Strona 211 z 378 PierwszyPierwszy ... 111161201209210211212213221261311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 101 do 2 110 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Godfather
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    .
    Monitor wyposażony jest w matrycę H-IPS A-TW - rzadkość, bo obecnie producenci wycofali się ze stosowania polaryzatora A-TW z prozaicznego powodu - polaryzator A-TW działa tylko w poziomie, a wszystkie monitory mają pivot. Aby więc klienci, których najdzie na pracę w pozycji wertykalnej nie czuli się rozczarowani, dokonano eksterminacji polaryzatorów i obecnie czerń IPS-ów niezależnie od układu jest tak samo nędzna, co przynajmniej nie rodzi kontrowersji.
    .
    Przepraszam, że się tak wcisnę. Znalazłem właśnie zestawienie parametrów tego HP na H-IPS i wynika z niego, że panel H-IPS z HP ma niższy punkt czerni od panelu H-IPS z Neca. Tak niski jak panel VA. To ma związek z zastosowanym polaryzatorem ?
    http://www.digitalversus.com/duels.p...&p2=4465&ph=13

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Tom a jak wygląda kwestia porównania dwóch NECów:

2090UXi
    2190UXi

Bo faktycznie model 2190UXi nie widnieje już w ofercie dystrybutora natomiast z tego co widzę został zastąpiony modelem 2090UXi. Czyli obecnie nie ma w ich ofercie nic z zakresu 21-22cali z serii UXi, a szkoda.
    Jak te dwa modele mają się do siebie pod kątem jakości. Widzę też, że model 2090UXi ma jakąś niestandardową matrycę A-TW-IPS, jak wygląda jakość tej matrycy, to jakaś nowinka?
    Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 26-01-2010 o 14:18

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

2190UXi był na matrycy SA-SFT - IPS produkowanej przez NEC-a, natomiast 2090UXi jest już na H-IPS A-TW czyli IPS produkcji LG-Philips z polaryzatorem A-TW. Te ostatnie nie są już takie fajne jak produkt NEC-a, który wsadzany był np. do flagowego 21" Reference'a

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jazzman Zobacz posta
    Tom a jak wygląda kwestia porównania dwóch NECów:

2090SXi
    2190SXi

Bo faktycznie model 2190SXi nie widnieje już w ofercie dystrybutora natomiast z tego co widzę został zastąpiony modelem 2090SXi. C
    1. Nie SXi tylko UXi.
    2. 2090UXi nie zastępuje 2190UXi.
    3. Oba monitory są już wycofane z produkcji.
    4. 2190UXi szkoda, 2090UXi nie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-01-2010 o 14:18
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    1. Nie SXi tylko UXi.
    2. 2090UXi nie zastępuje 2190UXi.
    3. Oba monitory są już wycofane z produkcji.
    A przepraszam rzeczywiście UXi, pomyliło mi się z moim 1990, który ma oznaczenie SXi

Domyślnie

Dzwoniłem do serwisu. W ramach reklamacji chcą mi dać nowy monitor 1990SX.
    Mój monitor miał oznaczenie 1990SXi. Z tego co widzę to mój monitor był na IPS a 1990SX jest na PVA.

Co mam w tej kwestii zrobić? Czy abym nie dostawał monitora gorszego?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czy abym nie dostawał monitora gorszego?
    Ano gorszego... Lepiej wziąć gotówkę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ano gorszego... Lepiej wziąć gotówkę.
    Trochę zostałem przez NECa zdruzgotany bo zaznaczono, że lepszego monitora nie otrzymam (dopłata nie wchodzi w grę gdyż nie przechodzi przez nich kanał dystrybucji), ale bez większych oporów po odrzuceniu przeze mnie 1990SX zaproponowano mi monitor MultiSync® EA231WMi.

Poczułem się trochę potraktowany jak idiota, który nie wie co kupił i usilnie NEC nie dopuszcza myśli, że można klientowi dać coś lepszego skoro nie dysponują 1990SXi.
    Stwierdziłem więc, że monitora gorszego nie chcę i na 1990SX oraz EA321WMi się zgodzić po prostu nie mogę, a wspomniany EA231WMi należy do serii monitorów biznesowych znacznie gorszej jakości już nie wspomnę o wykonaniu. Ilość cali na mnie wrażenia nie robi bo co mi z cali w sytuacji gdy dostaję znacznie gorszy produkt.
    Ewidentnie uwzględniana jest obecna cena monitorów, a nie ich jakość w porównaniu do zakupionego przeze mnie 1990SXi oraz przeznaczenie monitora, co wielokrotnie zaznaczałem.
    Nie spodobało mi się to. W tej sytuacji zasugerowałem zwrot gotówki, jeżeli NEC się nie zreflektuje to rozważę jednak Eizo w przyszłości. A widzę, że NEC ma twardą politykę na zasadzie można dać klientowi coś gorszego bo klient być może się nie zna, ale z całą pewnością klient nie otrzyma nic więcej niż zapłacił. W sytuacji gdy zakupiony model jest niedostępny zaoferujemy klientowi coś podobnego może się nie zorientuje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yom01 Zobacz posta
    Proszę na tej samej stronie wybrać SAMSUNGa F2380M. Ten to ma dopiero oszałamiająco niski poziom punktu czerni. A jaki kontrast!
    A czemu on tak dobrze wypadł ? Mnie się podobało jego świecenie w perspektywie kasy, jaką kosztuje, ale żeby aż tak ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Trochę zostałem przez NECa zdruzgotany bo zaznaczono, że lepszego monitora nie otrzymam (dopłata nie wchodzi w grę gdyż nie przechodzi przez nich kanał dystrybucji), ale bez większych oporów po odrzuceniu przeze mnie 1990SX zaproponowano mi monitor MultiSync® EA231WMi.

Poczułem się trochę potraktowany jak idiota, który nie wie co kupił i usilnie NEC nie dopuszcza myśli, że można klientowi dać coś lepszego skoro nie dysponują 1990SXi.
    Stwierdziłem więc, że monitora gorszego nie chcę i na 1990SX oraz EA321WMi się zgodzić po prostu nie mogę, a wspomniany EA231WMi należy do serii monitorów biznesowych znacznie gorszej jakości już nie wspomnę o wykonaniu. Ilość cali na mnie wrażenia nie robi bo co mi z cali w sytuacji gdy dostaję znacznie gorszy produkt.
    Ewidentnie uwzględniana jest obecna cena monitorów, a nie ich jakość w porównaniu do zakupionego przeze mnie 1990SXi oraz przeznaczenie monitora, co wielokrotnie zaznaczałem.
    Nie spodobało mi się to. W tej sytuacji zasugerowałem zwrot gotówki, jeżeli NEC się nie zreflektuje to rozważę jednak Eizo w przyszłości. A widzę, że NEC ma twardą politykę na zasadzie można dać klientowi coś gorszego bo klient być może się nie zna, ale z całą pewnością klient nie otrzyma nic więcej niż zapłacił. W sytuacji gdy zakupiony model jest niedostępny zaoferujemy klientowi coś podobnego może się nie zorientuje.
    Problem polega na tym, że idealnego odpowiednika 1990SXi nie ma obecnie w ofercie NEC. 1990SX ma analogiczne możliwości - 12bit LUT, sprzętowa kalibracja, kompensacja równomierności podświetlenia - różni się jedynie matrycą, w SXi był S-IPS, w SX jest PVA. Biorąc pod uwagę archaiczność matrycy S-IPS stosowanej w SXi oraz wielkość panelu, jeśli weźmiesz SX-a krzywda Ci się nie stanie. Ewentualnie rozważ P221W - ma trochę biedniejszą elektronikę sterującą (10bit LUT, brak ColorComp), ale za to jest szerokogamutowy S-PVA i ma 22", więc będzie się zdecydowanie wygodniej pracowało.

Strona 211 z 378 PierwszyPierwszy ... 111161201209210211212213221261311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów