Na moim jest chłodno, cienie białych elementów idą w błękit, a skóra w magentę.
Na moim jest chłodno, cienie białych elementów idą w błękit, a skóra w magentę.
C-F-K - forever
Generalnie chodzi mi o to czy skóra wygląda naturalnie?
Ustawiałem monitor do fotki z labu i teraz jakieś dziwne mi się te kolory wydają. Zdjęcia zawsze wychodzą u mnie z exportu lightroom do jpg. I teraz powiedzmy chcę naświetlać fotki w 2 różnych labach, a nie usmiecha mi się ustawianie monitora najpierw do jednego laba + korekta w lightroom i export, potem to samo do drugiego. Jak sobie z tym radzicie ?
Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 06-09-2009 o 08:29
Kalibrujemy monitor... Ustawianie monitora to jakiegoś tam labu (który w międzyczasie może całkowicie zmienić swoje parametry) to jakaś paranoja...
Skóra jest trochę trupia - poza tym - tak jak pisałem - użyj color samplera w PS na np. białych powierzchniach i będziesz wiedział mniej więcej jaki masz zafarb - z tym że jak robisz kombinacje z ustawianiem do labu to nie ma to i tak większej wartości...
Witam!
Mój problem jest następujący: mam kilkuletni monitor LCD (Sony, 17"), który nie posiada złącza DVI. To właśnie na nim obrabiam zdjęcia. Ostatnio kilka moich zdjęć na innym forum zostało niemal jednogłośnie uznane za przejaskrawione i walące po oczach. Pomyślałem sobie - gusta. Po kilku dniach miałem możliwość zobaczenia tych samych zdjęć na innym monitorze (nowy LG, 23" nieskalibrowany). Narzekania użytkowników okazały się 100% uzasadnione - fotki świeciły się, jak psu jaja.
I tu pojawia się moje pytanie: czy to kwestia jakości matrycy mojego monitora (jest znaaacznie mniej kontrastowy), czy braku złącza DVI? I czy ewentualna kalibracja by mi pomogła?
Nie w Chorwacji ;-)
Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?
Ja nie mam dobrego pomysłuJedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.
Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałemJakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.
Kalibracja a dokładniej oprofilowanie na pewno nie zaszkodzi. Kilku znajomym mającym lapki zrobiłem oprofilowanie ich monitorów i jest znacznie lepiej z kolorem i kontrastem. Nie jest to kalibracja ale i tak pomaga.
A jak to się robi? Przejrzałem sobie menu monitora i nie ma tam zbyt wielu opcji. trochę zmieniłem, wygląda lepiej, ale to nie załarwia sprawy. Potrzebny jest kalibrator?
I ponawiam pytanie - jaki wpływ na jakość obrazu ma złącze DVI?
Aha, wspomniane zdjęcia są tu, w #4 poście LINK . Powiedzcie, czy waszym zdaniem rzeczywiście walą po oczach i świecą się.
Osobiście korzystałem w labu który w miare regularnie tworzył i publikował profile swoich urządzeń (i nie były to profile "generic" dla Frontiera co wiele labów potrafi robić). Oprócz tego drukuje sam na drukarce z oprofilowanym zestawem tusz / papier.
Pomysł jest - to coś w rodzaju proofa... Jak dla mnie - zmień lab (ewentualnie spytaj czy nie mają profilu ?)