-
Pytanie do ekspertów:
Mam możliwość odkupienia od znajomego Eizo S 2410 w cenie 2500zł (znajomy kupił go jako demo z przebiegiem ok. 100 godzin, oczywiście za znacznie większe pieniądze). Monitor jest dość leciwy, bo wyprodukowany w 2005r, ale używany niecałe 2 lata - pochodzi z dystrybucji Alstora, więc zostało jeszcze ponad 3 lata gwar. Nie znalazłem na temat tego modelu zbyt wielu informacji, więc pytam co ten panel jest wart w stosunku do rozwiązań alternatywnych (o czym poniżej). Co do tego egzemplarza, to da się powiedzieć, że aktualnie ma przepracowane ok. 2,100 godzin. Został z grubsza pomierzony i wygląda to tak (monitor nigdy nie kalibrowany): podświetlenie było mierzone w 9 prostokątach (podobno wg procedury producenta) na środku każdego z nich - wyniki od 388,81cd/m^2 do 371,57cd/m^2 (na środku monitora 386,50 cd/m^2) przy ustawieniu jasności na 100%. Rozrzut zatem wynosi niecałe 4% (boki względem środka). Następnie zmierzona została temperatura barwowa, też w środkach 9 prostokątów - dla temp. ustawionej w OSD na 6500K wyniki są takie: środek monitora 6188K i to jest wartość najwyższa, bo na pozostałych ośmiu miejscach pomiarowych są większe lub mniejsze wahania z minimalnym wynikiem 6060K. Trzeba jednak zaznaczyć, że jak się odejdzie od procedury pomiaru tylko w środkach 9-ciu prostokątów to już nie jest tak dobrze, bo na skraju panela tuż przy ramce w jednym narożniku było nawet 5940K. I jeszcze delta E: lewa strona monitora (3 prostokąty) ma mniejszą odchyłkę względem środka bo nie przekracza wartości 4. Gorzej jest z prawej strony bo tam dochodzi wartość do 8. No najgorzej sprawa wygląda w skrajnych miejscach narożników (tuż przy samej ramce) gdzie max. jaki udało się zmierzyć to ok. 24. Nie jestem znawcą tematyki monitorów więc proszę o jakąś krótką analizę powyższych wyników i garść informacji na temat tego modelu - jaki LUT, czym kalibrować, jak ustawić wagi RGB i jaskrawość, żeby było w miarę poprawnie do czasu zakupu kalibratora za kilka miesięcy - domyślne ustawienia to gamma 2.2, RGB: 99/100/94 (bo jakoś niewiele da się o nim przeczytać w internecie). Na razie, jedno co jest dla mnie istotne, to "normalny" gammut (mam porównanie do S2232 i jego oczojebnych kolorów). Osobnym problemem może też być brak sterownika z profilem, który działałby z Win 7 64bit.
Teraz rozwiązanie alternatywne: nowy NEC 2490 (ok. 3tyś zł + oprogramowanie, z którym są kłopoty). Tu też jest chyba normalny gammut, a gwarancja 3 lata (czyli nawet krócej jak w przypadku używanego Eizo). Zdążyłem przeczytać, że NEC"ki trzeba przebierać, a jak zadzwoniłem do sklepu to powiedzieli, że nie dają możliwości testowania przed zakupem. No i w związku z tym nie wiem, czy tak z marszu trafię na egzemplarz lepszy od tego używanego Eizo (nie wiem, czy te wyniki z pomiarów przytoczone powyżej, a zwłaszcza delta E nie dyskwalifikują tego egzemplarza). Ponadto, wyczytałem, że do pracy w warunkach domowych, wieczorową porą to NEC nie jest ten tegies...
I opcja ostatnia czyli, Eizo S 2433. Najdroższy i najdalej mi do niego bo ma oczojebny gammut na aplikacjach, których używam. Czytałem, że po zmianie wyświetlacza jest dość równy (pewnie osiągnie się lepszy wynik w stosunku do używanego S 2410, ale tutaj także nie ma układu DUE). No niby jest jest jeszcze ten nowy SX2262, ale ani gammut, ani wielkość plamki mi nie odpowiadają.
Jestem zupełnym amatorem, dlatego 3-3.5tyś to maks kwota jaką chciałbym wydać na monitor (wiadomo, że z czasem trzeba będzie dokupić kalibrator, ale im taniej monitor kupię, oczywiście mając cały czas na uwadze relację ceny do jakości, to wcześniej będę mógł sobie pozwolić na kalibtrator). Monitor będzie używany w domu, głównie wieczorem przy umiarkowanym oświetleniu, do zastosowań uniwersalnych, także i obróbka zdjęć i internet i sporadycznie film i gry.
Ostatnio edytowane przez zakręcony ; 02-02-2010 o 13:15
Uprawnienia umieszczania postów