Witam,
To mój pierwszy post w tym wątku ale starałem się dokładnie watek przeczytać mam nadzieję że nie będę zaśmiecał.
Jestem użytkownikiem CRT 19" Vision Master Pro 455 ale od jakiegoś czasu odchodzi on do krainy wiecznego obrazu.
Pozostała mi jak rozumiem po przeczytaniu wątku przesiadka na LCD (zakładam wykorzystanie w celu obróbki amatorskiej zdjęć i z konieczności aplikacje biurowe plus rozrywka rozumiana jako statyczne gry córki).
Ze względów nisko budżetowych mój wybór padł na NEC P221W.
Zakładam za jakieś pół roku nabędę (za wielką wodą) komplet SVII i małpeczkę do kalibracji tego monitora.
Pytanie czy taki wybór ma sens, czy jest jakiś lepszy wybór w podobnym budżecie?
Czy jest w Warszawie jakiś polecany sprzedawca który handluje tymi monitorami i który przede wszystkim sprzedałby taki monitor skalibrowany (spektrofotometrem)?
Znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/item793688857_nec_...sklep_wwa.html i z tego co przeczytałem w tym wątku jest mało prawdopodobne aby prawidłowo skalibrować szeroko gamutowy monitor kolorymetrem który mają w tym sklepie.
Kolejne pytania:
Czy monitor kalibruje się dla obydwu wejść oddzielnie czy nie?
Jakimi wejściami warto przyłączyć monitor (jest zalecane DVI jeśli nie występują specjalne warunki i chciałbym potwierdzić czy tu nie występują), pracuje na dwóch komputerach laptop z wyjściem D-SUB (tu nie mam wyboru) chyba że, jeśli to ma sens nabędę dock z DVI (30 zł na Allegro) i Stary stacjonarny z jeszcze starszym Matroxem G550 z wyjściami D-SUB i DVI (to chyba były początki DVI), a jest jeszcze macbook żony (z grafika Intela) z D-SUB i DVI (przez mini display port)?
Czy dla każdego komputera powinienem stworzyć oddzielny profil?
Czy monitor da się użyć do aplikacji biurowych i jakiejś rozrywki bez oczopląsu związanego z szerokim gamutem (w sensie ma możliwość szybkiego przełączenia w tryb pseudo SRGB który, będzie lepiej wyglądał dla tych aplikacji)?
Jeśli to możliwe prosiłabym o opinie użytkowników NEC P221W na jego temat bo, z tego co widziałem kilku tu takich jest?
Mam nadzieje iż, nie powtórzyłem zbyt wielu pytań jeśli tak to proszę o przykładne ukaranie i przepraszam.
Pozdrawiam