemnaście czterdzieści, osiemdziesiątka piątka jeden osiem, siedemdziesiąt dwieście eF cztery IeS, kilka eM czterdzieści dwa
I to jest właśnie typowe błędne myślenie. Monitor ma taki sam wpływ na końcową postać materiału jak obiektyw i podobnie kosztuje. Najtańsze rozsądne jakościowo, dobrze nadające się do acada kosztują właśnie ok 2-3 tys zł. P221W można rozważać, ale to taki bączek. Sporo wad, trudny w ustawieniu, brak legalnej możliwości nabycia do kalibracji.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Miało być zapewne "ma czym" tak? Posiadanie tego czegoś do ustawienia wcale nie determinuje poprawności regulacji. Problemem jest uciekanie punktu czerni w krzaki. Opisywałem jakiś czas dobór punktów dynamiki tego monitora do uzyskania ludzkiego zachowania. Zdecydowanie nie jest to łatwe, szczególnie jeśli to będzie pierwszy monitor do kalibracji.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Czyli jak postępować z takim monitorem gdy mamy do zrobienia na przykład szatę graficzną witryny?
Rozumiem, że profil ładujemy do systemu, do programu edycyjnego, przeglądarki i wszędzie tam gdzie się da.
Musimy być jednak uczuleni na fakt, że programy bez obsługi profili będą pokazywać co innego czy dobrze rozumuję?
Niestety w moim wypadku NEC już nie wchodzi w grę mam uraz i nie prędko mi przejdzie...
Dlatego chcę poznać zasady postępowania przy szerokogamutowcach w zastosowaniach związanych z www, choć nie tylko.
W moim wypadku zastosowanie jest trochę szersze niż wyłącznie fotografia do labu, również potrzebuję poznać sposób postępowania w przypadku projektów na potrzeby internetu.
Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 12-02-2010 o 21:10
Tom,
Kupiłem w końcu LaCie 321 GENII - po prostu inna bajka jest teraz!
Kupiłem też kalbrator LaCie Blue Pro.
Zabawa z kalibracją zaczęta....
Skalibrowałem też (albo raczej starałem się...) mój stary monitor LG.
Kilka pytań: za Chiny Ludowe nie mogę ustawić wyższej luminancji a i z temperaturą są kłopoty - wydruk poniżej.
Może jakieś uwagi i porady czy da się coś więcej "wycisnąć" ?? Dzięki i pozdrawiam