5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.
SX - 14-bitowy LUT, stabilizacja
CG - jak wyżej + sprzętowa kalibracja
CG referencyjny - jak wyżej + cały gamut AdobeRGB pokryty bryłowo z zapasem i błędami dE<3 niezależnie od punktu pomiaru.
Porównanie 2490WUXi2 z S2433W miało miejsce na jednym portalu, arena czy coś, kiedy oba te monitory kosztowały ok 4 tys zł i było z definicji poronione. Argumentem człowieka który to pisał, było wyłonienie lepszego monitora w klasie 4 tys zł. Owszem byłoby w porządku, jeśli porównywałby uwzględniając zastosowanie, inaczej równie dobrze można byłoby porównywać traktor i sportowe coupe w kategorii pojazdów do 200 tys zł. Prawda że bez sensu?
Od tamtego czasu miejsce 2490WUXi zajął PA241W i faktycznie za te same pieniądze jest dużo lepszy. Ale formalnie trzeba by te NEC'e porównywać z EIZO SX2462W, a tu już nie ma tak łatwo. NEC'a jak zawsze trzeba poprawiać, a to jak wiemy jest praktycznie legalnie niewykonalne. EIZO SX2462W natomiast wyjęty z pudełka liniowość ma np taką:
Ja wiem, PA, 3DLUT, mnogość regulacji, równy, pikny i w ogóle cud miód malina. Tyle, że nadal to jest Made in China i licho wie kiedy czym zaskoczy. Z punktu widzenia "drugiej strony" czyli sprzedawcy nie wygląda to tak różowo jak jednostkowe "hura ale super sprzęt". Jest to wciąż towar niebezpieczny. Użytkownicy chcą się zabezpieczać przeciw pikselom itp, a producent olewa sieć dystrybucji. Nie wierzę w nagłe ozdrowienie i rewolucję w dziale monitorów graficznych NEC'a. Tym bardziej, że sama firma twierdzi, że monitory graficzne to mały piździpelus w tym ogromnym koncernie, żyjącym głównie z rozmaitych korporacyjnych i kosmicznych (dosłownie) biznesów. Boleję nad tym, bo od wielu lat jestem zaangażowany w rynek zawodowych monitorów NEC'a, ale patologia jest w tym, że nie sztuka jest zrobić "gwiazdę sezonu". Potrzebne jest jeszcze systemowe wsparcie, aby nie było takich numerów, że użytkownik, napalony po hurra optymistycznych opiniach na super monitor, dostanie swoje wymarzone cudo z pikselem. I nikt mu nie pomoże, bo pomimo marketingowych deklaracji, NEC nadal nie go wymieni.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
CE nie jest już*produkowane od dwóch lat. Do kalibracji wystarczy I1 Display LT.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-09-2010 o 20:03 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
W europejskiej wersji SpectraView Reference jest zapis odnośnie hotpixeli, który daje użytkownikowi 6 miesięcy gwarancji na brak jakichkolwiek uszkodzonych (Zero Defect Pixel Warranty).Zamieszczone przez Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Witam.
Mam okazje kupić w dobrej cenie od kolegi monitor LCD GATEWAY 2485W ma on matryce spva pivota cały komplet wyjść i wejść,pytanie czy ktoś z was miał do czynienia z tym monitorem? nadaję się to do grafiki czy nie ma co sobie głowy zawracac ?
http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...cz.1-1451.html
Ja wogóle nie rozumiem, czemu ta dyskusja i tego typu pytania mają służyć. Przecież cały ten wątek jak i podobne na innych forach dotyczą właśnie doboru monitora pod konkretne potrzeby - są w niem zebrane wszystkie ważne informacje, które pokazują laikowi (i nie tylko) czym kierować się przy wyborze monitora pod konkretne potrzeby (trzeba tylko nieco zagłębić się w lekturę tegoż wątku). Tu np. jest lista monitorów, które nadają się do fotografi i grafiki - od tych najprostszych "na których coś już widać", poprzez uniwersalne, aż do ultradrogich, wąsko specjalizowanych monitorów pre-press": http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374 Lista jest aktualizowana na bieżąco przez osoby, które mają pojęcie o tym co piszą i myślę, że najpierw powinno się do niej zajrzeć. Jeżeli kolega chce nabyć panej za ok. 5 stów i sądzi, że może uda mu wykorzystać go do zastosowań fotograficznych choćby na amatorskim poziomie, to sromotnie się zawiedzie. Naprawdę, na ryku jest ograniczona liczba monitorów się do tego nadających i nie da się tego przeskoczyć!
Nie jestem specjalistą i znawcą tych tematow więc nie wiem czym się sugerowac,więc dlaczego nie?
Tak sie sklada ze kolezanka ma ten monitor to widzialem go na zywo. Kompletnie brak detali w czerniach co wyklucza obrabianie ciemniejszych zdjec, brak regulacji jaskrawosci co tez recenzja wspomniala i wyzerka oczu przy dluzej pracy. Akurat kumpela dostala ten monitor za friko wiec pol biedy ale kupic cos takiego to jest porazka.