Tom01,
czy do kalibracji Eizo CE wystarczy X-Rite Eye-One Display LT czy konieczny jest raczej Xrite Gretagmacbeth EyeOne Display2 ( wiem, że pisałeś, że najlepszy byłby Spektrofotometr Xrite - ale na razie rozważam kolorymetry)?
Dzieki i pozdrawiam
Tom01,
czy do kalibracji Eizo CE wystarczy X-Rite Eye-One Display LT czy konieczny jest raczej Xrite Gretagmacbeth EyeOne Display2 ( wiem, że pisałeś, że najlepszy byłby Spektrofotometr Xrite - ale na razie rozważam kolorymetry)?
Dzieki i pozdrawiam
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tom01, dziękuję (czyli ColorNavigator).
ColorNavigator ma tablicę korekcji dla błędów odczytu kolorymetru I1 Display z monitora szerokogamutowego. Są to jednak wartości uśrednione, wiec przez rozrzut kalibracja nigdy nie będzie dokładna. Przy monitorze tej klasy głupio jest rozrzucać się na lewo i prawo setkami Kelwinów. Lepiej użyć spektrofotometru ColorMunki.
Wszędzie gdzie można kupić CG222W polecany jest kalibrator Eye-One Display LT.
Ja rozumiem, że jest tańszy i może dlatego też polecany, żeby klientów przyciągać. Nie wiem, nie znam się, ale to kwota tysiaka różnicy.
Jaka bedzie różnica po sklibrowaniu ColorMunki,a Eye-One Display LT i czy wogóle zauważalna, też nie wiem.
A może nie inwestować w kalibrator, tylko wypożyczyć?
Jaka jest częstotliwość kalibrowania? Jest to częsty zabieg czy raczej wystarcza na długo?
Może na pierwszy raz wypożyczyć a w między czasie uzbierać powoli na własny?
Nie ukrywam, że budżet muszę ograniczać bo jeszcze kompa tsza kupić.
Szczerze powiem, że niezła jazda z wyborem monitora.
W dalszym ciągu nie wiem jaki wybrać.
Nie miałem takiego problemu przy wyborze szkieł.
Jakoś łatwiej było podjąć decyzję i wydać podobne jak za CG222W i również wyższe kwoty.
Temat monitorów jest dla mnie tak samo nieznajomy i szeroki jak dobór odpowiednich komponentów do komputera, a również muszę kupić bo nie będę miał do czego podpiąć monitorka :-)
Może jeszcze podejdę do tematu od strony waruknów pracy przy tym sprzęcie, a mianowicie będzie on mi slużył w domu.
Czy wogóle taki CG222W ma duże wymagania odnośnie stanowiska w jakim będzie przebywał?
Każdemu polecającemu proponuję zmierzyć pkt bieli takiego monitora i zweryfikować z spektrofotometrem. Oczywiście nie wierzą. Ale jak odpalę laptoka i zrobię pomiar porównawczy kończy się zazwyczaj polecanie.
Jest to sensowna myśl.
Raz na kilka miesięcy max. Ustawiałem takie monitory nie dotykane od 3/4 roku i nie widziałem rozjazdów.
To b.uniwersalny sprzęt. Oczywiście stanowisko ma duży wpływ na jakość pracy, ale monitor w minimalnym stopniu dorzuca swoje ograniczenia. W przeciwieństwie na przykład do graficznych, które są wyjątkowo kapryśne i rzucają użytkownikowi kłody pod nogi.
Zastanawiam się nad zakupem i1 w wersji z wszystkimi gratami, pracuje ostatnio w różnych miejscach a swojego monitora nie chce mi się targać. Teraz głupie pytanie - UV-cut czy zwykły?
Drugie głupie pytanie - często zmieniają się standardy w tego typu sprzęcie? Za 5 lat np nie okaże się że mogę sobie tą zabawkę przez okno wyrzucić bo nie będzie kompatybilna np z nowym oprogramowaniem?
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 22-01-2010 o 19:46