Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tom01 czy model Foris FX2431 to jest odpowiednik nieprodukowanego już FlexScan HD2442W?
Który z modeli: Foris FX2431 czy S2433W wypada lepiej jeśli chodzi o zastosowania ogólne oraz reprodukcję barw?
Ostatnio edytowane przez andrzej71 ; 08-03-2010 o 00:51
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Temat produktów firmy apple cyklicznie powraca - bądź tu,
bądź w wątku o wyborze komputera.
We wcześniejszych postach dzieliliście się Panowie
swoimi opiniami o modelach: 20calowym (TN) oraz 24 calowym imacu z różnymi typami matrycy (TN - IPS, pva?).
Nowy imac ma IPS, podświetlany technologią led...
wszytko prezentuje się na pierwszy rzut oka znakomicie - choć brakuje mi informacji
m. in. o przetwarzaniu kolorów:8 / 10 bit? oraz czy apple stosuje 1 dedykowany, konkretny typ matrycy (nie jak w przypadku modelu 20calowego)
Podsumowując:
Skoro i na sprzęcie apple czasem również pracują fotografowie![]()
zaświtała więc i mi taka myśl czy się nie skusić na nowego maka (wybieram pomiędzy
panelem eizo z serii s napędzanym pecetem/laptopem nie apple a imakiem 21.5
w wersji podstawowej) - czy nowy imac ze swoim panelem sobie poradzi z edycją ps/lightroom.
sprzętowo jestem pewnien- ale wyświetlacz?
Czy mądrzej rozważyć zakup miniaca w towarzystwie eizo s?
weź pod uwagę że te matryce imaca są szklane - zatem najpierw odpowiedz sobie na pytanie jak pracowałoby ci się przed takim lustrem - ja właśnie z tego powodu nie kupiłem tego kompa
pozdrawiam
Tomek
Podlacze sie pod "macowy" watek. Kilka tygodni temu toczylem dyskusje z kolega na temat upgrade'u komputera z budzetem w granicach 1000 funtow: dobry PC + monitor czy raczej iMac. Postawilerm na PC i kupilem Della z quad corem i7 (450£) co zostawia mnie z budzetem 550£ na zakup monitora. Czytajac wasze opinie o nowych iMacach zastanawiam sie nad sensem jego argumentow, ze jakoby kupujac produkt Apple swietny monitor dostaje juz w zestawie. Rozumiem wydac 1000£ na iMaca i miec spokoj z monitore, ale wydac taka kase i kupowac dodatkowy monitor do foto do dla mnie za wielkie obciazenie budzetu. No chyba ze sprawa siega glebiej niz tylko monitor i ktos po prostu "musi" miec iMaca.
I cyfra i analog...
Nowe imacze mają matryce LG-Philips H-IPS, podświetlane pseudobiałymi LED. Wersja 27" mrugała i dostawała żółtaczki, Apple wypuścił na tą okazję update firmware'u i oferował na zachodzie cashback za "straty moralne". Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala. Nie ma w tych panelach nic wybitnego, poza przepięknym wyglądem i niskim zużyciem energii.
"Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala." Ech - szkoda- gdyby wyświetlacz eizo zamknięto w puszkę imaca to by była dopiero gratka. dziękuję za opinie.
Podobnie, jak Ty zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale obawiam się, że mac mini to za słaba konfiguracja pod 5DII. W tej chwili MacBook Pro 2,2 /4GB ram przymula na Bridge CS4, ale na DPP jest całkiem ok.
Ewentualnie Mac Mini Server z dyskami w RAID 0, może być ok