Strona 212 z 378 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 111 do 2 120 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Problem polega na tym, że idealnego odpowiednika 1990SXi nie ma obecnie w ofercie NEC. 1990SX ma analogiczne możliwości - 12bit LUT, sprzętowa kalibracja, kompensacja równomierności podświetlenia - różni się jedynie matrycą, w SXi był S-IPS, w SX jest PVA. Biorąc pod uwagę archaiczność matrycy S-IPS stosowanej w SXi oraz wielkość panelu, jeśli weźmiesz SX-a krzywda Ci się nie stanie. Ewentualnie rozważ P221W - ma trochę biedniejszą elektronikę sterującą (10bit LUT, brak ColorComp), ale za to jest szerokogamutowy S-PVA i ma 22", więc będzie się zdecydowanie wygodniej pracowało.
    No tak tylko, że na tle punktu wyjścia jakim był 1990SXi to wszystkie kolejne mają jakieś ale i wiążą się z kompromisem z mojej strony, a nie ze strony producenta.
    Jakikolwiek wybór jest na zasadzie coś trochę gorszego a to 10 bitowy LUT a to charakterystyka matrycy W tej sytuacji wolałbym jednak faktycznie gotówkę i kupić coś w okolicach 3000-3500zł przy 21-22calach.
    Wiem, że 19 cali to jest niesamowicie mało, w okresie kiedy kupowałem monitor był to wybór dość standardowy jeżeli chodzi o cale i przyznam, że się obecnie na nim gniotę. Ale mimo tego nadal monitor jest używany przy zastosowaniach graficznych plus fotografia więc nie chcę ulec degradacji w kierunku PVA. Zależy mi na dobrym oddaniu barw, w gry nie grywam więc przeznaczenie monitora jest dość sprecyzowane. A wszystko co w kwestii matryc przeczytałem mówi, że jednak matryce IPS są dedykowane do tego typu zastosowań, nie sugerowałbym się 19 calami w kwestii zaawansowania prac na tej dziewiętnastce Jeżeli został zakupiony określony monitor i obecnie nie jest już dostępny to dlaczego kompromis wyboru monitora zawęża się do tego co jest poniżej określonego poziomu w tym wypadku 1990SXi. Czyli nie wyżej, ale producent nie ma oporów by zaproponować coś niżej.
    Nie jestem bron boże histerykiem, po prostu nie chcę dostać monitora nawet o ułamek gorszego niż 1990SXi, którego w tamtych czasach długo szukałem uwzględniając jego wady.
    Kwestia też taka jak archaiczność matrycy z 1990SXi ma się do PVA w 1990SX bo sądzę, że mimo wszystko różnica na korzyść SXi no chyba, że się mylę.

Ja rozumiem, że nie ma odpowiednika w ofercie NECa ale czy to moja wina jako konsumenta? Na razie jeszcze nie psioczę na NECa. Zobaczę jak się sprawa skończy lecz wolałbym nie być "zmuszanym" do tego typu jednostronnych kompromisów.
    Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 04-02-2010 o 14:14

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pytanie do ekspertów:
    Mam możliwość odkupienia od znajomego Eizo S 2410 w cenie 2500zł (znajomy kupił go jako demo z przebiegiem ok. 100 godzin, oczywiście za znacznie większe pieniądze). Monitor jest dość leciwy, bo wyprodukowany w 2005r, ale używany niecałe 2 lata - pochodzi z dystrybucji Alstora, więc zostało jeszcze ponad 3 lata gwar. Nie znalazłem na temat tego modelu zbyt wielu informacji, więc pytam co ten panel jest wart w stosunku do rozwiązań alternatywnych (o czym poniżej). Co do tego egzemplarza, to da się powiedzieć, że aktualnie ma przepracowane ok. 2,100 godzin. Został z grubsza pomierzony i wygląda to tak (monitor nigdy nie kalibrowany): podświetlenie było mierzone w 9 prostokątach (podobno wg procedury producenta) na środku każdego z nich - wyniki od 388,81cd/m^2 do 371,57cd/m^2 (na środku monitora 386,50 cd/m^2) przy ustawieniu jasności na 100%. Rozrzut zatem wynosi niecałe 4% (boki względem środka). Następnie zmierzona została temperatura barwowa, też w środkach 9 prostokątów - dla temp. ustawionej w OSD na 6500K wyniki są takie: środek monitora 6188K i to jest wartość najwyższa, bo na pozostałych ośmiu miejscach pomiarowych są większe lub mniejsze wahania z minimalnym wynikiem 6060K. Trzeba jednak zaznaczyć, że jak się odejdzie od procedury pomiaru tylko w środkach 9-ciu prostokątów to już nie jest tak dobrze, bo na skraju panela tuż przy ramce w jednym narożniku było nawet 5940K. I jeszcze delta E: lewa strona monitora (3 prostokąty) ma mniejszą odchyłkę względem środka bo nie przekracza wartości 4. Gorzej jest z prawej strony bo tam dochodzi wartość do 8. No najgorzej sprawa wygląda w skrajnych miejscach narożników (tuż przy samej ramce) gdzie max. jaki udało się zmierzyć to ok. 24. Nie jestem znawcą tematyki monitorów więc proszę o jakąś krótką analizę powyższych wyników i garść informacji na temat tego modelu - jaki LUT, czym kalibrować, jak ustawić wagi RGB i jaskrawość, żeby było w miarę poprawnie do czasu zakupu kalibratora za kilka miesięcy - domyślne ustawienia to gamma 2.2, RGB: 99/100/94 (bo jakoś niewiele da się o nim przeczytać w internecie). Na razie, jedno co jest dla mnie istotne, to "normalny" gammut (mam porównanie do S2232 i jego oczojebnych kolorów). Osobnym problemem może też być brak sterownika z profilem, który działałby z Win 7 64bit.
    Teraz rozwiązanie alternatywne: nowy NEC 2490 (ok. 3tyś zł + oprogramowanie, z którym są kłopoty). Tu też jest chyba normalny gammut, a gwarancja 3 lata (czyli nawet krócej jak w przypadku używanego Eizo). Zdążyłem przeczytać, że NEC"ki trzeba przebierać, a jak zadzwoniłem do sklepu to powiedzieli, że nie dają możliwości testowania przed zakupem. No i w związku z tym nie wiem, czy tak z marszu trafię na egzemplarz lepszy od tego używanego Eizo (nie wiem, czy te wyniki z pomiarów przytoczone powyżej, a zwłaszcza delta E nie dyskwalifikują tego egzemplarza). Ponadto, wyczytałem, że do pracy w warunkach domowych, wieczorową porą to NEC nie jest ten tegies...
    I opcja ostatnia czyli, Eizo S 2433. Najdroższy i najdalej mi do niego bo ma oczojebny gammut na aplikacjach, których używam. Czytałem, że po zmianie wyświetlacza jest dość równy (pewnie osiągnie się lepszy wynik w stosunku do używanego S 2410, ale tutaj także nie ma układu DUE). No niby jest jest jeszcze ten nowy SX2262, ale ani gammut, ani wielkość plamki mi nie odpowiadają.
    Jestem zupełnym amatorem, dlatego 3-3.5tyś to maks kwota jaką chciałbym wydać na monitor (wiadomo, że z czasem trzeba będzie dokupić kalibrator, ale im taniej monitor kupię, oczywiście mając cały czas na uwadze relację ceny do jakości, to wcześniej będę mógł sobie pozwolić na kalibtrator). Monitor będzie używany w domu, głównie wieczorem przy umiarkowanym oświetleniu, do zastosowań uniwersalnych, także i obróbka zdjęć i internet i sporadycznie film i gry.
    Ostatnio edytowane przez zakręcony ; 02-02-2010 o 13:15

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tydzień minął, a tu cicho jak w kościole...

Hop, hop, hop Tom01 można liczyć na informację o S 2410?
    Ostatnio edytowane przez zakręcony ; 11-02-2010 o 10:03

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakręcony Zobacz posta
    Nie znalazłem na temat tego modelu zbyt wielu informacji, więc pytam co ten panel jest wart w stosunku do rozwiązań alternatywnych (o czym poniżej).
    Trochę drogo. Następca S2433W jest droższy zaledwie o 1 tys zł. Nowy.

Nie jestem znawcą tematyki monitorów więc proszę o jakąś krótką analizę powyższych wyników
    To są względnie normalne wyniki dla sprzętu klasy amatorskiej-uniwersalnej.

czym kalibrować, jak ustawić wagi RGB i jaskrawość, żeby było w miarę poprawnie do czasu zakupu kalibratora za kilka miesięcy - domyślne ustawienia to gamma 2.2, RGB: 99/100/94
    Nie pamiętam średnich ustawień, zresztą nie ma to sensu bo rozrzut jest spory. Kalibrować można I1 Display 2.

Osobnym problemem może też być brak sterownika z profilem, który działałby z Win 7 64bit.
    Nie "sterownika z profilem" bo czegoś takiego nie ma. Potrzebny Panu tylko profil, a ten działa w każdym systemie. Profil udostępnia producent, bądź co jest bardziej właściwe powstaje w wyniku profilowania.

Eizo S 2433. Najdroższy i najdalej mi do niego bo ma oczojebny gammut na aplikacjach, których używam.
    A co to za aplikacje?

Monitor będzie używany w domu, głównie wieczorem przy umiarkowanym oświetleniu, do zastosowań uniwersalnych, także i obróbka zdjęć i internet i sporadycznie film i gry.
    Do takich zastosowań 2490 nie ma sensu rozważać.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Trochę drogo. Następca S2433W jest droższy zaledwie o 1 tys zł. Nowy.
    S 2410 super tani nie jest, bo mało zużyty, a największa różnica w stosunku do nowego S2433 to krótsza o prawie 2 lata gwarancja i gammut. Jak dla mnie gammut (sRGB) to zaleta, bo jak mi się wydaje mniejszy problem z kalibracją (nie potrzeba spektrofotometru) i mogę używać każdej aplikacji, bez zwracania uwagi na to, czy ma zarządzanie barwą.

Cytat Zamieszczone przez Tom01
    To są względnie normalne wyniki dla sprzętu klasy amatorskiej-uniwersalnej.
    Czyli w zasadzie lepszych wyników na S 2433 też nie należy się spodziewać?

Nie pamiętam średnich ustawień, zresztą nie ma to sensu bo rozrzut jest spory. Kalibrować można I1 Display 2.
    No właśnie, nie potrzebuję do S 2410 np. takiego color munki, który tani nie jest. Znalazłem jeszcze informacje, że dobry może być LMC03 - jest droższy od I1, ale może znajdzie się coś tańszego na rynku wtórnym.

A co to za aplikacje?
    Głównie chodzi o przeglądarkę internetową IE i Picasę. Raw-y przepuszczam przez Raw Therapee, a tam chyba jest obsługa ICC (sprawdzę jak wrócę do domu)?

Do takich zastosowań 2490 nie ma sensu rozważać.
    Tak myślałem.

Dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez zakręcony ; 10-02-2010 o 13:57

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Monitory kineskopowe

Hej! Czytalem ze dobra alternatywa dla drogich paneli lcd moga byc troche starsze monitory kineskopowe. http://allegro.pl/item912000139_21_d...ry_poznan.html
    Co powiecie o tym?
    Moze macie jakas inna tanią ale dobra alternatywe dla drogich lcd?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xwilkx Zobacz posta
    Hej! Czytalem ze dobra alternatywa dla drogich paneli lcd moga byc troche starsze monitory kineskopowe. http://allegro.pl/item912000139_21_d...ry_poznan.html
    Co powiecie o tym?
    Moze macie jakas inna tanią ale dobra alternatywe dla drogich lcd?
    Z muzeum jakiegoś wygarnęli? :-) Nie ma taniej alternatywy dla dobrych monitorów - no chyba, że okno w pokoju ;-)

Megawątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Monitory CRT oferowane na Allegro są już mocno wypracowane (wypalony luminofor, mało skuteczne działo elektronowe, problemy z trafopowielaczami), co kwalifikuje je bardziej do utylizacji niż sensownych zastosowań. Niemniej przy niezużytym egzemplarzu jakość obrazu będzie lepsza niż w tanich LCD (przy pominięciu geometrii). Aaahh, licznik energii elektrycznej też szybciej się zakręci
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Największym obecnie problemem monitorów kineskopowych jest fakt, że ciężko dostać jakiś w dobrym stanie. Jeśli taki monitor był wykorzystywanie w firmie i przez 8 lat świecił dziennie po 12h. to będzie po prostu strasznie zajechany czy jak kto woli "wyświecony" i nie będzie trzymał parametrów. Monitory nie mają licznika czasu świecenia (nowsze LCD mają) i nie da się sprawdzić ile już mają za sobą czasu pracy. Sam rocznik produkcji niewiele mówi. Bywają też wadliwe serie.

Jednym słowem, jeżeli nie masz pewnego źródła albo nie czujesz się dużym szczęściarzem, lepiej wyjdziesz na LCD, nawet tanim.

Na koniec trzeba powiedzieć wyraźnie, bez wysupłania odpowiedniej kwoty, nie ma mowy o porządnym monitorze i nie ma sposobu, żeby to jakość obejść. Bardzo dobry samochód, zawsze będzie kosztował dużo, stary czy nowy, okazją może być tylko taki z wadą ukrytą.

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Ile osób, które przesiadły się na szerszy gamut jest z tego faktu niezadowolona? Jak bardzo jest to upierdliwe? Nie mam na myśli wyłącznie kwestii fotograficznych ale również aplikacji nie związanych z grafiką czyli często pozbawionych możliwości załadowania profili.
    Na co wpływa profil załadowany do systemu, tylko na system czy na aplikacje systemowe też, dajmy na to przeglądarka obrazów w Windows.

Czy faktycznie dramatyzowanie, że szerszy gamut jest problemem, jest uzasadnione?
    Noszę się z zamiarem kupna szerokogamutowca najchętniej bym to sobie sam oglądnął choć takie sprawy wychodzą dopiero podczas pracy w warunkach domowych, na spokojnie, stąd pytam.

Strona 212 z 378 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów