Strona 180 z 303 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 791 do 1 800 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawiam się nad modelem EIZO S2243 WH i mam pytanko.

Czy będzie odpowiedni do obróbki zdjęć oraz grafiki (z reguły duże pliki, dlatego zależy mi na rozdzielczości)

Poza tym, czym się różni S2243 WE od WH, albo co oznaczają skróty GY i BK?

Pozdrawiam.

Ps. Z tego co wyczytałem to oba z tych monitorów nie mają złącza HDMI, czy nie będzie utraty jakości przy stosowaniu przejściówki HDMI>DVI?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Czy będzie odpowiedni do obróbki zdjęć oraz grafiki (z reguły duże pliki, dlatego zależy mi na rozdzielczości)
    Amatorsko jak najbardziej.

Poza tym, czym się różni S2243 WE od WH, albo co oznaczają skróty GY i BK?
    H, E - podstawka
    GY, BK - kolor obudowy

Ps. Z tego co wyczytałem to oba z tych monitorów nie mają złącza HDMI, czy nie będzie utraty jakości przy stosowaniu przejściówki HDMI>DVI?
    Ale mają DVI a to jest to samo co HDMI, tylko inny wygląd wtyku. Przejściówki są łatwo dostępne i kosztują grosze.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam dylemat - sprofilowałem dziś mojego HP LP2475 Spyderem 3 i profil kolorystyczny utworzony przez te urządzenie jest bardzo ciepły. Nie wiem czy jest dobry. Jakieś to oprogramowanie dołączone do Spydera było bardzo ubogie - polegało to na przyłożeniu kalibratora bez mozliwości ustawienie gamma czy wb. Nie wiem co mam zrobić. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam tylko że poprzednio miałem profil z netu o którym pisze Piotrr - ten był ponoć wykonany Spyderem Elite i do pliku icc dołączona zrzut ekranu z programu do kalibracji i tam były opce ustawienia wb oraz gamma.
    Ostatnio edytowane przez Pawel_G ; 28-04-2010 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ile razy wałkowano na tym forum i innych, że Spyderem 3 to można co najwyżej rzucać w dal.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ile razy wałkowano na tym forum i innych, że Spyderem 3 to można co najwyżej rzucać w dal.
    Taki miałem akurat dostępny. Widzę że popełniłem jedną gafę - w ustawieniach monitora nie ustawiłem wb na 6500 K. Dziś ponowię kalibrację.
    Jak ustawić jasność oraz co ważniejsze kontrast?
    Muszę dać sobie radę narazie z profilem na Spyderze a potem będe szukał kogoś ze spektrofotometrem.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    w ustawieniach monitora nie ustawiłem wb na 6500 K. (...) Jak ustawić jasność oraz co ważniejsze kontrast?
    Regulacja w OSD monitora zda się psu na budę bo wyskalowanie regulatora w tym modelu jest niedokładne i wymaga sporych korekt ręcznych. Jaskrawość trzeba ustawić tak aby monitor symulował kartkę papieru. Kontrast na wartość fabryczną i nie dotykać. Profil proponuję podłożyć fabryczny i nie kombinować.

Domyślnie

Tom01 powiedz mi coś o Lafocie LMC 03 bo mogę za nieduże pieniążki wyrwać od kolegi .Jak do tej pory monitory kalibrował mi kumpel XRajtem , ale nie mam teraz dużo kasy sezon się zaczyna.
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Tom01 powiedz mi coś o Lafocie LMC 03 bo mogę za nieduże pieniążki wyrwać od kolegi .Jak do tej pory monitory kalibrował mi kumpel XRajtem , ale nie mam teraz dużo kasy sezon się zaczyna.
    To już temat zamknięty. Producent nie rozwija produktu (sterowniki tylko do XP), nie jest jasna przyszłość Lafota. Ogólnie do normalnogamutowych Eizo jest idealny.

Domyślnie

Wielkie dzięki , trza doskładać na coś lepszego najwyższy czas.
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Właśnie tu jest problem - przejrzałem płytę z oprogramowaniem dołączonym do monitora i nie ma tam profili producenta. Jest jedynie programik HP Display Asistent który pozwala stworzyć profil na oko korygując jasność kolory i kontrast.

Strona 180 z 303 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów