Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Co do tej gammy rozumiem można go skalibrować. W przypadku gdy będe pracował (czyli ok. 80% wykorzystania monitora) nie zależy mi na super jakości kolorów gdyż grafikiem nie jestem. Jedynie na wyrazistości textu, przestrzeni roboczej.
Mam nadzieje, że da się go ściemnić do takiego poziomu żebym nie musial w okularach słonecznych siedziec
Co do kalibracji jakiś pomysł żeby ustawić go w miare sensownie optymalnie na "oko"?
Ściągniecie profilu kolorów z internetu i ustawienie np na takie same wartości podświetlenia i wszystkiego jak u kogos innego po skalibrowaniu da efekty pozytywne czy raczej nie ma żadnych szans?
Ostatnio edytowane przez tom170 ; 10-12-2009 o 13:37
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Można, teoretycznie. W praktyce bardzo mocno trzeba krzywić*kartę, co nie daje dobrych efektów. Krzywe korekcji gorsze są tylko na laptopach.
Może mi Pan odpowiedzieć dlaczego kiedy padnie jakakolwiek teza dotycząca minimalnego akceptowalnego poziomu jakości, za chwilę pojawiają się odpowiedzi o przesadzaniu w stronę niepotrzebnej "super jakości", "mercedesach" itp?
Nie da się. Minimum to 120-150 nitów a rozsądna charakterystyka jasności jest przy 200 nitach.
Na oko w ogóle to nie jest możliwe.
Rozumiem, że pracuje Pan na monitorach Eizo profesjonalnych do zastosowań graficznych. Każdy ma swoje potrzeby ja przedstawiłem je na początku w zastosowaniach. Przypomnę :
- 60% to praca przy komputerze 8-10h dziennie
- 20% - filmy/rozrywka/przegladanie web
- 10% gry
- 10% obróbka zdjęć
Obecnie posiadam samsunga 930BF na matrycy TN kosztował również ok. 2000zł ale sporo czasu temu. Ten wydaje mi się być jak niebo a ziemia do mojego staruszka.
Czytałem różne opinie ludzi w internecie i właśnie większość była zafascynowana i potwierdzali dobra jakość obrazu / dobre kolory (jak na ten zakres cenowy). Monitor uznawali za mid-level a nie profesjonalny więc raczej porównywanie do eizo, którego najtańsze modele są o 1000-1500zł droższe jest troche nie na miejscu. Ponieważ ten dell to raczej taki multimedialny monitor a nie typowo graficzny.
Sformuluje zatem pytanie inaczej.
Czy wybór monitora dell 2408 jest błędem do powyzszych zastosowań?
Jaki monitor by Pan polecił z parametrami : 24" 1900x1200, względnie dobry czas reakcji, do 2500zł ?
Widziałem testy w których twierdzą, że przy 100cd / 200cd zachowuje temp barwową ok 6500 po kalibracji. A 100cd to chyba nie aż taka duża jasność?
Źródla tutaj np a można znaleść sporo więcej:
http://monitortest.blogspot.com/
Pozdrawiam i oczekuję na fachową odpowiedź. Jeśli można to poproszę o nieco dokładniejsze tłumaczenie gdyż narazie odczuwam, że chyba źle wybrałem a na coś lepszego mimo, że miałbym środki to chyba nie jest mi potrzebne kolega ma samsunga 2494HM na matrycy TN i liczę szczerze na to, że ten Dell będzie mial lepsze kolory i kąty widzenia to napewno.
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Żadnego nie polecę. Nie ma rozsądnej jakości uniwersalnych 24" za te pieniądze.
Ja też widziałem testy. W większości, ich autorzy nie mają bladego pojęcia o czym piszą. Po "ucięciu" matrycy owszem, będzie ciemniejszy. Tylko co się dzieje z detalami w światłach?
Wady monitora już Pan miał opisane. Jak na złość rzutują one na zły komfort patrzenia w Pana głównych zastosowaniach. Jest rażący, męczący. Ja wybierałbym na Pana miejscu mniejszy ale lepszy.
Czy po tymi względami 2490WUXi2 będzie ok?
Właśnie zauważyłem, że monitory lepszej półki jakoś "mniej świecą" w sensie nie drażnią tak oka.
Czym to jest spowodowane skoro podczas kalibracji oprogramowanie każe ustawić jasność na zadaną wartość 100-120(recomended).
Wydawało mi się, że w takiej sytuacji każdy monitor świecił będzie tak samo a z tego co czytam jestem w błędzie.
Czy Panowie mogliby to po "Polskiemu" wytłumaczyć![]()
5D + L
2490WUXi2 to monitor graficzny, inna półka zatem.
Przy sprzęcie dedykowanym do pracy foto lub graficznej producent wie, że biel monitora ma być bielą papieru w nie wypalać oczu.
Nece na IPS mają wysoki punktu czerni i niską kontrastowość. Takie monitory muszą być użytkowane w lepszych warunkach oświetleniowych, kiedy to siłą rzeczy ich biel mniej razi. Przy zastosowaniach uniwersalnych należy szukać monitorów które mogą dać dobrą liniowość i sensowny punkt czerni przy 80 nitach lub mniej.