Bogiem a prawdą to nawet z Color Munki nie jest za różowo, bo sam spektrofotometr jest świetny, ale jego oprogramowanie jest do d... - dlaczegoś nie umożliwia ręcznej kalibracji punktu bieli. Doskonały rezultat udało mi się osiągnąć dopiero wtedy, gdy skalibrowałem ręcznie punkt bieli spektrofotometrem i1pro, a następnie zdjąłem profil ColorMunki (pomiary wykonał wzorcowo). Tak więc potrzebny jest ColorMunki i oprogramowanie basICColor (99 euro) do profilowania monitorów, które jednak narazie jeszcze nie wspiera ColorMunki (!!!), więc trzeba czekać aż zacznie, lub ew. kupić i1pro, lub ColorMunki i Eizo CG243W, którego kolor ColorNavigator na szczęście ma już wsparcie dla małpy... Jednym słowem idzie ocipieć.
Podsumowywując - jeśli ktoś obecnie myśli o sensownej kalibracji monitora szerokogamutowego, to czeka go sporo wydatków.
Trybów "pseudo sRGB" w monitorach szerokogamutowych nie polecam, szczególnie w panelach klasy S2233W czy P221W (posteryzacja, a przy tym mała skuteczność).
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-10-2009 o 11:13
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Witam,
Szybkie pytanie. Planuję zamienić mojego Eizo S2233W na Neca 2690, jednak nie wiem, którą wersję kupić, 1 czy 2 (o ile 1 jest jeszcze dostępna). Czy dla przeciętnego zjadacza chleba są jakieś zauważalne różnice pomiędzy obydwoma modelami? Nie jestem profesjonalistą, monitor będzie również służył do filmów/grania/projektowania 3D.
Z góry dzięki za jakieś informacje
Wersji pierwszej nie ma już od wielu miesięcy.
Nie jestem pewny, czy użycie 2690 do projektowania to najlepszy pomysł. Wysoki punkt czerni, połysk jednobarwnych ciemnych powierzchni w placki. W porównaniu do S2233W czerń będzie wyglądała jak brudna szmata. To wąsko specjalizowany monitor graficzny, a nie uniwersalny ani do projektowania.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-10-2009 o 21:57
Projektowanie to głównie Catia (to miałem na myśli). Może Pan też, nie wiem. Zależy mi na dużej plamce i rozdzielczości wyższej niż mam teraz. A cenowo ten Nec wygląda nieźle, potaniał ostatnio z tego co widzę.
Jakaś alternatywa?
Wiem co to jest i występujące w takich programach duże jednobarwne powierzchnie, szczególnie tło aplikacji, to dla 2690 przekleństwo. Problemu by nie było, jeśliby monitor był użytkowany w warunkach biurowych, w dzień, ale wnioskuję, że będzie stał w domu, gdzie wieczór to jedna z głównych pór pracy. W takich warunkach alternatywa to Eizo S2433W. Monitor gorszy, ale o niebo bardziej uniwersalny i wybaczający trudne oświetlenie.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-10-2009 o 22:08
Hmm rozumiem. Dzięki serdeczne. Tak, monitor domowy w 100%. Podany monitor to 24", rozumiem że Nec 2490 ma podobne problemy jak jego większy brat?
A wynalazki w rodzaju Della 2709 czy Samsunga 275T odpadają w przedbiegach?