Strona 210 z 378 PierwszyPierwszy ... 110160200208209210211212220260310 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 091 do 2 100 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Tom01,
    czy do kalibracji Eizo CE wystarczy X-Rite Eye-One Display LT czy konieczny jest raczej Xrite Gretagmacbeth EyeOne Display2 ( wiem, że pisałeś, że najlepszy byłby Spektrofotometr Xrite - ale na razie rozważam kolorymetry)?
    Dzieki i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    czy do kalibracji Eizo CE wystarczy X-Rite Eye-One Display LT
    Tak, tylko proszę pamiętać żeby używać oprogramowania od monitora, nie od kalibratora.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Tom01, dziękuję (czyli ColorNavigator).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tak, tylko proszę pamiętać żeby używać oprogramowania od monitora, nie od kalibratora.
    A czy można użyć do kalibracji Eizo ColorEdge CG222WK tego X-Rite Eye-One Display LT, czy koniecznie wymagany jest ColorMunki Photo?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    A czy można użyć do kalibracji Eizo ColorEdge CG222WK tego X-Rite Eye-One Display LT, czy koniecznie wymagany jest ColorMunki Photo?
    ColorNavigator ma tablicę korekcji dla błędów odczytu kolorymetru I1 Display z monitora szerokogamutowego. Są to jednak wartości uśrednione, wiec przez rozrzut kalibracja nigdy nie będzie dokładna. Przy monitorze tej klasy głupio jest rozrzucać się na lewo i prawo setkami Kelwinów. Lepiej użyć spektrofotometru ColorMunki.

Domyślnie

ColorNavigator ma tablicę korekcji dla błędów odczytu kolorymetru I1 Display z monitora szerokogamutowego. Są to jednak wartości uśrednione, wiec przez rozrzut kalibracja nigdy nie będzie dokładna. Przy monitorze tej klasy głupio jest rozrzucać się na lewo i prawo setkami Kelwinów. Lepiej użyć spektrofotometru ColorMunki.
    Wszędzie gdzie można kupić CG222W polecany jest kalibrator Eye-One Display LT.
    Ja rozumiem, że jest tańszy i może dlatego też polecany, żeby klientów przyciągać. Nie wiem, nie znam się, ale to kwota tysiaka różnicy.
    Jaka bedzie różnica po sklibrowaniu ColorMunki,a Eye-One Display LT i czy wogóle zauważalna, też nie wiem.
    A może nie inwestować w kalibrator, tylko wypożyczyć?
    Jaka jest częstotliwość kalibrowania? Jest to częsty zabieg czy raczej wystarcza na długo?
    Może na pierwszy raz wypożyczyć a w między czasie uzbierać powoli na własny?
    Nie ukrywam, że budżet muszę ograniczać bo jeszcze kompa tsza kupić.

Szczerze powiem, że niezła jazda z wyborem monitora.
    W dalszym ciągu nie wiem jaki wybrać.

Nie miałem takiego problemu przy wyborze szkieł.
    Jakoś łatwiej było podjąć decyzję i wydać podobne jak za CG222W i również wyższe kwoty.

Temat monitorów jest dla mnie tak samo nieznajomy i szeroki jak dobór odpowiednich komponentów do komputera, a również muszę kupić bo nie będę miał do czego podpiąć monitorka :-)

Może jeszcze podejdę do tematu od strony waruknów pracy przy tym sprzęcie, a mianowicie będzie on mi slużył w domu.
    Czy wogóle taki CG222W ma duże wymagania odnośnie stanowiska w jakim będzie przebywał?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wszędzie gdzie można kupić CG222W polecany jest kalibrator Eye-One Display LT.
    Każdemu polecającemu proponuję zmierzyć pkt bieli takiego monitora i zweryfikować z spektrofotometrem. Oczywiście nie wierzą. Ale jak odpalę laptoka i zrobię pomiar porównawczy kończy się zazwyczaj polecanie.

A może nie inwestować w kalibrator, tylko wypożyczyć?
    Jest to sensowna myśl.

Jaka jest częstotliwość kalibrowania?
    Raz na kilka miesięcy max. Ustawiałem takie monitory nie dotykane od 3/4 roku i nie widziałem rozjazdów.

Czy wogóle taki CG222W ma duże wymagania odnośnie stanowiska w jakim będzie przebywał?
    To b.uniwersalny sprzęt. Oczywiście stanowisko ma duży wpływ na jakość pracy, ale monitor w minimalnym stopniu dorzuca swoje ograniczenia. W przeciwieństwie na przykład do graficznych, które są wyjątkowo kapryśne i rzucają użytkownikowi kłody pod nogi.

Domyślnie

Raz na kilka miesięcy max. Ustawiałem takie monitory nie dotykane od 3/4 roku i nie widziałem rozjazdów.
    Co wpływa na "rozkalibrowywanie się" monitora, że za jakiś czas zachodzi koniecznośc ponownej kalibracji?

To b.uniwersalny sprzęt.
    Co można rozumieć przez tą uniwersalność?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Co wpływa na "rozkalibrowywanie się" monitora, że za jakiś czas zachodzi koniecznośc ponownej kalibracji?
    Głównie degradacja lamp.

Co można rozumieć przez tą uniwersalność?
    Niski punkt czerni i stabilność w szerokim zakresie regulacji jasności, przez co można używać w różnych warunkach oświetleniowych.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Zastanawiam się nad zakupem i1 w wersji z wszystkimi gratami, pracuje ostatnio w różnych miejscach a swojego monitora nie chce mi się targać. Teraz głupie pytanie - UV-cut czy zwykły?

Drugie głupie pytanie - często zmieniają się standardy w tego typu sprzęcie? Za 5 lat np nie okaże się że mogę sobie tą zabawkę przez okno wyrzucić bo nie będzie kompatybilna np z nowym oprogramowaniem?
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 22-01-2010 o 19:46

Strona 210 z 378 PierwszyPierwszy ... 110160200208209210211212220260310 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów