A ja dalej przynudzam, i prosze o opinię..
Dzięki Waszej pomocy wytypowałem do zakupu NEC2490, ale interesuje mnie Wasza opinia o 21" Nec 2190UXp - czy to ta sama klasa sprzetu, czy wyżej...
wysokość ekranu podobna, lecz proporcje 3/4, palety mogę wyeksportować na jakiś tani panel, gdyby miał to być lepszy monitor - wziął bym pod uwagę takie rozwiązanie...
prosze o poradę
Mirek
CANON...
Mam pytanie do czornyj w poście 1330 pisałeś o CG210 i CG222w. Przy obróbce monitor mam zawsze na wprost. Czy wtedy ta gorsza charakterystyka kąta widzenia sprawia jakiś problem ?
W jakim sensie NEC 2690wxi jest alternatywą, czy także w kwestii oddania kolorów, o czerni pisałeś wiem. W niektórych wypowiedziach jakie spotkałem w necie, jakość podświetlenia tego monitora może sprawiać problemy. I co z kalibracją tego monitora poprzez ColorMunki ?
Z niecierpliwością a czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Czy opinie na temat jakości odwzorowania barw, podświetlenia w NEC 2690WUXi można bezpośrednio odnieść do NEC 2690WUXi2 ?
Gorsza charakterystyka kątowa matryc PVA ma marginalne znaczenie przy relatywnie niewielkich monitorach jak CG222W, choć po bokach jest już widoczny minimalny odjazd. Zaczyna to bardziej dawać w kość kiedy pracujemy na dwa monitory, lub powierzchnia ekranu jest duża (np. ze 30").
2690WUXi2 jest interesującą alternatywą dla CG222W - ma wyższą rozdzielczość, większy gamut, jest większy, ma matrycę H-IPS, elektroniczną kompensację podświetlenia. Czerń z uwagi na brak polaryzatora jest fatalna - srebrzenie jest ewidentne - natomiast w przeciwieństwie do wcześniejszych matryc H-IPS A-TW nie widać wpływu polaryzatora na barwy (zafarbów), charakter srebrzenia jest b. neutralny i jeśli tylko się z nim pogodzimy, to nie przeszkadza w pracy.
Jakość podświetlenia w testowanych przeze mnie egzemplarzach (z włączoną elektroniczną kompensacją) była na poziomie paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - dE(76)<3
Kalibracja za pomocą ColorMunki i profilera Spectraview II nie stanowi problemu.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-11-2009 o 23:37
Łyżka dziegciu:
2490/2690 mają bardzo wysoki punkt czerni, właściwy monitorom graficznym. Uzyskanie względnie komfortowej czerń wymaga silnego oświetlenia miejsca pracy. Przy niskich poziomach jasności w pomieszczeniu, czerń zaczyna świecić. Z uwagi na wielkość ekranu i duże różnice kątów do przeciwległych narożników względem oka dominującego, czarny ekran zaczyna świecić w placki. Obniżenie mocy podświetlenia powoduje duży spadek kontrastowości obrazu. Sprawę pogarsza włączenie kompensacji nierówności, wówczas kontrastowość obrazu poleci bez problemu poniżej 180:1.
Reasumując, są to monitory zawodowe, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska. Kluczem przy decyzji dotyczącej zakupu jest przeanalizowanie warunków gdzie będzie docelowo pracował. Inaczej można przedobrzyć.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dziękuję za wypowiedzi/opinie.
Środowisko pracy ze stabilnymi i kontrolowanymi warunkami oświetlenia dla monitora i odpowiednie oświetlenie do kontroli/prezentacji wydruku, to jest dla mnie teraz po tych wszystkich poszukiwaniach i rozważaniach, oczywiste.
Nec 2690WUXi2 w takich warunkach może spełniłby moje oczekiweania, ale brak legalnej drogi nabycia SpctraView II a co za tym idzie braku kalibracji sprzętowej ustawia ten monitor w klasie zwykłych niekalibrowanych.
Obecnie pracuję na dwu monitorach, na pierwszym obrabiany obraz, na drugim suwaki itd. W trybie DualView gdy rozdzielczości nie zgadzają się na żadnym boku powstaje problem gubienia obszaru.
GC222W ma rozdzielczość 1680x1050 co stwarza w/w problemy w środowisku wielomonitorowym.
CG210N wypadł już ze stron EIZO, więc sądzę że jest już nie produkowany.
Konkluzja:
Nadal nie wiem co kupić. Wracam do poszukiwań.
.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=9
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-11-2009 o 15:28 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
przymierzałem się do nowego monitora, poszukałem troche po necie i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item809636490.html
znalazłem dużo pochlebnych opinii jak również testów matryc używanych w laptopach korzystających z podświetlenia LED ale wole dopytać się znawców tematu. Laptopa chciałbym używać również do obróbki zdjęć, dlatego zależy mi na dobrej matrycy.
Proszę o opinie, może któryś z zacnych forumowiczów posiada laptop z tego typu matrycą lub miał styczność.
Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
www.fotopalmer.pl