Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jest to ciekawy monitorek i kilku poważnych color-geeków wypowiadało się o nim pozytywnie. Zaletą jest pierońsko szeroki gamut - na tą chwilę rekordowej objętości, dlatego monitor jest wybierany przez fotografów, którzy nie chcą uronić niczego z barw, które potencjalnie mógł zarejestrować ich aparat, pracują w ProPhoto itp. (wg. typologii ColorWiki - workflow input-centric).
Monitor wyposażony jest w matrycę H-IPS A-TW - rzadkość, bo obecnie producenci wycofali się ze stosowania polaryzatora A-TW z prozaicznego powodu - polaryzator A-TW działa tylko w poziomie, a wszystkie monitory mają pivot. Aby więc klienci, których najdzie na pracę w pozycji wertykalnej nie czuli się rozczarowani, dokonano eksterminacji polaryzatorów i obecnie czerń IPS-ów niezależnie od układu jest tak samo nędzna, co przynajmniej nie rodzi kontrowersji.
Co do wad Hapka, to nie ma on elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia i ogólenie trafiając się niezbyt równe egzemparze. Do tego soft do kalibracji jest podobno niezbyt dopracowany.
Witam. Mam male pytanko.
Przed bliskim zakupem monitora EIZO postanowilem zobaczyc jak w praktyce moj laptop wspolpracuje z zewnetrznym monitorem.
W sklepie podlaczylem go za pomoca DVI z kielbasa LG 23 calowa?
Widac bylo drone ukosne pasy (cienkie), szczegolnie widoczne w Windows Media Player przy pliku video.
O co kaman?
Dziekuje za porade.
Mam taką sytuację, padł mi monitor NEC 1990SXi. Monitor kwalifikuje się do wymiany, zasugerowałem serwisowi, że chętnie dopłaciłbym do czegoś lepszego, najlepiej 24 cale. Pytanie, jakiego Neca 24 calowego warto wybrać do powiedzmy 3500zł-3900zl ?
Ewentualnie 21 cali.
Zastosowania zarówno fotografia jak i ogólnie pojęta grafika.
Nie stać mnie na serię Spectra View, które z tego co widzę zaczynają się od około 5000-6000zł.
Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 21-01-2010 o 12:36
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-01-2010 o 12:37
A coś klasę wyżej nawet z 21 calowych? Znam wady 1990SXi nie były uciążliwe ale były widoczne. 19 cali to stanowczo za mało. Normalnie zakupiłbym Eizo ale w tej sytuacji nie mam takiej możliwości. Więc jeżeli będzie możliwość dopłaty do czegoś lepszego chętnie zdecydowałbym się.
Jaki model monitora 21 lub 24 calowego trochę wyższej klasy warto wziąć pod uwagę do tego typu zastosowań z podniesieniem odrobinę poprzeczki jakości względem 1990SXi ? W podanych granicach budżetowych w okolicach 3500zł-3800zł.
Uwzględniam model 2490WUXi2-BK, który z tego co czytam jest w praktyce większym bratem 1990SXi na poziomie cali w zasadzie czyli można założyć, że wystepują w nim te same problemy, które charakteryzują 1990SXi.
Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 21-01-2010 o 13:49
Nie ma możliwości, za niski budżet. Aby przesiąść się na lepszy w tej samej grupie zastosowań trzeba ok 5-5,5 tys zł na Eizo SX2462W lub Nec 2690WUXi2. Ewentualnie nieco inny w własnościach, ale lepszej jakości ogólnej Eizo CG222W za ok 4,5 tys zł.
Dokładnie tak jest. Właśnie dlatego nie lubię 2490.
Tom01 jeszcze jedno drobne pytanie.
Który spośród 21 calowych Neców odpowiada 2490WUXi2 ? I czy jest on niżej czy wyżej czy też na równi pod kątem specyfikacji i jakości do wspomnianych przeze mnie zastosowań. Chodzi mi o to, że w przypadku 21 calowego nie chciałbym zejść niżej niż 1990SXi czy też niżej niż 2490WUXi2 pod kątem jego jakości.
poczytałem trochę ten watek i mam większy mętlik w głowieJestem na etapie kupna monitora. Od kilku dni czytam, porównuje różne opcje. Na liście mam na razie:
Eizo S2243W - 22" http://shop.colourconfidence.com/pro...774&xSec=10273
Eizo S2233W - 22" - http://shop.colourconfidence.com/pro...751&xSec=10427
NEC MultiSync EA231WMi 23" http://www.pcbuyit.co.uk/product_inf...roducts_id=923
Ograniczenia budżetowe nie pozwalają kupić Nec 2490. Czy ktoś z was mógłby doradzić, która z powyższych opcji jest godna uwagi i dlaczego. Oczywiście propozycje innych monitorów w podobnym przedziale cenowym bardzo mile widziane.