To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX?
To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Czytałem posty wcześniej i rozumiem iż takiej metody nie ma do optymalnego ustawienia tego monitora.
Ja nie potrzebuję optymalnego ustawienia, ale podstawowego
i tak jak już wcześniej cytowałem, sugerowałem się wypowiedzią:
i nie chodzi mi o to coś więcej,Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy.
lecz tylko informacja jak ustawić poprawnie kontrast, jasność i saturację
(nie "na oko"), aby kolory nie były tak przekontrastowane i przejaskrawione
(może coś ustawiam nie tak?)
Jeżeli nie można tego uzyskać bez sprzętu 2x droższego od monitora to
pozostawiam bez komentarza.
W skład każdej czynności regulacji monitora wchodzi m.in. temperatura barwowa. Niestety jak wielokrotnie pisano na tym forum, nie ma na to prostej metody na monitorze szerokogamutowym. Jeśli budżet nie przewiduje zakupu czujnika z odpowiednim oprogramowaniem, kosztującego ok 3,5 tys zł, trzeba się zwrócić do kogoś kto takowy ma.
Oczywiście można wyjąć z pudełka i pracować, ale rozrzut fabryczny powoduje widoczne odchyłki temperatury oraz do opanowania szerszego gamutu potrzebny jest profil.
ok, moze ktos ma samsunga xl 20.1" ? LED ? jak tak to moglby sie podzielic swoimi wrazeniami. pozdrawiam
Witajcie
po (jednak dosyć pobieżnej) lekturze tego wątku wytypowałem dwa monitory, które, jak mi się wydaje są "godne" mojego zainteresowania - EIZO 2243 oraz NEC 2490 WUXI - bardzo prosze o wypowiedź, który z nich będzie lepszy do obróbki fotografii (śluby), ewentualnie prosze o inne typy w tym przedziale cenowym. Dosyć istotne jest to, że z tego co widzę, sam za kalibrację się brać nie będę, więc musze kupić skalibrowany, bądź korzystać z pomocy "jakiejś" firmy w okolicy, więc musi dać się go w miarę prosto kalibrować
Dla informacji - obrabiam oczywiście rawy, a odbitki zlecam na FUJI Frotier, która nie ma profili, tylko jest ustawiona pod sRGB
Mam jeszcze jedno pytanie - czym i jak oświetlic prawidłowo stanowisko do obróbki (jaka żarówka/świetlówka...?)
Będę wdzięczny za odpowiedź![]()
CANON...
Do ślubniaków obrabianych pod kątem odbitek mokrych zalecam sprzętowo skalibrowany panelik NEC 2490WUXi2.
Najlepszym oświetleniem są halogeny Solux daylight 4700K, lub świetlówki ottlight - do kupienia w cyfrowaciemnia.pl, lub świetlówki liniowe Philips Graphica Pro TL-D 950.