Strona 189 z 303 PierwszyPierwszy ... 89139179187188189190191199239289 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 881 do 1 890 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Mam pytanie nie do końca fotograficzne, ale co mi zależy - zadam

Potrzebuję kupić monitor rodzicom, więc jakiś na TN. Zastosowanie to Internet, Word i Pasjans głównie. Więc nie ma sensu na nic więcej.

Pytanie mam tylko takie, chciałem kupić jakiś 22 calowy, karta graficzne w komputerze rodziców ma wyjście tylko D-SUB. Widziałem jakiś tam "przyzwoity" Samsung w full hd, ktory ma tylko wejscie analogowe.

I teraz pytanie takie - czy jeżeli taki monitor ma tylko analogowe wejscie to czy bedzie efekt nieostrości obrazu jaki czasami towarzyszy monitorom podłączonym analogowo? Właściwie to dlaczego to występuje? Za duża rozdzielczość? Dawniej większość połączeń było analogowych w dobie paneli LCD 15-19 calowych i nikt nie narzekał na ostrość.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trzeszcz6 Zobacz posta
    Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanienczy wystarczy ten monitor (S2233WE) bedzie wystarczajacy do obrobki zdjec?
    Z gory dziekuje za odpowiedz, Bartek
    Pytanie czego oczekujesz. Ale idę o zakład, że spokojnie Ci wystarczy
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 02-07-2010 o 23:39 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar matefusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Mam pytanie nie do końca fotograficzne, ale co mi zależy - zadam

Potrzebuję kupić monitor rodzicom, więc jakiś na TN. Zastosowanie to Internet, Word i Pasjans głównie. Więc nie ma sensu na nic więcej.

Pytanie mam tylko takie, chciałem kupić jakiś 22 calowy, karta graficzne w komputerze rodziców ma wyjście tylko D-SUB. Widziałem jakiś tam "przyzwoity" Samsung w full hd, ktory ma tylko wejscie analogowe.

I teraz pytanie takie - czy jeżeli taki monitor ma tylko analogowe wejscie to czy bedzie efekt nieostrości obrazu jaki czasami towarzyszy monitorom podłączonym analogowo? Właściwie to dlaczego to występuje? Za duża rozdzielczość? Dawniej większość połączeń było analogowych w dobie paneli LCD 15-19 calowych i nikt nie narzekał na ostrość.
    Wydaje mi się, że rodzicie nie zauważą różnicy podczas używania internetu, office'a i pasjansa Także kupuj śmiało :>

Wystarczy wtedy dobrze kolorki ustawić (aby nie waliły po oczach) i tyle

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    wydaje mi sie ze analogowe złącze może mieć po prostu mniejszą przepustowość

cyfrowe ma więcej pinów wiec i więcej sygnału przechodzi + piny na kontrole etc jak to cyfra

Ja bym jednak zainwestował w kartę z wejściem cyf. w blaszakach to nie problem byle by działał i miał wyjście dvi, a oczy juz tak sie nie meczą z tej nie ostrości

ale nie spodziewaj sie wielkiego skoku podłączałem 19 przez d-sub i było naprawdę całkiem ok

no ale twoja decyzja, pozd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    wydaje mi sie ze analogowe złącze może mieć po prostu mniejszą przepustowość

cyfrowe ma więcej pinów wiec i więcej sygnału przechodzi + piny na kontrole etc jak to cyfra
    ilośc pinow okresla przepustowosc ? czy to znaczy ze usb i sata maja mniejsza przepustowosc niz serial ->rs-232 db9 bo tylko 6-8 pinow ?

straty jakosci obrazu nastepowaly w wyniku konwersji D/A i A/D pomiedzy karta graficzna a monitorem (dodatkowo sygnal przesyalany analogowo kablami różnej jakości narażony byl na zakocenia). Poza tym DVI to nie tylko cyfra ->link

@allxages
    przy rozdzielczosci 1920x1200 i jakiejś 24' iiyam-ie nie widzialem większej róznicy pod Word-em czy Internetem.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    czy to znaczy ze usb i sata maja mniejsza przepustowosc niz serial ->rs-232 db9 bo tylko 6-8 pinow ?
    usb i rs232 to zupełnie inna technologia inny algorytm inne taktowanie
    mozna z samego złoncza rs232 wycisnać znacznie wiecej ale po co?

skoro to stary pomysł, nie lepiej zaprojektować od nowa złoncza by one był mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne a piny chyba wszyscy wiemy ze potrafią sie połamac, pozatym produkcjia usb jest znacznie ekonomicznie tansza, 3 element to minaturyzacja pendriva na rs232

chociaż podobny pomysł działą karty CF (ale tam pogiać piny to trzeba sie postarac bo sa szyny na slotach) ale i sporo tansze SD blisze USB

wez takie usb połam lub mechanicznie zepsuj
    dalej chyba zbedny komatarz zeby nie było offtopowo

zchecia bym zobaczył różnice pomiedzy dvi a dsub na lcd przy 19, 22, 24
    jesli ma ktos z tych monitorów przepuści sygnał przez chocby złczke dsub-dvi,
    jeszcze tylko prywatny server na kilka cropowanych jpg

pozd.

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    usb i rs232 to zupełnie inna technologia inny algorytm inne taktowanie
    mozna z samego złoncza rs232 wycisnać znacznie wiecej ale po co?

skoro to stary pomysł, nie lepiej zaprojektować od nowa złoncza by one był mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne a piny chyba wszyscy wiemy ze potrafią sie połamac, pozatym produkcjia usb jest znacznie ekonomicznie tansza, 3 element to minaturyzacja pendriva na rs232

chociaż podobny pomysł działą karty CF (ale tam pogiać piny to trzeba sie postarac bo sa szyny na slotach) ale i sporo tansze SD blisze USB

wez takie usb połam lub mechanicznie zepsuj
    dalej chyba zbedny komatarz zeby nie było offtopowo

zchecia bym zobaczył różnice pomiedzy dvi a dsub na lcd przy 19, 22, 24
    jesli ma ktos z tych monitorów przepuści sygnał przez chocby złczke dsub-dvi,
    jeszcze tylko prywatny server na kilka cropowanych jpg

pozd.

W dvi/hdmi (jeden kij) dane lecą cyfrowo pixel do pixela,
    W DSUB dane lecą analogowo i leci tak jakby cały obraz, a dopiero monitor stara się wpasować cały obraz na poszczególne pixele. Stad np na starych monitorach LCD, ze względu na słabe dopasowania obrazu do matrycy zdarzały się sytuacje gdy np 1pixelowa linia była rozłożona i interpolowana na 2 sąsiadujące pixele (mimo identycznej rozdzielczości obrazu i matrycy).
    Zauważcie, że gdy podłączacie do LCD obraz po DSUB w menu macie opcje regulacji obrazu (przesuniecia, wybrzuszenie, rozciągnięcie) bo być może monitor zle dopasował obraz i użytkownik może to poprawić.
    W DVI/HDMI takie coś się nie zdarza, więc na tym samym monitorze, po podłączeniu po DVI opcje w menu znikają
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

No ja podłaczałem kilka modeli Eizo 24" i 22" do laptopa po d-sub i ostro nie było. No nic, pewnie dokupię kartę graficzną jak będzie problem. Może i oni różnicy nie zauważą, ale nie chciałbym żeby oczy się bardziej im męczyły.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

może to głupi pomysł ale jestem ciekaw jaki jest przeskok przy podłączaniu przez dsub i dvi
    przy 19", 22", 24"
    kilka po 2 cropy z kazdego rozmiaru, kto ma taką możliwość niech wrzuci nie obcinając na rozdziałce i wrzuci na jakis serwer

to tak dla potomnych, pozd

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam prośbę do używających linuxa..
    wie ktoś jak w ubuntu ustawić profil monitora?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    mam prośbę do używających linuxa..
    wie ktoś jak w ubuntu ustawić profil monitora?
    xcalib -v profil

Strona 189 z 303 PierwszyPierwszy ... 89139179187188189190191199239289 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów