Strona 165 z 378 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175215265 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 641 do 1 650 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodaty Zobacz posta
    Zdjęcia wyświetlam zawsze na tym samym monitorze Eizo S2231, więc aplikacja wyświetlająca powinna dawać taki sam obraz zarówno w PS jak i w pokazie slajdów w Bridge, który jest przecież częścią składową PS. Więc dlaczego te czerwone gęby?
    "Aplikacja wyświetlająca" musi mieć obsługę profili (tzw CMS - color management system), ponieważ wyświetlasz zdjęcie na monitorze szerokogamutowym. Czyli klucz tkwi w tym jakiej aplikacji używasz jako "aplikacji wyświetlającej" . Ja używam albo Adobe Bridge albo Firefoxa 3.0.13 .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a ja mam pytanie.. czy używając tylko lightrooma i monitora nie szerokogamutowego tylko takirgo co sRGB dokładnie pokrywa (nec 2190UXi) jest sens w aparacie ustawiać przestrzeń kolorów AdobeRGB? skoro w końcu i tak konwertuję albo do sRGB albo profilu papieru dla labu..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma. Minilab ma stosunkowo niewielki gamut, sRGB kryje go dość skutecznie. Adobe i większe przestrzenie mają sens przy doskonalszych technikach reprodukcyjnych, ale tak czy siak mając monitor o normalnym gamucie nie będziemy w stanie tego w 100% kontrolować.

Ogólnie odradzam parcie na "profesjonalne" przestrzenie edycyjne, monitory hiperszerokogamutowe i insze duperszwance, bo w fotografii zwykle i tak nie korzystamy z tych megażarówiastych barw, a tylko mniej precyzyjnie kwantyzujemy paletę, której tak naprawdę używamy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Posiadam monitor EIZO S2243W, chciałbym kupić do niego kalibrator. Co się nadaję?
    Pytałem w CORTLANDzie - polecili mi Xrite, pytałem znajomego i stwierdził iż się nie nadaje.
    Mam juz mętlik czy ktoś kalibrował ten monitro i może polecić odpowiedni sprzęt do niego.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chodzi mi głównie o porównanie modeli X-Rite EyeOne Display2 a X-Rite ColorMunki Photo.
    Czy oba się nadają?
    Ostatnio edytowane przez marek_b ; 16-09-2009 o 18:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek_b Zobacz posta
    Witam
    Posiadam monitor EIZO S2243W, chciałbym kupić do niego kalibrator. Co się nadaję?
    Pytałem w CORTLANDzie - polecili mi Xrite, pytałem znajomego i stwierdził iż się
    Zależy który X-Rite Panu polecono. Eizo S2243W i pozostałe monitory tej rodziny są jednymi z najtrudniejszych w ustawieniu. Trudność leży nie w technikaliach, a w braku narzędzi. Popularne oprogramowanie umożliwiające kontrolę i regulację monitora nie obsługuje czujnika dla niego właściwego, a czujnik dający mu radę ma w komplecie debilne oprogramowanie bez żadnej regulacji. Połączenie jednego i drugiego jest oczywiście dostępne, ale kosztuje więcej niż sam monitor.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

w takim razie co do tego typu eizo wybrać za kalibrator? zamierzam kupić 2 taki sam monitor więc chciałbym zainwestować rówież w poprawny kalibrator.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek_b Zobacz posta
    w takim razie co do tego typu eizo wybrać za kalibrator? zamierzam kupić 2 taki sam monitor więc chciałbym zainwestować rówież w poprawny kalibrator.
    Zestaw kalibracyjny, który pozwala na osiągnięcie optymalnych parametrów, bez okrojenia możliwości monitora to X-Rite Basic.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Domyślnie

Ja mam pytanie.
    Mam lapcia 15 calowego 4:3 i rozdzielczosc na nim 1400x1050.
    I teraz podlaczam do niego tania kielbase Asusa 22 calowego z rozdzielczoscia 1920x1080 widescreen.

I jak sie teraz ma szczegolowosc wyswietlanych datali na 15 calowy lapciu z 1400x1050 do 22 calowego wide i rozdzielczosci 1920x1080. Czy nadal bedze miec taka szczegolowsc czy juz nie? Wiem, ze to pytanie typu smiech na sali ale coz warto pytac.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bardzo dziękuje za pomoc, patrzałem na cene X-Rite Basic - i wychodzi ponad 4000 w tym wypadku nie lepeij już kupić nowy monitor?
    Czy może jest coś tańszego ?

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zestaw kalibracyjny, który pozwala na osiągnięcie optymalnych parametrów, bez okrojenia możliwości monitora to X-Rite Basic.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

ArturBonoVox - roznica miedzy rozdzielczosciami to tylko mniejsza plamka, na pewno w ilosci szczegolow tez bedzie roznica ale ja bym raczej sie nad kolorami skupil niz tym czy wiecej zobacze czy mniej
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 165 z 378 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175215265 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów