No tak tylko, że na tle punktu wyjścia jakim był 1990SXi to wszystkie kolejne mają jakieś ale i wiążą się z kompromisem z mojej strony, a nie ze strony producenta.
Jakikolwiek wybór jest na zasadzie coś trochę gorszego a to 10 bitowy LUT a to charakterystyka matrycyW tej sytuacji wolałbym jednak faktycznie gotówkę i kupić coś w okolicach 3000-3500zł przy 21-22calach.
Wiem, że 19 cali to jest niesamowicie mało, w okresie kiedy kupowałem monitor był to wybór dość standardowy jeżeli chodzi o cale i przyznam, że się obecnie na nim gniotę. Ale mimo tego nadal monitor jest używany przy zastosowaniach graficznych plus fotografia więc nie chcę ulec degradacji w kierunku PVA. Zależy mi na dobrym oddaniu barw, w gry nie grywam więc przeznaczenie monitora jest dość sprecyzowane. A wszystko co w kwestii matryc przeczytałem mówi, że jednak matryce IPS są dedykowane do tego typu zastosowań, nie sugerowałbym się 19 calami w kwestii zaawansowania prac na tej dziewiętnastceJeżeli został zakupiony określony monitor i obecnie nie jest już dostępny to dlaczego kompromis wyboru monitora zawęża się do tego co jest poniżej określonego poziomu w tym wypadku 1990SXi. Czyli nie wyżej, ale producent nie ma oporów by zaproponować coś niżej.
Nie jestem bron boże histerykiem, po prostu nie chcę dostać monitora nawet o ułamek gorszego niż 1990SXi, którego w tamtych czasach długo szukałem uwzględniając jego wady.
Kwestia też taka jak archaiczność matrycy z 1990SXi ma się do PVA w 1990SX bo sądzę, że mimo wszystko różnica na korzyść SXi no chyba, że się mylę.
Ja rozumiem, że nie ma odpowiednika w ofercie NECa ale czy to moja wina jako konsumenta?Na razie jeszcze nie psioczę na NECa. Zobaczę jak się sprawa skończy lecz wolałbym nie być "zmuszanym" do tego typu jednostronnych kompromisów.