Strona 176 z 378 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226276 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 751 do 1 760 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Dopiero zaczyna Awatar ghart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie, nie wystarczy. Metody wizualne co najwyżej pozwalają na ustawienie jaskrawości, co zresztą nie jest niczym nadzwyczajnym.
    To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghart Zobacz posta
    To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX?
    Proszę wrócić kilka postów wyżej i przeczytać ze zrozumieniem. NIE MA prostej ani taniej metody na optymalne ustawienie takiego monitora.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar ghart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę wrócić kilka postów wyżej i przeczytać ze zrozumieniem. NIE MA prostej ani taniej metody na optymalne ustawienie takiego monitora.
    Czytałem posty wcześniej i rozumiem iż takiej metody nie ma do optymalnego ustawienia tego monitora.
    Ja nie potrzebuję optymalnego ustawienia, ale podstawowego
    i tak jak już wcześniej cytowałem, sugerowałem się wypowiedzią:
    Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy.
    i nie chodzi mi o to coś więcej,
    lecz tylko informacja jak ustawić poprawnie kontrast, jasność i saturację
    (nie "na oko"), aby kolory nie były tak przekontrastowane i przejaskrawione
    (może coś ustawiam nie tak?)
    Jeżeli nie można tego uzyskać bez sprzętu 2x droższego od monitora to
    pozostawiam bez komentarza.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghart Zobacz posta
    Czytałem posty wcześniej i rozumiem iż takiej metody nie ma do optymalnego ustawienia tego monitora.
    Ja nie potrzebuję optymalnego ustawienia, ale podstawowego
    W skład każdej czynności regulacji monitora wchodzi m.in. temperatura barwowa. Niestety jak wielokrotnie pisano na tym forum, nie ma na to prostej metody na monitorze szerokogamutowym. Jeśli budżet nie przewiduje zakupu czujnika z odpowiednim oprogramowaniem, kosztującego ok 3,5 tys zł, trzeba się zwrócić do kogoś kto takowy ma.

Oczywiście można wyjąć z pudełka i pracować, ale rozrzut fabryczny powoduje widoczne odchyłki temperatury oraz do opanowania szerszego gamutu potrzebny jest profil.

szamac_
    Guest

Domyślnie

ok, moze ktos ma samsunga xl 20.1" ? LED ? jak tak to moglby sie podzielic swoimi wrazeniami. pozdrawiam

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szamac_ Zobacz posta
    ok, moze ktos ma samsunga xl 20.1" ? LED ? jak tak to moglby sie podzielic swoimi wrazeniami. pozdrawiam
    Niewypał. Za drogi dla amatora, za kiepski dla zawodowca. Były już podobne dziwolągi, np Iiyama serii H.

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Witajcie
    po (jednak dosyć pobieżnej) lekturze tego wątku wytypowałem dwa monitory, które, jak mi się wydaje są "godne" mojego zainteresowania - EIZO 2243 oraz NEC 2490 WUXI - bardzo prosze o wypowiedź, który z nich będzie lepszy do obróbki fotografii (śluby), ewentualnie prosze o inne typy w tym przedziale cenowym. Dosyć istotne jest to, że z tego co widzę, sam za kalibrację się brać nie będę, więc musze kupić skalibrowany, bądź korzystać z pomocy "jakiejś" firmy w okolicy, więc musi dać się go w miarę prosto kalibrować
    Dla informacji - obrabiam oczywiście rawy, a odbitki zlecam na FUJI Frotier, która nie ma profili, tylko jest ustawiona pod sRGB
    Mam jeszcze jedno pytanie - czym i jak oświetlic prawidłowo stanowisko do obróbki (jaka żarówka/świetlówka...?)
    Będę wdzięczny za odpowiedź
    CANON...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do ślubniaków obrabianych pod kątem odbitek mokrych zalecam sprzętowo skalibrowany panelik NEC 2490WUXi2.

Najlepszym oświetleniem są halogeny Solux daylight 4700K, lub świetlówki ottlight - do kupienia w cyfrowaciemnia.pl, lub świetlówki liniowe Philips Graphica Pro TL-D 950.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Do ślubniaków obrabianych pod kątem odbitek mokrych zalecam sprzętowo skalibrowany panelik NEC 2490WUXi2.
    Czy ten monitorek da się kalibrować I1D2
    5D + L

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Czy ten monitorek da się kalibrować I1D2
    Jak wszystkie LCD o normalnym gamucie.

Strona 176 z 378 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226276 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów